London Eye fra Westminster Pier
Inspirasjon

Få mest mulig ut av en weekend i London

London bugner av skjulte skatter og nydelige utsiktspunkt som du ikke nødvendigvis finner på de mest populære turiststedene. Storbyen byr på uendelig mange opplevelser, og det er noe å se rundt hvert gatehjørne.

Tekst og foto: Malin Aambakk Boska
Publisert: 18.10.2022

Skål i solnedgang over Londons skyline

Solnedgang over Londons skyline.

Big Ben

Vakre og nyrestaurerte Big Ben.

Somerset House

Billedskjønne Somerset House.

"When a man is tired of London, he is tired of life."
Samuel Johnson

Hver gang jeg reiser til London bys jeg på noe nytt. Det er rett og slett umulig å ikke finne noe spennende å gjøre i denne byen som stadig er i utvikling. De klassiske turiststedene i London er interessante nok i seg selv, men jeg elsker å oppdage nye steder – og helst noen hidden gems.

Denne gangen dro jeg over med en egen London-guide, og gikk over tre mil på èn helg for å få med meg stedene man må besøke. Resultatet? Det leser du her. Mine beste og selvopplevde anbefalinger for hva du bør gjøre, og hvordan du enklest kommer deg dit.

Magiske Leadenhall Market

Leadenhall Market er et av de eldste og mest ikoniske markedene i London. Fantastiske interiørdetaljer, brostein og skimrende takvinduer følger hele bygninger, og er en type sted som gjør deg målløs i det du går gjennom inngangen.

Fylt med matboder, butikker, restauranter og puber – alt omgitt av nydelig viktoriansk arkitektur. Dette er et av de absolutt mest populære stedene å besøke i London, og det er et av de vakreste markedene jeg har sett.

Er du Harry Potter-fan kjenner du sikkert til Diagon Alley, og Leadenhall Market ble brukt som filmsett i noen av de mest minneverdige scenene herfra. Her kan du med andre ord vandre rundt i en magisk verden og la deg fortrylle av stemningen. Markedet ligger et par kvartaler øst for Bank undergrunnsstasjon, og har inngang fra Leadenhall Street og Gracechurch Street.

Gate i Leadenhall Market

Dra tilbake i tid på Leadenhall Market.

Inngangen til Leadenhall Market

En vakker skatt midt i hjertet av byen.

Detaljer fra Leadenhall Market.

Nydelig arkitektur fra 1300-tallet.

Unik utsikt til St. Paul's Cathedral

St. Paul's Cathedral er et ikonisk landemerke i London, og antakeligvis på mange reisendes bucket list. Katedralen er den største og mest kjente av Londons kirker, og den er sognekirken til det britiske samveldet.

Den mest vanlige måten å se St. Paul's på, er å gå rundt den, eller å ta turen ut på Millennium Bridge for å få en helpanorama av kirken. Men, den fineste og kanskje mest bortgjemte utsikten, den finner du i nabobygget og kjøpesenteret One New Change. Ta heisen opp til takterrassen og nyt spektakulære St. Paul's fra fugleperspektiv.

Oppe på taket finner du også Madison's Restaurant and Bar, hvor du kan ta en drink med Londons skyline foran deg. Gjør som meg og dra opp ved solnedgang, er været fint lover jeg en minneverdig opplevelse!

Du kommer deg hit ved å ta t-banen til St. Paul's.

St. Paul's Cathedral

Solnedgang fra takterrassen til One New Change.

Utsikt til St. Paul's Cathedral

St. Paul's Cathedral er et av de største landemerkene i London.

St. Paul's Cathedral i London

På bakkeplan i One New Change kan du få en unik utsikt til bygget.

Fly over Themsen med taubane

En super måte å se byen på er å ta taubanen London Cable Car fra Royal Docks over til Greenwich-halvøya. En luftig og litt annerledes opplevelse som gir deg utsikt over Themsen, Canary Wharf, og kjente O2 Arena.

Har du ikke fått utfordret høydeskrekken nok på taubanen, anbefaler jeg et stopp innom O2, hvor du nå kan klatre til topps av bygget. Jeg gjorde det ikke selv, men så flere som gjorde det – og det så utrolig kult ut!

For å komme deg til Royal Docks kan du ta DLR-linjen, togene som går over bakken og som London-pendlere bruker daglig. Setter du deg fremst i toget er dette en egen attraksjon i seg selv, da du kommer ganske tett på byen mens du reiser.

London Cable Car

London Cable Car med utsikt til O2 og Canary Wharf.

Greenwich Park

Greenwich Park i sørøst-London var tidligere et kongelig jaktterreng, som nå er en av de største parkene i byen. Her er det fantastiske blomsterhager, historiske bygninger, hjort, rev og et yrende folkeliv. Parken er populær blant både fastboende og turister, og har en helt fantastisk utsikt til sentrum.

I parken finner du blant annet Royal Observatory Greenwich, som ble grunnlagt i 1675 og ble brukt til navigasjon og tidsbestemmelse. Det er her nullmeridianen for jorden ble satt, GMT, som er startpunktet for internasjonale tidssoner.

Når du først er i området kan du også ta turen innom Greenwich Market, og gå forbi den verdenskjente skuta Cutty Sark.

For å komme deg raskt til Greenwich kan du ta en Uber Boat, en helt super måte å krysse elva på – og en ypperlig sightseeing.

Greenwich Park

Fra Greenwich Park kan du betrakte London by fra avstand.

Greenwich

GMT er satt i Greenwich.

Uber Boat på Themsen

Uber Boat på Themsen frakter deg mellom øst og vest.

Panoramautsikt fra The Monument

The Monument, også kjent som "Monument to the Great Fire of London", ble reist til minne om den store brannen som ødela det meste av London i 1666. I dag er det en turistattraksjon, hvor du kan gå byggets 345 trappetrinn til topps og nyte en helt unik 360-graders panoramautsikt av byen.

Du finner det mellom Fish Street Hill og Monument Street, og den nærmeste undergrunnsstasjonen er Monument.

Utsikt til The Shard fra The Monument

Bypanorama med utsikt til velkjente The Shard.

The Monument

The Monument er hele 61 meter høyt.

Trappeløpet på The Monument

Svimlende trappeløp.

Barbican Conservatory – en grønn oase midt i byen

Har du lyst på en litt annerledes London-opplevelse anbefaler jeg å reise til Barbican Conservatory, et kultursenter som huser en tropisk oase. Her finner du byens nest største drivhus som har rundt 1500 arter av planter og trær – en enorm inspirasjonskilde til planteelskere som meg. Bonus; en kjærkommen stillesone for slitne byvandrere.

Tar du undergrunnen til St. Paul's er det bare noen få minutters gange før lyden av sildrende vann møter deg. Barbican Center har flere steder å spise og drikke, blant annet en utendørskafè rett ved vannet ute, så her kan du slappe av og lade batteriene frem til byen kaller på deg igjen.

Barbican Conservatory

Velkommen til jungelen!

Barbican Conservatory

En grønn og stille sone.

Britiske bobler i Covent Garden

Det sies at Champagne har fått en utfordrer. Engelsk musserende er i vinden som aldri før, og det er noe helt spesielt med å oppleve boblene i sitt naturlige habitat – ikke minst kjøpe med seg en flaske hjem.

Vi dro til Bedford St. Wines, en ny vinbutikk i Covent Garden med massevis av vin fra England. Et herlig, kunnskapsrikt personale guidet oss gjennom utvalget, mens vi nøt et deilig glass med bobler til underholdningen.

For å komme deg hit tar du undergrunnsstasjonen til Covent Garden, og så rusler du deg gjennom handlegatene før du kommer til denne herligheten.

Bedford St. Wines

Velkommen inn til en av byens koseligste vinbutikker.

Bedford St. Wines

Her arrangeres det også vinkurs.

Skål i Covent Garden

Skål for britisk vin!

Fargerike Neal's Yard

Gjemt i et lite hjørne av Covent Garden ligger en av Londons vakreste gater. Fargerike og instavennlige Neal's Yard er en skjult perle i London, full av vakre bygninger, uavhengige restauranter og butikker. Absolutt verdt et besøk!

Denne fargeklatten ligger mellom Short Gardens og Monmouth Street, og for å finne inngangen bør du følge nøye med på Google Maps. Du finner det på kartet her.

Neal's Yard

Turkis, grønn, oransje og blå i skjønn forening i Neal's Yard.

Neal's Yard
Neal's Yard

De mest sjarmerende vannhullene

Det er lite som slår en ordentlig pub-til-pub-runde i London, og det er så utrolig mange steder å velge mellom. Vi gikk for disse.

The Grapes – "Gandalf's pub"

The Grapes er en av de eldste pubene i London, og er alt du ser for deg når du tenker tradisjonell, britisk pub. Sjarmerende beliggenhet i bydelen Limehouse, i et bygg som bokstavelig talt står i elva Themsen, vennlig nabolagsatmosfære og pratsomme bartendere. Prikken over i-en er at puben er eid av selveste Sir Ian McKellen, mannen som spiller Gandalf i Ringenes Herre. Kanskje han er der innimellom?

Trafalgar Tavern

Trafalgar Tavern kalles for "Themsens juvel" og ligger ved elvebredden i Greenwich. Bygget er en hyllest til gamle London og maritim historie, og er satt opp rundt 1837. Her kan du ta en utepils ved den ikoniske statuen av Lord Nelson, og ta inn den erkebritiske stemningen.

Dickens Inn

Ved vakre St. Katharine Docks finner du Dickens Inn, kjent for sin blomstrende fasade og herlige stemning. Denne puben fra 1700-tallet er det perfekte stedet for en øl og fish and chips.

The Grapes pub

The Grapes, også kjent som "Gandalf's pub".

Trafalgar Tavern

Trafalgar Tavern som ligger langs Themsen.

Dickens Inn

Dickens Inn er utrolig koselig – spesielt om kvelden.

Vil du lese flere saker som denne?