Inspirasjon

Pakketips

Disse tingene bør du ha i håndbagasjen

Få av oss synes flyreisen er feriens høydepunkt, men heldigvis er det ikke så mye som skal til for å gjøre turen litt mer smidig og behagelig.

Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

Ørepropper og sovemaske

Det er ikke tilfeldig at vi har plassert denne øverst på listen. Du er sjelden alene om bord, og støynivået kan mildt sagt være forstyrrende. Hylende unger, en snorkende sidemann, hoiingen fra vennegjengen som har startet festen tidlig, skranglingen fra serveringstrallen – lite slår å stenge alt ute med et par lydisolerende propper og en sovemaske. Gå for en konturformet maske, så slipper du at den presser mot øynene og øyenvippene.

Skjerf

Noen liker å ha med seg pledd når de skal fly, men spør du oss er et stort skjerf langt mer praktisk. Det kan brukes som både som pledd og pute, og vel fremme kan det brukes som sarong på stranden og piknikpledd. I tillegg til å fungere som et vanlig skjerf, selvfølgelig! Mulighetene er nesten uendelige, og det perfekte skjerfet er nærmest uvurderlig i håndbagasjen.

Ta med et skjerf i håndbagasjen

Pute, pledd, skjørt – et skjerf kan brukes til mye. Foto: Dan Gold | Unsplash

En ekstra genser

Legg en av genserne du har pakket i kofferten din, samt undertøy og et par sokker, i håndbagasjen i stedet. Hvis kofferten din blir forsinket eller forsvinner slipper du å føle deg ustelt mens du venter på at den skal dukke opp. Da er du heller ikke avhengig av å handle noe nytt umiddelbart.

Desinfiseringsmiddel

I tillegg til vanlig desinfiseringsmiddel til hendene er det kjekt å ha med et par våtservietter om bord. Tørker du kjapt av brettet, brettkroken og armlenene har du kanskje sikret deg mot å starte ferien med en lei forkjølelse. Sidemannen ser kanskje litt rart på deg, men sannsynligvis skulle han bare ønske han kunne gjøre det samme.

Egen underholdning

Lite er kjedeligere enn når du forventer å bli underholdt av utallige filmer, serier og spill om bord, for så å oppdage at du ikke engang har en skjerm i setet foran deg. Bruk litt tid på forhånd og fyll opp mobilen eller nettbrettet med serier og filmer du har lyst til å se (flere strømmetjenester lar deg laste ned innhold som kan ses offline), interessante podkaster og lydbøker. I verste fall har du masse underholdning til de dagene hvor ferieværet kanskje ikke blir helt som forventet. Husk å lade powerbanken også!

Vær oppmerksom på at enkelte flyplasser og flyselskap ikke tillater powerbanks i innsjekket bagasje. Ha den i håndbagasjen.

Fyll opp mobilen med innhold

Fyll opp mobilen med musikk, film og underholdning før du reiser. Foto: Oleg Magni | Unsplash

Matpakke og snacks

Det er ikke til å stikke under stol at maten og snacksutvalget om bord ikke alltid er av den sunneste og friskeste varianten. På enkelte flyvninger er det tillatt å ha med egen mat om bord, men unngå å ta med noe som lukter sterkt og kan være sjenerende for medpassasjerer. Kutter du opp frukt hjemme og legger det i små plastposer eller bokser har du et forfriskende mellommåltid lett tilgjengelig – akkurat når du måtte ønske det. Proteinbarer og nøtter er også gode alternativer.

Skal du reise med barn? Slik gjør du flyreisen til en lek.

Toalettsaker

Tannbørste og tannkrem er ikke alltid et must i håndbagasjen, men på lange flyvninger er det deilig å kunne pusse tennene underveis. Ansiktskrem og håndkrem beskytter huden mot den tørre luften om bord, og for den ene halvdelen av befolkninger er tamponger, bind eller menskopp veldig kjekt å ha i veska uavhengig av om det er den tiden av måneden eller ikke. Det er kjipt å bli overrasket av mensen 40 000 fot unna nærmeste dagligvarebutikk. Ta med smertestillende om du har behov for det, og sørg for å ha reseptbelagte medisiner tilgjengelig i tilfelle kofferten tar en omvei.

Ta med ansiktskrem og håndkrem om bord

En god krem beskytter huden mot den tørre luften om bord. Foto: Content Pixie | Unsplash

En gjennomsiktig toalettmappe

Beholdere med flytende væske kan ikke ligge løst i håndbagasjen, de må legges i en gjennomsiktig 1-liters pose (og kan ikke overskride 100 ml pr. enhet). Du får egnede poser i sikkerhetskontrollen, men investerer du i en gjennomsiktig toalettmappe kan du gjøre den klar lenge før du kommer til flyplassen, og spare tid i sikkerhetskontrollen. Velger du i tillegg en mappe med en knallfarge på f.eks. glidelåsen eller sømmene er den lettere å lokalisere i håndbagasjen.

Termoflaske

Du får naturligvis ikke ha med deg en full termoflaske gjennom sikkerhetskontrollen, men hvis du tar den med deg og fyller den med kaldt vann etter å ha gått igjennom kontrollen kan du glede deg over friskt og avkjølt vann vesentlig lenger enn med bare en vanlig vannflaske. På Oslo lufthavn finnes det drikkestasjoner hvor du kan fylle flasken gratis, hvis du ikke vil kjøpe vann for å fylle den.

Usikker på hva som er lov og ikke? Her kan du lese mer om bagasjeregler.

Penn

Med en egen penn tilgjengelig får du fylt ut immigrasjonsskjemaet allerede om bord og slipper jakten på en penn i folkehavet på flyplassen.

Sekk med Ving-tag

Pakker du håndbagasjen smart, så blir reisen mye mer behagelig.

Husk å tenke langsiktig når du pakker

  • Ha reisedokumentene dine lett tilgjengelig hele tiden.

  • Elektronikk som pcer og kameraer skal ofte tas ut i sikkerhetskontrollen. Har du dem samlet på et sted slipper du å rote rundt i bagasjen for å finne dem.

  • Posen / toalettmappen med flytende innhold må også ut i sikkerhetskontrollen. Vit hvor i bagasjen den befinner seg, så du slipper å bruke tid på en leteaksjon.

  • Pakk i en romslig håndveske eller en sekk som får plass under setet foran deg hvis du vil ha alle tingene dine lett tilgjengelig. Du kan også legge det du trenger på flyet i et bærenett eller lignende, og ta det ut før du legger bagasjen i hattehyllen. Da slipper du å ta ned kofferten utallige ganger underveis, og du slipper at tingene dine ligger løst rundt omkring.

  • Hvis du sitter ved en nødutgang har du ikke lov til å ha noe på gulvet ved takeoff og landing. Da kan du følge bærenett-tipset overfor for å gjøre det lettere å ta ut det du trenger så snart flyet er i lufta.

Vil du lese flere saker som denne?