Inspirasjon

7 tips: Slik finner du det rette reservatet

Mange turister har besøkt det de trodde var et ekte reservat med dyrenes velferd som høyeste prioritet, for så senere å innse at de har blitt lurt. Her finner du tips til hvordan du lettere kan kjenne igjen et seriøst reservat.

Skrevet i samarbeid World Animal Protection
Publisert: 11. november 2022

Som dyreelsker kan det være gøy å besøke et reservat for ville dyr i ferien. Men dessverre kan hvilket som helst sted kalle seg et reservat, et redningssenter eller et "pleiehjem" for ville dyr, og mange såkalte reservater er langt fra dyrevennlige – de er kun interessert i å tjene penger på turister. Derfor har vi lagd en rask guide som kan hjelpe deg med å avgjøre om stedet du ønsker å besøke er et ekte reservat eller ikke.

Slik finner du et bra reservat:

• Reservatet fjerner ikke ville dyr fra naturen ved mindre de er skadd, i alvorlig fare eller trenger rehabilitering for å kunne leve videre i sitt naturlige habitat.

• De tillater ikke besøkende å ri på, røre eller ta selfies med ville dyr, og de lar heller ikke dyrene utføre triks og show.

• Reservatet informerer besøkende om dyrebeskyttelse og trusler mot dyr, samt fremmer empati og respekt for alle dyr.

• De forklarer hvorfor dyrene har blitt reddet og nå lever i reservatet, hvorfor behovene deres bare kan imøtekommes fullstendig i naturen og hva reservatet gjør for å la dyrene leve et så naturlig liv som mulig.

• Dersom stedet rehabiliterer ville dyr for å senere slippe de tilbake i naturen, skal de besøkende holdes på sikker avstand fra dyrene og de skal følge opp hvordan det går med dyrene etter at de har blitt sluppet fri.

• De tar ikke ut dyrene fra inngjerdingene sine eller habitatet i reservatet for å vise dem frem til besøkende.

• Reservatet lar dyrene kunne trekke seg tilbake til uforstyrrede og rolige områder på avtand fra de besøkende.

Her finner du dyrevennlige opplevelser

Les også: Sju tips for å finne en elefantvennlig opplevelse

Vil du lese flere lignende artikler?

Nødvendige informasjonskapsler hjelper til med å gjøre nettsiden brukbar, gjennom å aktivere grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Nettsiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan nettsiden ser ut eller oppfører seg, som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Dette er nødvendig for at nettsiden skal fungere optimalt.
Statiske informasjonskapsler hjelper oss med å forstå hvordan den besøkende interagerer med nettsiden. Det skjer ved innsamling av data. Vi samler inn informasjon om hvordan du interagerer med nettsiden, hvor ofte du besøker den og hvilke sider du får opp. Dette gjør vi for å optimere design og brukervennlighet, samt styrke effektiviteten til nettsiden. Vi bruker også informasjonen til å gi deg personlig innhold og forberede markedsundersøkelser.
Markedsførings-informasjonskapsler brukes til å spore brukernes aktivitet på nettsiden. Det er for at vi og samarbeidspartnere skal ha mulighet til å vise innhold som er relevant for den besøkende. Vi samler informasjon om dine interesser, hvilke sider og annonser du klikker på og hvilke produkter eller tjenester du viser interesse for, eller kjøper (såkalt “profilering”). For å kunne vise målrettede annonser og annen målrettet markedsføring, deler vi informasjonen med virksomheter vi samarbeider med.