Ta med barna på storbytur med Ving
Inspirasjon

Barnevennlige storbyreiser

Ta med barna på storbyferie

Kvier du deg for å ta med barna på storbyferie? Det er fort gjort å glemme at mange storbyer faktisk er ganske barnevennlige, og at en tur dit kan være en fin opplevelse for både store og små.

Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

– En av våre nærmeste storbyer, København, er veldig barnevennlig. Her er det mange gågater, og som vi alle vet, det er flatt – og dermed trenger man ikke å slite seg ut på vogndytting, sier Vibeke Montero, reisejournalist og reiseblogger på bortebest.no.

Vibeke har reist mye med egne barn, blant annet til steder som Cuba, Roma, Paris og Marokko.

Vibeke og datteren Siena i Roma

Vibeke og datteren Siena i Roma

– Datteren min forelsket seg helt i Paris. Hun hadde gledet seg til å si “merci beaucoup” på forhånd, men da vi var der, sviktet motet henne. Helt til jeg tok henne på fersken på Pont Saint-Louis da hun hvisket merci beaucoup til ravnene der. Det var tørrtreningen før hun slo seg løs på restaurant.

Glem detaljstyringen …

Vibeke tror mange foreldre har et behov for å planlegge for alle eventualiteter.

– Det er bortkastet energi, for når man reiser med barn er det nettopp evnen til å være fleksibel som er gull verdt. La barnet få ta styringen innimellom, og la dem få vise deg sitt Paris, Roma eller London. Kanskje lærer du noe av dem!

Vibeke anbefaler også å forberede barna på destinasjonen med historier, filmer og bøker som engasjerer dem selv før de har kommet frem. Det finnes blant annet aktivitetsbøker om storbyer som New York. Storbyene er nemlig ikke bare for de voksne, det er mer enn nok å finne på for den yngre garde også.

– I storbyene finner du nesten alltid lekre parkanlegg der barna kan løpe, leke, huske og kanskje leke med lokale barn. Tar dere en piknik i parken kan barna som kanskje er lei av å sitte stille slippe nettopp det, sier Vibeke.

Storbyferie med barn
Svein Erik Bjørheim, ansvarlig for Vings ruteflyavdeling

Svein Erik Bjørheim, ansvarlig for Vings ruteflyavdeling, er enig i at storbyene har mye å by på for de små besøkende.

– I London har du alt fra barnevennlige musikaler som Charlie og sjokoladefabrikken og Aladdin til naturhistorisk museum med sitt eget dinosaurgalleri. New York er et skikkelig underholdningsmekka for de aller fleste, uansett alder. The American Museum of Natural History på Upper West Side, lekeplassene i Central Park og karusellene på Coney Island kan være til glede og underholdning for både store og små, sier Bjørheim.

Og hvis du vurderer Paris kan det være greit å vite at det bare tar 40 minutter med toget derfra til et av barnas ubestridte paradis – Disneyland Paris. Kombinerer dere byen med parken får dere det beste av to verdener. En annen fordel med å besøke storbyene rundt om i verden er at alt er lett tilgjengelig, så det er ingen grunn til panikk hvis du glemmer bleier eller caps.

– Det viktigste er rett og slett å ha med seg er en god trille eller vogn som kan forsere brostein og fortauskanter, fortsetter Vibeke.

… men vær realistisk

En vanlig bekymring for reisende med barn i vogn er trafikken, hvordan man skal komme seg rundt omkring og hvordan man skal takle stresset.

– Jeg tror det er viktig å være realistisk når man reiser med barn, uansett destinasjon. Ja, det kan bli litt masete innimellom, men hvis man klarer å roe ned tempoet og legge inn pauser der barna får oppdage på egne premisser, så går det greit, sier Vibeke.

– Mye trafikk med tilhørende eksos i vognhøyde kan være plagsomt i storbyene lenger ned på kontinentet. Da gjelder det å finne de mindre gatene og kanskje heller fokusere på et nabolag av gangen fremfor å skulle krysse byen på kryss og tvers. Sakte fart er nøkkelen til en vellykket storbyferie med barn, avslutter hun.

New York

BARNAS STORBY: New York er hektisk, men morsomt – spesielt for de litt eldre barna.

Aktivitetstips for barnefamilier:

New York

Utsikten fra Empire State Building er spektakulær nesten uansett alder. På toppen finnes det en utkikksterrasse med spektakulær utsikt over byen. Det lønner seg å forhåndsbestille billetter for å slippe litt av køen. Et annet alternativ er Top of the Rock – utkikkspunktet på toppen av Rockefeller Center i nærheten.

London

Natural History Museum kan store og små begi seg ut på oppdagelsesferd i verdensrommet, utforske britisk dyreliv og selvfølgelig la seg begeistre av dinosaureffekter – som skjelettet av en Attenborosaurus, en marin reptil som levde for over 190 millioner år siden. Og ja, den er oppkalt etter den verdensberømte briten Sir David Attenborough.

Barcelona

Små og store fotballentusiaster anbefales en omvisning på FC Barcelonas hjemmebane Camp Nou. Du får blant annet rusle rundt på banen og ta en sniktitt i garderoben. Kjøper du billetter på forhånd kan du spare tid og penger.

Fonøyelsesparken Port Aventura World ligger ca. én time unna Barcelona og har karuseller, show og aktiviteter for hele familien.