5 opplevelser på Bali for eventyrlystne
Foto: Artyom PJ / Unsplash
Inspirasjon

Dette bør du få med deg på

Bali

5 opplevelser på Bali – for de eventyrlystne

Indonesiske Bali har vært et av Vings mest populære eksotiske reisemål i flere år, og mange vil gjerne se så mye som mulig den eksotiske øya når de først er der. Dette er tingene du ikke må gå glipp av.

1. Ubud og Monkey Forest

Den lille fjellbyen Ubud har i lang tid blitt regnet som Balis kulturelle sentrum, og en reise hit er nesten ensbetydende med avkobling for både kropp og sjel. Oppe i fjellene er klimaet svalere og tempoet roligere, og det er i det hele tatt litt mer eksklusivt og en anelse dyrere. Ubud handler først og fremst om å nyte naturen og omgivelsene, og en av de mest populære opplevelsene er å besøke Monkey Forest.

I Monkey Forest spaserer du på skyggefulle stier mellom mosegrodde templer og statuer, og rundt deg svinger apene seg lekent i trærne. Ryktene sier at makakene elsker å stjele både stort og smått, for deretter å lynraskt forsvinne inn i skogen igjen, så her gjelder det å sikre verdisaker (og alt annet du ikke vil miste til de langfingrede apene). Du velger selv om du vil gå rundt på egen hånd eller med en guide.

Ubud og Monkey Forest på Bali

Sacred Monkey Forest. Foto: Radoslav Bali / Unsplash

2. Øytempelet Tanah Lot

Kjært barn har mange navn, og Bali kalles også De tusen templers øy. Øya er et av de få områdene i Indonesia hvor den tradisjonelle hinduismen og den gamle indonesiske kulturen er godt bevart, og det finnes (som kallenavnet antyder) tusenvis av templer.

Et av dem, Tanah Lot, ligger på en liten, isolert klippeformasjon i strandkanten ca. to mil nord for Kuta Beach. Tempelet ble antakeligvis reist på 1500-tallet som et tilbedelsessted for Dewa Baruna, hinduismens sjøgud. I dag er tempelområdet bare tilgjengelig ved lavvann – men ingen turister får lov til å gå inn i selve tempelet. Takket være de unike omgivelsene er tempelet likevel et av øyas mest kjente og mest besøkte.

Særlig populært er det å besøke tempelet ved solnedgang, når det bader i glødende lys og dønningene fra Det indiske hav. Vil du unngå de største menneskemengdene bør du satse på et tidlig morgenbesøk.

Øytempelet Tanah Lot på Bali

Tanah Lot. Foto: Nick Fewings / Unsplash

3. Risterrassene i Tegalalang

De frodige risterrassene i Tegalalang er blant Balis mest populære turistmål. Rismarkene kan minne om lave, gresskledde pyramider der de bølger seg gjennom det åpne landskapet.
På enkelte terrassehøyder henger populære palmehusker med uslåelig utsikt over de frodige risterrassene, som den kjente Love Bali-husken. Her har du med andre ord gode muligheter til å sikre deg det perfekte Instagram-bildet fra ferien.

Det koster 10 000 indonesiske rupiah å gå inn på området, men det høres dyrere ut enn det er – i skrivende stund tilsvarer det omtrent 7 norske kroner. Du må også belage deg på å betale for hver huske du vil prøve.

Tips til deg som vil reise rundt

Den beste måten å komme seg rundt på er å leie en privat sjåfør, eller ved å bli med på en organisert utflukt. Kollektivtrafikk er nemlig nærmest ikke-eksisterende, og trafikken generelt innbyr ikke til kjøring på egen hånd. Du kan selv arrangere transport på forhånd og bli hentet på flyplassen, og de fleste hotellene har egne sjåfører som du kan leie når du er der.

Risterrassene i Tegalalang på Bali

Tegalalang. Foto: Artem Beliaikin / Unsplash

4. Rafting på Ayungleven

Gjør deg klar for et adrenalineventyr! Ayungelven strekker seg nesten syv mil gjennom det frodige, balinesiske landskapet, og er du skikkelig eventyrlysten kan du klatre om bord i en solid gummibåt ved Ubud og begi deg nedover de brusende strykene. På vei nedover elven er du omgitt av regnskog, bortgjemte fossefall og rismarker, og det kan godt hende du får selskap av en nysgjerrig ape eller to langs elvebredden.

Du bestemmer selv hvor utfordrende du vil at raftingen skal være. Elven har partier som passer både for nybegynnere og erfarne raftere, så her kan både unge og eldre være med. Går du for de heftigste strykene skal du imidlertid ikke se bort fra at du kommer til å tilbringe en god del tid i vannet. Det blir garantert en opplevelse du vil huske!

5. Nusa Islands & Gili Islands

Nusa Lembongan, Nusa Penida, Nusa Ceningan er tre øyer utenfor Balis østkyst, kjent for sine idylliske og eksotiske omgivelser. Her kan du svømme med rokker og snorkle med månefisk, dra på jungelutflukter, besøke fossefall, bade i blå laguner og hoppe fra klipper – og nyte paradisstrender uten sidestykke. Bortgjemte Kelingking Beach på Nusa Penida er blant de mest kjente. For å komme deg tar du først ferge fra Sanur til Nusa Lembongan, deretter båt til Nusa Penida, og så begir du deg ut på et lite kunststykke av en klatretur ned til den isolerte stranden. Høydeskrekk? Styr unna!

Gili-øyene hører til Balis naboøy Lombok og ligger lenger unna enn Nusa-øyene, men de er likevel et populært utfluktsmål fra Bali. Gili Trawangan er den største og mest kjente øya og har den livligste atmosfæren. Romantiske Gili Meno har kritthvite strender og krystallklart vann – perfekt for kjærestepar. Gili Air er en mellomting og kniver ifølge Lonely Planet med Ubud om å være Indonesias mest populære yogareisemål. Det går båter mellom øyene flere ganger om dagen, så du kan dra på øyhopping hvis du har lyst til å få med deg mest mulig.

Nusa Pendida og Nusa Islands på Bali

Nusa Pendida. Foto: Nate Johnston / Unsplash