Nyhavn om sommeren
Eksperternes tips

Bli forelsket i

København

En weekend i København

Det er vanskelig å ikke elske København. Uansett når på året du besøker den danske hovedstaden, er den alltid full av liv og glade dager, frisk luft og verdens beste bakverk. Jeg har bodd i København de siste 8 årene, og etter at jeg har reist verden rundt er dette alltid ting jeg gleder meg til når jeg kommer hjem igjen. Hvis jeg da kan kalle København for "hjem" med min jyske opprinnelse.

Bonderoser

Bonderoser i Christianshavn

Københavns havn

Solnedgang fra Havneholmen over Islands Brygge

Lekre is

Ferske italienske pinneis hos Oluf’s is på Østerbro

København sett ovenfra

Utsikten fra tårnet på Christiansborg

Bomstrende trær

Vår på Islands Brygge

Ulike årstider, ulik sjarm

Uansett når på året du planlegger å ta en tur til København, er det ting å se og oppleve. Her er noen av mine beste tips!

Våren

Byen blomstrer, og det dufter av vår. Københavnerne kommer ut fra deres vinterskjul, drikker kaffe på de mange fortauskaféene og nyter de første solstrålene. Mitt beste tips er å time et vårbesøk med "Sanuka-sesongen" - tiden da kirsebærtrærne blomstrer. Det er helt magisk å besøke Bispebjerg Kirkegård og gå en tur under “den lyserøde himmelen”, som er en 300 meter lang kirsebærtreallé. En opplevelse du aldri glemmer!

Forår på Christianshavn

Christianshavn kanal

Sommer ved Islands Brygge
Loppemarked

Loppemarked på Islands Brygge

Våren er tiden for rydding og rengjøring, og det gjelder også garderobene våre. Fra april finner du fine loppemarked overalt i byen. Alt fra små vintagemarked til større områder med planter og møbler. Du må ikke gå glipp av Frederiksberg Loppemarked, som avholdes hver helg foran Frederiksberg Rådhus. Loppemarkedet er kjent for å ha de kuleste bodene, der du kan gjøre kupp på danske motemerker. På Islands Brygge er det månedlige loppemarked langs havnefronten, der du kan gå rundt med en kopp kaffe i hånden og bare nyte livet. Her kan du helt sikkert gjøre noen gode kjøp, enten du er til fots eller seiler på en kanalbåt. Ritas Blå Lopper på Sønder Boulevard på Vesterbro er kjent for å ha et litt mer krativt og eksentrisk utvalg. Her kan du være heldig å finne finurlige planter og vakker keramikk.

Kirsebærtrærne i Kongens Hage

Kirsebærtrær i blomstring på Bispebjerg Kirkegård

Kirsebærtrealléen på Bispebjerg Kirkegård

Sommer

Det beste med København om sommeren er de mange pustehullene og bademulighetene i byen. Københavns havn er helt unik. Tenk å ha en storby der vannet er så klart og deilig at du kan hoppe rett i og ta en forfriskende dukkert, uansett hvor i byen du befinner deg. Det er her vi Københavnere kjøler ned, og det er også her turistene tar seg en pause i sommervarmen. Du kan enten gå i vannet nær de offentlige havnebadene ved Kalvebod eller Islands Brygge, men du kan også ta en dukkert fra Refshaleøen og f.eks. besøke kaféen La Banchina, som har de hyggeligste, små badebroene. Her kan du samtidig nyte en av byen beste kopper med kaffe, eller spise en lekker sommersalat fra deres økologiske hage.

Havnebad

Havnebadet på Islands Brygge

Amager strand, Helgoland

Badeområdet Helgoland på Amager Strand

Om du liker strandlivet bedre, har vi også en 8 km lang sandstrand i byen. Amager Strandpark byr på badeområdet Helgoland, grunt badevann, SUP eller vindsurfing, volleyballbaner og ikke minst sand mellom tærne med utsikt til Øresundsbroen. Er du en flyentusiast, kan du snu håndkleedet mot sør og la deg underholde av de mange flyene som kjører inn og ut fra Kastrup.

Goboat ved islands brygge

GoBoats ved Langebro

sommeraften ved Reffen

Reffen Street Food på Refshaleøen

Et must i København om sommeren er å besøke våre lekre matmarkeder. Reffen Street Food ligger på den ytterste spissen av Christianshavn, og er et oppbygd matmekka med allverdens kjøkken som er åpent både dagtid og kveld. Besøker du Reffen på kveldstid, kan du se den fineste solnedgangen over København, mens du spiser et eksotisk måltid og sipper på en lekker drink under fargede lamper. Den vakre kveldshimmelen kan føre tankene til en sydhavsøy med palmer og feriefølelse. En annen favoritt er Broens Gadekøkken, som ligger ved Inderhavnsbroen. Hit kan du gå eller sykle fra Nyhavn, og du kan spise gresk gyros eller Gasoline-burger her. Den er kåret til verdens beste burger, noe som etter min mening er vel fortjent!

Lækker brunch

Brunch på Wulf & Konstali

Gyros på Broens Gadekøkken

Pita Gryos på Strangas ved Broens Gatekjøkken

Lækker brunch

Frokost på Packhouse ved Christianshavn

Høsten

Når sommeren går mot hell, kommer høsten med sine mange farger. Det oppleves på beste måte i Frederiksberg Hage, som forvandles til et fargebonanza av gylne og brente nyanser. Det er helt nydelig! Et must er å ta en tur forbi vår store stolthet Tivoliet, som blir som omgjort til Halloween med massevis av pynt og dekorasjoner.

Når danskene tar høstferie, byr foreningen Kulturnatten på en festlig kveld. Det er en 27 år lang tradisjon, og en av byens mest besøkte kulturbegivenheter. Her smelter byens kulturliv sammen, og åpner seg til glede og inspirasjon for alle. Mer enn 250 museer, teater, biblioteker, kirker, parker og steder over hele byen ønsker publikum velkommen under Københavns største årlige endagsbegivenhet. De spennende arrangementene viser samtidig at byen omfavner et bredt spekter, og det blir vist frem mange forskjellige kulturer.

Efterår på Kastellet

Kastellet

Rådhusvin om høsten

Njalsgate

Vinter

Vi kommer ikke utenom julen, og vi kommer heller ikke utenom Santa Lucia. Kom til København på Lucia og få med deg Luciatoget på vannet. Det er et magisk syn å se de mange kajakkene med lys, som seiler i formasjon på kanalene. Etter dette kan jeg anbefale å gå en tur igjennom Prinsessegate, hvor julelysene henger som en funklende stjernehimmel over deg. Mange drar selvfølgelig til Tivoliet og Strøget også, men du må virkelig ikke gå glipp av den litt mer undervurderte Prinsessegate.

Jul i Tivoli

Jul i Tivoli

Jul i Tivoli

Når vinteren setter inn for alvor, åpnes det skøytebaner flere steder i byen. Blant annet ved Frederiksberg Runddel og ved Broens Gadekøkken – her er det alltid liv og en god kopp kakao å varme seg på.

Når vi ikke lenger kan holde ut vinteren, blir det omsider fastelaven. Her kommer vi københavnere oss igjennom den siste delen av vinteren ved å spise fastelavensboller en måned i strekk. Danskenes motsvar på den svenske semla fås i mange utgaver, og alle har sin favoritt. Generelt har vi bakerier på nærmest hvert eneste gatehjørne, og mikrobakeriene, som er kjent for sine surdeigsbakverk, kjemper hvert år om å lage de beste og mest omsnakkede fastelavensbollene. Mine favoritter er fra Il Buko, Andersen Bakery og Hart. De er verdt å stå i kø for, og du kan også få en deilig kopp kaffe til fastelavensbollen din på disse bakeriene.

Fastelavnsbolle

Fastelavnsbolle fra Il Buco

Vinter i København

Copenhagen Light Festival, Københavns Kanal

Vinter i Nyhavn

Nyhavn i vinterklær

Hvordan kommer du deg rundt?

Den beste måten å se og oppleve København på er uten tvil med sykkel, og de kan leies overalt i byen. Københavns infrastruktur er bygget for sykler, derfor er dette oftest den raskeste og enkleste måten å komme seg rundt på. Det er bygget broer over kanalene kun for sykler, og det beste er at du kan gå av og parkere hvor som helst. Lag dine egne spontane stopp, ta et dypt pust og sans deg igjennom byen med vind i håret og sol i ansiktet. Reiser du med barn, kan jeg anbefale å leie en Christiania-sykkel der du kan ha to til fire barn i vognen - eventuelt et slitent reisefølge.

Kanaltur i Christianshavns kanal

Kanaltur

SUP boards

SUP og kajakk er populære transportmidler på kanalen

Sirkelbroen

Sirkelbroen over Københavns Havn

Sykkelbro over Københavns havn

Sykkeltur over Sydhavnen

Syklister i solnedgangen

Lyse sommernetter

Om du ikke er så glad i å sykle er det heldigvis enkelt å hoppe på enten metroen eller bussen, men en enda større opplevelse er å bruke vanntransporten. Københavns mange bydeler er forbundet av vann, og du kan enten ta havnebussen eller leie en GoBoat for en time eller to. Er du en hardbarket SUP’er, er det selvfølgelig også en mulighet å hoppe på brettet.

GoBoat i kanalen

GoBoat-tur i kanalen på Christianshavn

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har jobbet for Spies siden 2004, og har bodd og jobbet utenlands i mange år. Her deler hun sine beste tips fra blant annet Kypros, Thailand, Hellas og diverse europeiske storbyer.