Inspirasjon

Madrid

Dette bør du oppleve i Madrid

I hjertet av Spania, der historie og moderne liv flyter sammen, finner du alt fra smakfulle kulinariske opplevelser til kunstneriske mesterverk. Madrid rommer mye, og byen er perfekt for en mor og datter-tur. Her får du noen av Ingrid Osa og datteren Marias beste tips til hva man kan gjøre i Spanias hovedstad.

Tekst & foto: Ingrid Osa
Publisert: 01.09.2023

Ingrid Osa og datteren Maria har vært i Madrid flere ganger.

Bor du i Malasana har du kort vei til byens attraksjoner.

Mercado De San Miguel

Madrid skuffer ikke når det kommer til smaksopplevelser.

Kunst- og kulturopplevelser

Ingrid og Maria bodde i den hyggelige bydelen Malasana, kjent for sine mange gode restauranter og hyggelige atmosfære. Det er også sentrumsnært og i gåavstand til de fleste severdigheter, og mor og datter oppdaget raskt at Madrid har en rekke vakre katedraler og historiske bygg som er verdt et besøk – storheten til Palacio Real (Det kongelige palass), kunsten på det berømte Museo del Prado og de historiske gatene ved Plaza Mayor, for å nevne noe.

På historiske Plaza Mayor kan du sette deg ned på en av de mange restaurantene og nyte et glass sangria og spansk tapas, eller kanskje paella, mens du betrakter folkelivet. Her er det mange gatemusikanter, dansegrupper og andre utkledde figurer som underholder turistene. Det er hyggelig å gi noen euro til musikantene og danserne – og dersom du tar bilder eller tar imot for eksempel et ballongdyr – så er det forventet at du betaler for det.

Plaza Mayor

Madrids Plaza Mayor yrer av liv og atmosfære.

Sangria ved Plaza Mayor

Plaza Mayor er et perfekt sted for en pust i bakken og en forfriskning.

Bord med sangria

Blir det egentlig mer spansk enn dette? Nam!

Smaksopplevelser

Madrids matopplevelser et eventyr for deg som elsker mat. Madrid lokker med en herlig variasjon av smaker, enten du lengter etter en moderne vri på tradisjonelle spanske tapas eller ønsker å utforske vegetariske delikatesser.

Mathallen Mercado de San Miguel, ved siden av Plaza Mayor, byr på en rekke ulike smaker. Her kan du enten plukke med deg ferske råvarer for å lage din egen mat, eller nyte smakfulle småretter fra de mange bodene.

Bosco de Lobos er en favoritt. Her finner du italiensk og spansk mat og flere veganske alternativer på menyen. Du kan enten sitte inne i lyse, hyggelig lokaler eller ute på den lune terrassen.

På fargerike Brutal bar får du maten servert på kreative og morsomme fat og drinkene får du i «hodet» til Cruella de Vil eller Joker. Slå deg ned i vinterhagen eller i de røde velursofaene og se på livet. Stedet er kanskje en turistfelle, men likefullt artig å få med seg.

For en avslappende og uformell matopplevelse, bør du ta turen til The Market. Her finner du flere forskjellige restauranter under ett tak, slik at du kan velge blant et mangfold av smaker. Perfekt om dere er mange i reisefølget da du vil finne noe for enhver smak – uansett om det er tunfisk eller sliders som frister mest.

Og til slutt, den søte finalen. Besøk Chocolatería San Ginés, en ærverdig kafé som har eksistert siden 1894 – og prøv deres berømte churros!

Bosco restaurant i Madrid

Bosco de Lobos serverer lekre småretter.

Brutal Bar

På Brutal bar står kreativitet på menyen.

Chocolateria San Gines

Churros er en typisk spansk dessert, og Chocolateria San Gines er kjent for sin variant.

Shopping

Madrid er et skikkelig paradis for shopping og byr på en god blanding av eksklusive butikker og sjarmerende bruktbutikker. Enten du er på utkikk etter high end-merker eller mer trendy kleskjeder, vil du finne det du leter etter. Madrid har også et mangfold av bruktbutikker, og vintageentusiaster vil glede seg over byens utvalg av butikker med retroklær og unike funn. Monkey Garden er Ingrid og Marias personlige favoritt, og her finner du et godt utvalg av både nye og brukte klær i god kvalitet.

Monkeygarden i Madrid

Bruktbutikken MonkeyGarden er en favoritt.

Gate i Madrid

Rundt Retiro Park ligger det mange koselige fortauskaféer.

Maria Osa i Madrid

Bydelen Malasana er fargerik og trivelig.

Når du trenger en pause fra shoppingen bør du benytte anledningen til å se Madrid fra en av de mange takbarene. Når solen går ned forvandles byens bygninger til et eventyrlig syn, i gullskimrende kveldslys. Kos deg med noe godt i glasset og se hvordan byens atmosfære endres fra travel dag til hyggelig kveld.

Utsikt fra rooftop i Madrid

Ta turen til en av Madrids mange takterrasser og se byen i nytt perspektiv.

Rooftop bar i Madrid

Madrids tak er et perfekt sted for en liten pause fra den pulserende byen.

Grønne lunger

Det er en rekke store og små parker i Madrid. Den mest kjente er Buen Retiro-parken, som er en stor 1800-tallspark med vakre fontener. Denne vidstrakte grønne oasen tilbyr en behagelig pause fra den pulserende byen. Rusle langs stiene, omgitt av blomstrende trær og nydelig utformede skulpturer. Du kan også leie robåt for en utflukt på den stille innsjøen i parken. Besøk det vakre krystallpalasset, Palacio De Cristal og se hvordan lyset reflekteres i de mange vinduene. Legg også merke til de sorte svanene i vanndammen foran det spektakulære bygget.

Palacio de Cristal

Palacio de Cristal i Buen Retiro-parken er verdt et besøk.

Buen Retiro-parken i Madrid

Innsjøen med svarte svaner er et flott syn.

Blomstertre i Buen Retiro-parken i Madrid

På vårparten blomstrer det i Buen Retiro – og da blir den ekstra fin.

I utkanten av byen ligger Casa de Campo, en stor park som er perfekt for både gå- og løpeturer. Det ligger en liten innsjø også i denne parken, og på ganstiene som går på kryss og tvers er det ikke uvanlig å se kaniner hoppe og sprette av sted. På den andre siden av elven Manzanares ligger en mye mindre, men minst like sjarmerende, park – Parque del Oeste, med sin bugnende rosehage.

Rosaleda – rosehagen i Parque del Oeste.

I den store byparken Casa del Campo er det både småelver, gangstier og en taubane.

Innsjøen Lago de la Casa de Campo ligger i utkanten av parkens østside.

Kjekt å vite om Madrid

  • Madrid er Spanias hovedstad og ligger ca. midt i landet.
  • Det tar ca. 3 timer og 45 minutter å fly til Madrid fra Oslo lufthavn.
  • Med bil tar det ca. en halvtime fra flyplassen Madrid-Barajas (MAD) og inn til Madrids sentrum.
  • Torget Puerta del Sol regnes tradisjonelt som byens sentrum og er et samlingspunkt for flere hovedgater.
  • Madrid har både et velutviklet bussnett og en velfungerende metro. Metroen er både rimelig og rask. Uber er også vanlig her.
  • Er du typisk norsk og liker å ta i bruk apostlenes hester, så er det også enkelt og greit å ta seg rundt til fots, byen er relativt flat.

Vil du lese flere saker som denne?