Foto: Sergei Zjuganov, Visit Estonia
Ekspertenes tips

Et eventyrlig julemarked i Tallinn

Midt på den historiske rådhusplassen i Tallinns UNESCO-listede gamleby, møtes du av et stemningsfullt julemarked med håndverksboder, gløggduft og glitrende juletrær. Jeg er veldig glad i julen og førjulstiden, og når desember nærmer seg forvandles Estlands hovedstad til et juleeventyr. Hit reiser jeg gjerne for herlig julestemning.

Tekst: Tomas Alexandersson
Publisert: 21.11.2022

Sagaen om det berømte julemarkedet og den historiske juletretradisjonen

Det sies at et av Europas første offentlige juletrær ble reist på rådhusplassen i Tallinn allerede i 1441. Legenden sier at juletreet kom til Tallinn med det som kalles Brotherhood of Blackheads – et brorskap dannet av ugifte kjøpmenn i Livland på 1300-tallet. Uansett hvordan det gikk til, så er julemarkedet den dag i dag prydet med et pyntet juletre, og jeg synes middelaldersettingen skaper en eventyrlig stemning med tindrende julelys på rådhusplassen. Julemarkedet har vunnet flere kåringer, blant annet ble det utnevnt til Europas beste julemarked i 2019 av organisasjonen European Best Destinations.

Juletreet er reist på rådhusplassen. Foto: Sergei Zjuganov, Visit Estonia

Julestemning fra høst til nyttår

Julemarkedets hjerte er utvilsomt det vakre juletreet. Hvert år transporteres og reises det på høytidelig vis. Hjertet i julemarkedet er det vakre juletreet, som hvert år både transporteres og reises på en festlig måte. Treet er omgitt av små markedsboder hvor du kan kjøpe delikatesser, suvenirer og lokalprodusert håndverk av tekstiler, tre og keramikk. Det er rikelig med herlige smaksopplevelser, jeg anbefaler brente mandler, gløgg, stekte poteter, surkål og tradisjonell blodpølse – verivorst.

I tillegg til besøk av julenissen, byr markedet også på konserter, karuseller og workshops. Tallinn er en gammel hansastad og markedet utstråler en middelaldersjarm som brer seg utover den gamle rådhusplassen. Fordi julemarkedet er så populært, varer det vanligvis fra november og helt til begynnelsen av januar. Her finner du datoer og mer informasjon om Tallinns julemarked.

Julekos på kveldstid.

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på opplevelser som preges av bar- og restaurantbesøk, arkitektur og utstillinger. Gjerne i storbyer i Europas østre deler, der han blant annet ser på Tallinn som sitt andre hjem.

Vil du lese flere saker som denne?