Utsikten fra Sacré-Coeur
Eksperternes tips

Mye mer enn Mona Lisa

Paris

Severdigheter, opplevelser og skjulte skatter i Paris

Det er fristende å ta veien forbi Eiffeltårnet, Louvre og Triumfbuen når du kommer til den franske hovedstaden. Jeg vil også si at de alle er et must å få med seg når du er i byen over alle byer, Paris. Akkurat som at Sacré-Coeur i solnedgangen er et syn du ikke må gå glipp av. Men hvor finner du så de skjulte, små skattene og opplevelsene du ikke finner i reisebøkene? Her er mine topp tre tips til minneverdige opplevelser som gir deg følelsen av å være en lokal.

Tekst & foto: Maria Byskov

Sacré-Coeur

Sacré-Coeur

3 skjulte skatter du ikke finner i reisebøkene

1. Østers og lokale spesialiteter

Spis østers med de lokale på Le Comptoir du Marché i Saint-Germain.
Her henger lokalbefolkningen på gaten ved et vinfat – og du er hjertelig velkommen hit som turist. Spis østers som (og med) lokalbefolkningen, med deilige bobler i glasset. Hvis du har den minste tvil om hvordan en østers skal angripes på fransk, vil du få alt både vennlig og nøye forklart. Min beste østersopplevelse til dags dato!

PS... Deres baguette med lettsaltet smør smaker også helt fantastisk. Stedet er perfekt for en matbit og et glass vin, som et lite pitstop eller for en hel kveld ved vinfatet. Du kan også bestille andre småretter med alt mulig godt fra sjøen her.

Les mer om Cam de Borde
Adresse: 14, rue Lobineau, 75006 Paris, France

Østers og bobler

Østers på Le Comptoir du Marché

Bar ved  Le Comptoir du Marché

Slå deg ned i baren, eller sett deg ved et vinfat og nyt østersene dine

Østers med topping

Vel bekomme!

Oster

2. Marché des Enfants Rouge

Det er mange små og lekre markeder i Paris. Et av de fineste matmarkedene finner du i det koselige distriktet Le Marais. Når du kommer inn på matmarkedet Marché des Enfants Rouge, blir du umiddelbart møtt av duften av urter og solmodne tomater. Mellom bodene med frukt, grønnsaker, blomster og franske oster finnes det små, koselige restauranter og vinbarer der du kan slukke tørsten eller tilfredsstille sulten etter franske delikatesser.

Marché des Enfants Rouge, Rue de Bretagne, 75003 Paris, France

Marché des Enfants Rouge

Inngangen gjør ikke så mye ut av seg, men man skal ikke dømme boken etter omslaget!

Grønnsaker

Innenfor venter nemlig allverdens smaksopplevelser

To kaffekopper

... og utrolig god kaffe!

3. Seinen på sykkel

Lei en sykkel og ta en søndagstur på to hjul langs Seinen – elven som snor seg gjennom Paris. Her opplever du den pulserende byen fra en helt annen side. Om morgenen møter du de lokale løperne, syklistene og treningsentusiastene langs elvebredden. Barn lærer å skate her, mens de eldre nyter dagens første café au lait. Her får du en helt spesiell energi, frisk luft og vakre grønne trær som svaier i vinden over elva. Om sommeren gir de samme trærne sårt tiltrengt skygge for de som trener eller nyter morgenkaffen. I løpet av dagen kan du være heldig nok til å støte på et loppemarked eller finne litt fin kunst. Langs elven er det mange små, koselige kafeer der du kan slappe av og nyte atmosfæren om dagen, eller ta en drink i solnedgangen om kvelden.

Tips! Å leie en bysykkel i Paris gjennom Vélib' er utrolig enkelt, smidig og billig. Det har også kommet flere gode sykkelstier de siste årene.

Konst ved Seinen

Lokal kunst ved Seinen

5 postkort fra Paris som du ikke finner i souvenirbutikken

Det er ikke veldig vanskelig å finne vakre bygninger, severdigheter og pittoreske broer på postkort fra Paris, men hvor får du det perfekte bildet til feriealbumet eller Instagram-en din?

Is som ligner på blomster

Is fra Amorino La Huchette

1. Rue Crémieux, 75012 Paris, France

Den vakreste, lille gaten der alle husene er malt i forskjellige, glade farger. Planter, og til og med kjæledyr, er malt på noen av veggene. Her får du et lite stykke Paris som du ikke finner andre steder!

2. Gatene i Marais

Jeg kan tilbringe flere dager med å bare rusle rundt i gatene i Marais. Delvis fordi det du finner noen av de kuleste butikkene der, men også fordi det er SÅ mange koselige kafeer og vinbarer. Hvis du har fått nok av shopping og kaffe, kan du også bare nyte å se på fasadene og all gatekunsten. Det er en opplevelse i seg selv!

Papirblomster

Flere av butikkfasadene er pyntet med vakre papirblomster

3. Sacré-Coeur i solnedgangen

Det har muligens blitt tatt et bilde eller to av Sacré-Coeur fra før, men du må ikke gå glipp av et besøk til den vakre kirken allikevel. Basilique Sacré-Coeur ligger på det høyeste punktet i Montmatre, på 129 meters høyde, og på torget foran kirken får du den mest magiske utsikten over Paris. Jeg anbefaler en tur til kirken en halvtime før solnedgang. Da får du oppleve Paris badende i oransje og rosa lys. Når mørket faller på, er kirken opplyst og du ser helt nye nyanser av "det hellige hjertet" - sacré coeur.

4. Ladurée

De vakre, fargerike franske makronene må rett og slett spises (og fotograferes!) på Ladurée. Det er en himmelsk munnfull, og for mange er det til og med selve smaken av Paris. Makronene er tilgjengelige i alle slags farger og smakskombinasjoner, og du finner Ladurées vakkert dekorerte butikker, restauranter og kafeer på 9 forskjellige steder i Paris' gater.

Les mer om Ladurée her, eller besøk deres Instagramprofil.

Makroner

En av hver, takk!

5. Dandy Hotel & Kitchen

Dette lille boutiquehotellet er ikke bare veldig Instagramvennlig, det er også sofistikert, elegant og funksjonelt. Hver detalj er gjennomtenkt og servicen er super.

Les mer om Dandy Hotel & Kitchen

Rommet på Dandy Hotel & Kitchen

Rommet på Dandy Hotel & Kitchen.

Utsikt fra hotellrommet

Utsikten fra hotellrommet er heller ikke feil!

Frokost

Har man i det hele tatt vært i Paris om man ikke har spist en croissant?

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har jobbet for Spies siden 2004, og har bodd og jobbet utenlands i mange år. Her deler hun sine beste tips fra blant annet Kypros, Thailand, Hellas og diverse europeiske storbyer.