Island
Ekspertenes tips

Surfesteder og naturopplevelser på

Island

Naturopplevelser på Island

Siden Mick Fanning surfet under nordlyset i Lofoten, har også Island blitt en eksotisk surfedestinasjon. Island har i tillegg mye annet å by på, noe som gjør det til et perfekt reisemål for hele familien.

Tekst & foto: Petter Sevenius

Islands surfesteder

Utenfor Reykjavik

Om du følger vei 41 ut av Reykjavik, kommer det flere steder til syne langs veien rundt Reykjanes. Sandvík er nok mest egnet for de som ikke er så erfarne. Her er det en beachbreak over sand, mens de fleste andre brytninger på Island er over pointreaks eller rev.

De som vil teste bølgene i Vik bør også klemme inn et stopp ved Skogafoss, Reynisfjara og Black Sand Beach – en fantastisk vakker vei langs sørkysten.

Det gylne triangelet

Foruten surfing, finnes det masse å se og gjøre på Island. Det gylne triangelet er nok den mest klassiske utflukten, en dagstur på ca. 30 mil ikke langt fra Reykjavik.

Þingvellir

Þingvellir, eller Tingvalla, er en nasjonalpark som finnes på UNESCOs verdensarvliste.

Området består av den store ravinen og en mengde mindre forkastninger med en bredde på rundt 400 meter. Dette er en del av kontinentalsprekken som strekker seg igjennom hele Atlanteren, og i Tingvalla utvider den seg med ca. 2,5 cm hvert år. Har du våtdrakt med deg, kan du snorkle i kontinentalsprekken. Vannet er 2-4 grader og krystallklart, med en sikt på 70-80 meter. Det finns også arrangerte turer for de som vil teste å snorkle eller dykke her.

Aktive geysirer

Videre fra Tingvalla kommer vi til Geysir som normalt er hvilende og bare blir aktiv i sammenheng med vulkanutbrudd. Strokkur, som ligger ved siden av, er derimot veldig aktiv og sender opp sitt kokende vann ca. 20 meter hvert 3-5 minutt.

Europas største fossefall

Siste stoppet i det gylne triangelet er Gullfoss. Gullfoss er Europas største fossefall når det kommer til volum. På sommeren renner det i snitt ca. 1400 kubikkmeter vann i sekundet og fallhøyden er 32 meter i to seksjoner. Den høyeste målte strømmen er litt over 2000 kubikkmeter vann per sekund, noe som betyr at et olympisk basseng vil bli fylt på et sekund! Utrolig kraftig, og du føler deg ganske liten i dens nærhet.

Islands varme kilder

Et absolutt must på Island er å bade i noen av de varme kildene som finnes på øya.

Den blå lagune

Den blå lagunen er nok den mest kjente og lett tilgjengelige. Det lyseblå, melkeaktige vannet har en temperatur på 38-39°C, og har blitt kåret til et av "verdens 25 beste underverk" av National Geographic. Antallet besøkere i lagunen er begrenset, så selv om billettene blir utsolgt er det aldri fullpakket med folk. Bestill derfor i god tid før. Om du foretrekker naturlige bad, kan du besøke Reykjadalur Valley og svømme i den varme elva som renner gjennom dalen.

Islands dyreliv på nært hold

Islandshester og hvalsafari

Å ri på islandshest fungerer også for oss som aldri har sittet på en hesterygg, og hvalsafari i Husavik er en annen populær utflukt.

Petter Sevenius

Med et brett under armen og sekken på ryggen, reiser Petter dit nesen peker og tar eventyrene som de kommer. Men planlegging har også sine fordeler, spesielt på familieferier.

Nødvendige informasjonskapsler hjelper til med å gjøre nettsiden brukbar, gjennom å aktivere grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Nettsiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan nettsiden ser ut eller oppfører seg, som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Dette er nødvendig for at nettsiden skal fungere optimalt.
Statiske informasjonskapsler hjelper oss med å forstå hvordan den besøkende interagerer med nettsiden. Det skjer ved innsamling av data. Vi samler inn informasjon om hvordan du interagerer med nettsiden, hvor ofte du besøker den og hvilke sider du får opp. Dette gjør vi for å optimere design og brukervennlighet, samt styrke effektiviteten til nettsiden. Vi bruker også informasjonen til å gi deg personlig innhold og forberede markedsundersøkelser.
Markedsførings-informasjonskapsler brukes til å spore brukernes aktivitet på nettsiden. Det er for at vi og samarbeidspartnere skal ha mulighet til å vise innhold som er relevant for den besøkende. Vi samler informasjon om dine interesser, hvilke sider og annonser du klikker på og hvilke produkter eller tjenester du viser interesse for, eller kjøper (såkalt “profilering”). For å kunne vise målrettede annonser og annen målrettet markedsføring, deler vi informasjonen med virksomheter vi samarbeider med.