Eagle Beach | Foto: ATA
Inspirasjon

7 gode grunner til å velge Aruba i vinter

Aruba er ikke mer enn tre mil på sitt lengste, men ikke la deg lure av størrelsen – denne lille, karibiske øyperlen har mer enn nok å by på.

Her får du gode reisetips for en skikkelig eventyrlig vinterferie, enten du planlegger familieferie eller kjærestetur.

Publisert: 20.3.2023

– Hvis du skal reise ett sted i vinter, så bør du velge Aruba, sier reiseekspert Patrik Marklund.

Han jobber i Ving og har vært på den karibiske øya så mange ganger at han både har blitt kåret til Aruba-ambassadør av statsministeren – og har mistet tellingen på hvor mange ganger han har vært der.

– Jeg hadde reist mye i Karibia før jeg besøkte Aruba for første gang i 2004, men det var kjærlighet ved første blikk da jeg kom dit. Noe av det beste med øya er at den passer for absolutt alle som er på utkikk etter en avslappende, solfylt ferie i herlige omgivelser. Og hvem er vel ikke det?

Patrik Marklund og kona elsker å feriere på karibiske Aruba.

Patrik starter alltid dagen på Eagle Beach når han er på Aruba.

1. Start dagen på en av verdens beste strender

På Arubas vestkyst, i underkant av én mil fra hovedstaden Oranjestad, ligger Eagle Beach. Flere kilometer lang strekker den seg utover, med kritthvit korallsand og turkise krusninger. Patrik starter hver eneste dag her når han er på Aruba.

– Jeg bor som regel på Tamarijn Aruba All Inclusive, og da står jeg opp tidlig og går en morgentur i 7-tiden når solen går opp. Det er like magisk hver gang, og jeg blir aldri lei av opplevelsen. Det er kort vei bort til Eagle Beach, og der er det ingen trengsel, ingen strandselgere og ikke noe søppel. Den er er også veldig lett tilgjengelig, forteller han.

Og han er ikke alene om å elske Eagle Beach – nylig havnet stranden på andreplass i TripAdvisors kåring av verdens beste strender.

Eagle Beach er kåret til verdens nest beste strand – og Karibias aller beste.

2. …eller på en av de andre 19 knallfine strendene

– Strendene på Aruba er blant de beste i verden. Etter Eagle Beach er Palm Beach en av mine favoritter, selv om den har en helt annen atmosfære, sier Patrik.

Sammenlignet med Eagle Beach er det mye mer liv på Palm Beach, for her finner du alle de store hotellkjedene, en fin strandpromenade og mange restauranter og strandserveringer. Dette er utvilsomt stranden for deg som liker litt høyere tempo.

– Noe av det fine med strendene på Aruba er at alle sammen er offentlige, så du kan besøke akkurat hvilken strand du vil – og finne din favoritt, tipser Patrik.

Tips! Lei en jeep og dra på strandsafari. Øya er liten nok til at du rekker å se veldig mye i løpet av bare én dag.

– Et av mine beste tips er faktisk nettopp å tørre og reise rundt på egen hånd, enten med buss, sykkel eller leiebil. Det er enkelt og trygt, og du vil få ferieopplevelser du sent vil glemme, oppfordrer Patrik.

På Palm Beach er det livlig og god stemning.

Kveldsidyll på postkortvakre Divi Beach.

Boca Grandi er populær blant kitesurfere. Foto: ATA

3. Oppdag livet under overflaten

Arubas strender er i verdensklasse, og livet under overflaten er minst like imponerende.

– Jeg kan varmt anbefale en katamaranutflukt med et snorklestopp ved skipsvraket SS Antilla, tipser Patrik.

Skipet, som sank i 1940, er i dag dekket av koraller og er hjem for alt fra papegøyefisk til hummer og sjøskilpadder. Vannet er krystallklart, så her har du utmerket sikt, selv litt på avstand.

Det tilbys også utflukter med en type ubåter som tar deg med ned på 40 meters dyp for å utforske undervannsverdenen – helt uten dugg på snorklemasken!

Ut på snorkletur, aldri sur!

Utforsk dypet!

4. Reis når som helst på året

Har du vært i Karibia eller på andre eksotiske reisemål før, så vet du at det kan lønne seg å velge reisetidspunkt med omhu, så du ikke risikerer å måtte bytte ut parasollen med en paraply.

På Aruba er imidlertid været varmt og deilig året rundt.

Klimaet er omtrent så bra som man får det. Det er ca. 30 grader i luften og 26 grader i havet, hver dag, året rundt, forteller Patrik.

Aruba ligger nemlig i det sørlige Karibia – utenfor orkanbeltet – og rammes derfor sjelden av orkaner og tropiske stormer.

5. Utforsk det karibiske kjøkkenet

På Aruba kan du utforske mer spennende mat – hver eneste dag. Som følge av øyas beliggenhet og historie er kjøkkenet i dag en blanding av flere kulturer, særlig karibisk, nederlandsk og søramerikansk.

Aruba har et eksepsjonelt stort og bra utvalg av restauranter og barer, og du har mange muligheter når det gjelder gastronomiske opplevelser. Maten holder generelt høy standard, forteller Patrik.

Det finnes alt fra enkle serveringssteder, spesielt i Palm Beach-området, til mange skikkelig gode fine dining-restauranter med tilsvarende prisnivå. Også finnes det veldig enkle «hull i veggen», særlig i hovedstaden Oranjestad. På noen av de enkle spisestedene sitter du i sanden på stranden og spiser – noe som kan være en opplevelse i seg selv.

– Jeg er veldig glad i restauranten Zeerover i Savaneta. Det er en veldig populær restaurant som kun serverer fisk og skalldyr som er fisket samme dag. Det er et enkelt sted, man spiser med hendene. Og det er alltid mange av de som bor på øya som danser rundt jukeboksen – her venter det garantert god stemning!

Maten på Aruba er en blanding av flere kulturer, særlig karibisk, nederlandsk og søramerikansk.

6. Opplev den heftige karnevalsstemningen

I januar og februar går Arubas årlige karneval av stabelen, og det er definitivt en karibisk opplevelse uten sidestykke.

– Folk går nesten fra sans og samling. Lokalbefolkningen går virkelig «all in» når det kommer til karnevalet, forteller Patrik.

Selve høydepunktet er Grand Parade i Oranjestad, som går av stabelen hver fastelavnssøndag. Tusenvis av mennesker samler seg i gatene, og paraden er full av fargerike flåter og kreative kostymer. I ukene i forkant arrangeres det både musikkparader med lokale musikere og nattlige lysparader med magisk atmosfære.

– Mange av de som bor her legger nok mye penger i kostymene sine og trener hele året til den store paraden. Det er rett og slett en to uker lang fest, noe som passer bra i en periode hvor det ikke skjer så veldig mye annet på øya. Det er helt klart en spesiell opplevelse, sier Patrik.

I januar og februar er det karibisk karnevalsstemning på Aruba. Foto: Ayrton Tromp (ATA)

7. Bo skikkelig bra

Ingenting er som når hotellet utgjør selve prikken over i-en i ferien, og hvis du reiser til Aruba med Ving kan du glede deg over å få velge blant flere av øyas beste hotell – til konkurransedyktige priser.

De aller fleste ligger på, eller i nærheten av, de flotte strendene på Arubas vestkyst.

Patriks favoritt er Tamarijn Aruba, et hyggelig All Inclusive-hotell som ligger rett ved en av øyas rolige paradisstrender, Druif Beach.

Litt lenger nord ligger Manchebo Beach Resort & Spa – med perfekt beliggenhet på velkjente Eagle Beach.

Et enklere og rimeligere alternativ er Arubiana Inn, som ligger i et rolig boligområde utenfor Palm Beach. Her venter karibisk stemning – til en gunstig pris.

Tips! Skal du være mest på hotellet kan det lønne seg å velge et hotell som tilbyr All Inclusive, så du kan spise og drikke så mye du vil på hotellet – uten å tenke på regningen.

Vil du vite mer? Les flere eksperttips fra Aruba her.

Manchebo Beach Resort & Spa

Tamarijn Aruba All Inclusive

Arubiana Inn