Jeg har besøkt Roma mange ganger i løpet av de siste 25 årene – og det er veldig lite som har forandret seg på den tiden. Storbyen er et resultat av flere tusen års bevaring av historiske bygninger; ja, det føles nesten litt som å komme til et helt annet århundre. Du er omgitt av ruiner, nyrenoverte bygninger, majestetiske kirker og museer med overdådige skatter og opplevelser.
Tekst & foto: Rasmus Panduro
Hvis du vil gjøre som romerne må du nesten spørre etter det hemmelige kodeordet. Fortell resepsjonisten at du vil spise på en "Un Buco", som betyr "et hull". Du kjenner kanskje til retten Osso Buco, som betyr "hullet i beinet"? Spør du etter "Un buco" får du tips til lokale spisesteder (eller nabolagspuber), og alle romere har sin egen favoritt. Kanskje resepsjonisten har noen personlige anbefalinger for en familie?
Romerne spiser sent, derfor bør du gjøre det samme for å få med deg den ekte stemningen. Et annet godt tips er å gå til favorittrestauranten din og bestillle bord for 30-45 minutter senere, slik at du kan finne en kafé eller bar i nærheten og bektrakte det yrende folkelivet før middag.
Alle restauranter har sin egen signaturrett, som oftest flere. Spør servitøren om anbefalinger og la deg forføre av de deiligste, italienske retter.
Du bare MÅ smake Spaghetti Vongole når du er i Roma.
Bruschetta er en fantastisk forrett. De ferske tomatene smaker av sol og sommer.
Pasta Carbonara er både billig, populært og godt.
Hvis jeg er framme i Roma ved lunsjtider, kaster jeg fra meg bagen på hotellet og vender snuten mot Osteria de Memmo. Her bestiller jeg rett og slett bare "antipasti della casa" for alle rundt bordet – og så lar jeg servitøren overraske oss med forrettene. Det er helt fantastisk å se alle tallerknene med 8-10 småretter, som hovedsakelig består av grønnsaker, kanskje litt ost og en herlig skinke. En bedre start på ferien skal du lete lenge etter. Det er så mye smak i alle rettene, og det er så godt at det nesten er umulig å stoppe å spise. Her kommer ovnsbakte paprikaer, auberginer i en deilig marinade, kjøttboller, mozzarella og mye annet fristende rekende på ei fjøl.
Mitt absolutte favorittsted ligger i den gamle bydelen Trastevere, men det ser ikke så spesielt ut fra utsiden. Der inne derimot er det en helt egen stemning. Overalt på veggene henger det vakre bilder du kan hvile øynene på, fordi kunstnere tilbake i tid kunne få mat i bytte mot at de malte bilder. Maten er billig og ganske så rustikk. Start med bruschetta, og fortsett med enten Spaghetti Vongole (skalldyr) eller deres egne carbonara. Tiramisuen er et must for dessertmagene, den er nemlig i en klasse for seg selv. Her får alle et godt måltid til en billig penge.
Her finner du det
Romersk pizza er en enkel, billig og rask måte å mette sultne mager på.
Mami, ved Piazza Navona.
Hvis du plutselig blir sulten er hjelpen her.
Det finnes utallige pizzeriaer i Roma. Og jeg anbefaler deg å bare se etter steder som serverer napolitansk pizza. Romerne har en merkelig nok en tendens til å kjevle ut deigen, kun for at kantene ikke skal "boble" seg. Den napolitanske pizzaen derimot er laget for hånd. Det har lagt grunnlaget for mange vitser opp gjennom årene.
Hvis du er skrubbsulten kan jeg varmt anbefale deg pizza i skiver, nærmere bestemt pizzastykker. Ifølge eieren til et av de små stedene jeg pleier å besøke i storbyen, oppfant de denne måten å servere pizza på av én enkel grunn: for at alle som jobber i Roma kunne få seg en matbit i farta. Du tar deg enkelt fram til de små stedene som lager metervis med pizza, og du finner raskt dine egne favoritter. Gå gjerne for ulike type pizzaer, slik at du får et lite stykke av flere varianter. Mitt favorittsted - Mami - ligger så å si helt inntil Piazza Navona, og de har både en utsøkt potetpizza og en herlig variant med skinke, mozzarella og basilikum. Du finner det her
Husets vin er ofte billig og bra, uavhengig av om det er snakk om rød eller hvit. De fleste restauranter vil nemlig unngå et rykte om at vinen de valgte er middelmådig. Husets vin kommer som regel fra byen Frascati, som ligger like utenfor Roma. Det er livlige hvitviner til en overkommelig pris, og de passer perfekt til den romerske maten. Hvis du vil drikke lokal rødvin anbefaler jeg vinene fra Abruzzo, som ligger på den andre siden av fjellene ved Pescara.
Når det gjelder øl foretrekker jeg enten Peroni, Morretti eller Menebrea (Italias eldste bryggeri). Alle er gode både på flaske og fat, og de finnes i ulike varianter og priser. Ferskpresset juice er ikke like billig, men det smaker himmelsk godt. På Campo de’ Fiori har de til og med ferskpresset juice av granateple. Du får alltid spørsmål om hva slags vann du vil ha til maten når du spiser på restaurant i Roma. Det vanligste er ”naturale”, men du kan også bestille med bobler, såkalt ”frizzante”.
Menabrea er italias eldste bryggeri. Øltypen finnes i flere varianter og "Bionda" (som vist på bildet) er frisk og leskende.
Italiensk is trenger ingen ytterligere presentasjon, og i Roma får du is i alle mulige størrelser og fasonger. Flere av stedende viser deg også hvor mange smaker de tilbyr – og det gjør ikke saken noe enklere.
Hos Venchi Cioccolato e Gelato lager de sjokolade av høyeste kvalitet, og den hjemmelagde isen deres er himmelsk god. Du kan kjøpe med sjokolade hjem, eller sette deg ned med is, crepes og kaffe. Her finner du det
Her serveres både is, kaffe og lekre kaker. Du velger selv hvilken størrelse du vil ha og betaler før du går til disken for å velge. Her finner du det
Tips! Selv et lite beger kan inneholde to ulike smaker. Ifølge is-stedet har de 150 ulike smaker, så det krever stor appetitt å teste alle smakene i løpet av en helg.
Mons ved Piazza del Fico
Italienerne elsker å gå ut, og spesielt i helgene kommer du til å oppleve det yrende folkelivet i gatene. Bare følg strømmen, det er lett å se hvor den ender. Og ikke bli forundret om du ser lange køer, italienerne venter gjerne lenge for å få bord på det rette stedet. Trastevere er helt klart et av de mest populære stedene å gå ut, og gatene blir raskt fylt opp til lyden av festlige toner fra utestedene. Et godt alternativ er området rund Piazza Navona. Der finner du smale gater med hyggelige barer og god stemning.
Et kult sted er Mons, det gamle Jonathans Angels’, der du kan bestille bord til senere på kvelden. I mellomtiden kan du gå ut for å spise middag. Du finner baren i Via della Fossa 16. Piazza del Fico ligger like utenfor og barene her har høy partyfaktor.
Tips! Når du finner et bord og setter deg ned på en fortauskafé, får du ofte en tallerken med chips, antipasti eller noe annet godt. Det er meningen at du skal betale for det, så hvis du ikke vil ha det avslår du høflig med én gang.
Moderne og stolte tradisjoner møtes hos Max&Jó
Hvis du vil føle deg som en ekte italensk herre, må du unne deg et besøk hos barbereren for en halvtimes omsorg og barbering. Du får en klassisk følelse av gamledager, edelt håndverk og ikke minst følelsen av at du gjør noe ekstraordinært for deg selv. Spør etter en barberer i resepsjonen eller få en helt underbar opplevelse hos Max&Jò, som ligger sentralt til i Roma i Via dei Cartari 10. Gå gjerne innom og bestill time. Her finner du det
Over hundre år med tradisjoner hos Genco
Hvis det ikke finnes ledige timer hos Max&Jò kan du prøve den klassiske Genco Sala Da Barba, som ligger like ved Piazza Navona. Salongen er over 100 år gammel og her skulle du virkelig ønske at veggene kunne snakke. Her finner du det
Vatikanmuseet er en fryd for øyet, enten du kikker opp eller ned.
Vatikanmuseet og Peterskirken. Opplev de praktfulle bygningene i nøyaktig den rekkefølgen. Og bestill billetter til museet hjemmefra, da kan du nemlig gå rett forbi køen. Hvis du har god tid (og en dose tålmodighet) kan du også kjøpe en guidet tur i Roma. Med øreproppene får du guiden rett på øret, og det er en fin måte å oppleve Roma til fots på. Tiden flyr når du først går rundt blant billedvev, malerier av Michelangelo, Raphael og andre kjente kunstnere, for ikke å snakke om de utallige skulpturene og skattene som kan dateres tilbake til 3 000 f.Kr. Du beveger deg med andre ord fra den romerske antikken til nåtidens Roma på bare noen timer. Hvis du er interessert i historie vil du nok trives godt inne på museet, hvis ikke kan du se fram til en fantastisk opplevelse som går inn i minnebøkene.
Rusletur til fire store opplevelser. Gå mot Colosseum bak nasjonalmonumentet (som romerne kaller ’løstennene’) og ta et stopp ved Forum Romanum. Hvis du vil se Colosseum fra innsiden, bør du kjøpe billetter på nett. Ved Colosseum ligger også byporten til Roma og Via Appia, samt inngangen til utgravningene ved Forum Romanum. Fortsett mot Trevifontenen og gå videre til Spansketrappen. Rett ved trappen ligger (ganske dyre) Caffè Greco, der H.C. Andersen var stamgjest og hadde sitt eget bord.
Hvis du har lyst på noe nytt til garderoben er Via del Corso stedet å dra. Gå mot Piazza del Popolo. Her finner du internasjonale merker som Gap, Nike, H&M og Zara, i tillegg til italenske butikker med alt fra undertøy og sko til vesker og klær.
På Campo de’ Fiori finner du mengder av frisk frukt, grønnsaker, urter, delikatesser, ost og annet godt som kan være verdt å ta med seg hjem. Dette er det mest kjente markedet, men langt fra det eneste, og på ingen måte det billigste. Ta gjerne turen bak Vatikanet, der finner du Mercato Trionfale, som har litt "snillere priser" Her finner du det.
Limoncello (sitronlikør) fra Sorrento, en pose fersk buffelmozzarella og et par tomater til en insalata caprese, urter (blant annet laurbærblad), pasta, ost og trøffelpølse.
Rasmus foretrekker aktive ferier, og sykkelreiser er favoritten hans. Når han ikke sykler i fjellene på Mallorca eller Gran Canaria, finner du han mest sannsynlig på en storbyferie med venner eller på en avslappende familieferie.