Inspirasjon

5 grunner til at du ikke bør røre ville dyr

Før du bestiller en utflukt for å svømme med delfiner eller ri på elefanter, bør du lese hvorfor det er en dårlig idé å ha fysisk kontakt med ville dyr i ferien din.

Skrevet i samarbeid med World Animal Protection
Publisert: 11. november 2022

1. Dyrenes behov kan ikke ivaretas i fangenskap

Om du kan røre, ri på eller håndmate et vilt dyr, så er det en stor risiko for at dyret lider. Uansett leveforhold, så kan ikke et liv i fangenskap måle seg med dyrenes naturlige habitat. Dyr i fangenskap tvinges ofte til å leve under unaturlige forhold, noe som er både stressende og frustrerende for dem.

I havet leker delfiner i områder på over 100 km2 og mange delfinflokker har hjemområder på over 400 km2. I fangenskap er et gjennomsnittlig delfinbasseng ikke større enn 444 m2, altså 200 000 ganger mindre enn hva de normalt ville hatt i naturen.

2. De trenes med brutale metoder

For at mennesker skal kunne komme tett på ville dyr, så må man trene dem. Elefanter blir mentalt brutt ned for at mennesker skal kunne ri på dem, og treningsprosessen er grusom. Elefantunger blir separert fra mammaene sine og blir fastlenket med kjettinger eller tau, noe som gjør at de bare får bevegd seg når trenerne beodrer dem. De tvinges deretter til å la mennesker få sitte på nakkene deres, og blir slått med spisse kroker og pinner for å adlyde.

Så hva gjør man om man vil se de imponerende dyrene, men ikke vil støtte dyreplageri? 7 tips for å finne en elefantvennlig opplevelse i ferien.

3. Det kan være farlig for menneskers helse

70 prosent av alle nye infeksjonssykdommer som som spres fra dyr til mennesker kommer fra ville dyr. Selv om et vilt dyr ser friskt ut, så kan det ha skadlige bakterier.

4. Underholdning med ville dyr er farlig

Selv om ville dyr lever i fangenskap, så er de fortsatt ville og kan være farlige og uforutsigbare for både ansatte og turister. Et velkjent eksempel er spekkhoggeren Tilikum, som i 2010 drepte SeaWorld-treneren sin ved å drukne henne i bassenget.

5. Det opprettholder en syklus av mishandel

Når mennesker tar bilder med et vilt dyr i fangenskap og deretter legger det ut på sosiale medier, får det andre til å tro at dette er akseptabel oppførsel.

Tigre i fangenskap får vanligvis klørne sine fjernet og/eller bedøves slik at turister på en trygg måte kan ta bilder med dem. Dovendyr og andre ville dyr fanges ulovlig fra naturen slik at turister kan klemme dem. Så lenge turister betaler for å komme nære ville dyr, kommer mishandelen til å fortsette. Enda flere dyr kommer til å bli tatt til fange eller bli født til liv i fangenskap.

Vil du lese flere lignende artikler?

Nødvendige informasjonskapsler hjelper til med å gjøre nettsiden brukbar, gjennom å aktivere grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Nettsiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan nettsiden ser ut eller oppfører seg, som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Dette er nødvendig for at nettsiden skal fungere optimalt.
Statiske informasjonskapsler hjelper oss med å forstå hvordan den besøkende interagerer med nettsiden. Det skjer ved innsamling av data. Vi samler inn informasjon om hvordan du interagerer med nettsiden, hvor ofte du besøker den og hvilke sider du får opp. Dette gjør vi for å optimere design og brukervennlighet, samt styrke effektiviteten til nettsiden. Vi bruker også informasjonen til å gi deg personlig innhold og forberede markedsundersøkelser.
Markedsførings-informasjonskapsler brukes til å spore brukernes aktivitet på nettsiden. Det er for at vi og samarbeidspartnere skal ha mulighet til å vise innhold som er relevant for den besøkende. Vi samler informasjon om dine interesser, hvilke sider og annonser du klikker på og hvilke produkter eller tjenester du viser interesse for, eller kjøper (såkalt “profilering”). For å kunne vise målrettede annonser og annen målrettet markedsføring, deler vi informasjonen med virksomheter vi samarbeider med.