8 spisesteder du bør besøke i Paris
Pâtisserier, boulangerier og viennoiserier. I Paris selges det bakst og godsaker på hvert gatehjørne, og byen huser titusenvis av spisesteder. Dette er noen av mine favoritter. Advarsel! Det blir søtt.
Tekst: Lén Kongerud
Foto: Lén Kongerud, Ving og Unsplash
Publisert: 14. april 2025
Cedric Grolet
35 Avenue de l'Opéra | 6 Rue Danielle Casanova
Cedric Grolets spektakulære lag på lag-croissanter har vært en snakkis i årevis, og det er ikke ufortjent. I skrivende stund finner du også croissant-beignets på menyen. Husker du cronuts, croissant-donut-hybriden som herjet på bakstfronten i New York for en god del år siden og nå har blitt relativt vanlig her hjemme også? Croissant-beignets er omvendt; formet som en croissant, men med donut-konsistens, et tykt sukkerdryss – og fylt til randen av kremet fyll, enten med friske smaker som bringebær og mango, eller mer tradisjonelle smaker som vanilje og kanel.
Det gjelder å ha tunga rett i munnen hvis du skal prøvesmake Grolets godsaker. Croissant-beignets finner du kun hos Cedric Grolet Café, som ligger på baksiden av Cedric Grolet Opéra, og de tilbys bare som takeaway. De tradisjonelle croissantene får du bare kjøpt på Cedric Grolet Opéra. Vil du ha en av hver må du altså belage deg på å stå i kø på begge sider. Vær tidlig ute, for det selges selvfølgelig bare et begrenset antall hver dag.
Tips! Cedric Grolet har også filialer i London (Cedric Grolet at The Berkeley) og Singapore (Cedric Grolet Singapore).


L’Eclair de Génie Café
122 Rue Montmartre
L’Éclair de Génie er mest kjent for sine små, forseggjorte éclairs i alle regnbuens farger (og smaker), men den siste tiden har også croissantene deres gjort seg bemerket. For også her er en croissant så mye mer enn en croissant! Med all respekt for den originale croissanten. L’Éclair de Génies croissanter bugner av smak – for de har både fyll og topping. Blir det for mye? Nei. Velg mellom sjokolade, vanilje, bringebær eller cookies – og nyt de herlige bakverkene ved et av bordene innendørs eller på den lille uteserveringen.
Her lager de også morsomme og utsøkte kreasjoner til spesielle merkedager som Halloween, Valentine's Day og påske – som sitrongule kylling-éclairs. Selvfølgelig har de også helt vanlige og skikkelig gode croissanter. Og det (nesten) beste? Her var det ingen kø.


Café de Flore
172 Boulevard Saint-Germain
Café de Flore er ikonisk. Dørene åpnet i 1887 og i løpet av det neste århundret ble kaféen et populært samlingssted for prominente skikkelser som Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir og Pablo Picasso. Det var også da Café de Flore fikk sitt nå velkjente Art Deco-interiør, med røde skinnseter, mahognipanel og speilvegger. I dag er det unektelig mange turister innom, men også franskmenn frekventerer den populære kaféen i Saint-Germain-des-Prés. Og det er ikke så rart, for husets kakao er i en klasse for seg selv.
De fleste bestiller kakao og croissant, men denne dagen gikk vi for ristet brød, fransk smør og syltetøy ved siden av. Enkelt, og innmari godt. Kakaoen er tykk, intens og akkurat så luksuriøs som den parisiske varianten pleier å være. Den serveres i en sølvkanne, med krem ved siden av. Kannen er varm, så bruk den lille servietten til å holde i hanken når du sjenker.
Tips! Det blir fort kø utenfor, så det kan lønne seg å være tidlig ute om du vil unngå den.

Carette
4 Place du Trocadéro et du 11 Novembre
Når vi først snakker om kakao må vi også nevne den andre store kaféen med dette på menyen; Carette. Det finnes flere filialer, men den på Place du Trocadéro er den opprinnelige og mest kjente, etablert i 1927. Kaféen er i likhet med Café du Flore kjent for kakao, Art Deco-interiør og den klassiske, parisiske atmosfæren, men skal du bare besøke én – velg Café du Flore. Carettes kakao er også nydelig, men kaféen føles litt mer distansert og litt mindre lun. Og ja, forvent kø.


La Pistacherie
5 Place de l'Alma
De siste årene har pistasj gått fra å være den litt sære smaken i isdisken til å bli et ekte trendfenomen – og nå finner du det i alt fra kaker og kaffe til pizza og boller. Og på La Pistacherie handler absolutt alt om pistasj. Signaturretten er for eksempel crépe (eller vaffel) med pistasjkrem, grovhakkede pistasjnøtter, iskrem (ja, du kan velge pistasj) og pisket krem. De har også en pistasjkrem-fontene. Det er pistasj i alle mulige former og fasonger og så langt øyet kan se.
La Pistacherie er i utgangspunktet en spesialbutikk og ikke egentlig en kafé, men de har en veldig hyggelig uteservering der du kan nyte pistasjkaffe, pistasjcroissanter, pistasjedonuts eller spise pistasjkrem rett fra boksen, om du liker det. Det skal sies at pistasjsmaken var noe litt mildere enn forventet, men sånn må det kanskje være når man kjører kvadruppel-pistasj?


Maison Louvard
11 Rue de Châteaudun
Kall meg gjerne influenced, men the crookie – en kombinasjon av croissant og cookie – var ett av bakverkene jeg gledet meg aller mest til å teste i Paris. Maison Louvard er opprinnelsesstedet for det populære bakverket, som i utgangspunktet var ment som et eksperiment, men som raskt gikk viralt på sosiale medier og førte til enorm etterspørsel.
Jeg var jeg forberedt på venting utenfor Maison Louvard, men ble positivt overrasket over minimal kø og mange crookies i disken. Kanskje fordi flere deler samme mening som meg; det hele var unektelig bitte litt oppskrytt. Kanskje hadde jeg også skrudd forventningene litt for høyt? Men har du lyst til å smake selv (og krysse den av lista), så er Maison Louvard uansett et hyggelig stopp – og de har masse annet godt bak disken også.

Ladurée & Pierre Hermé
Ladurée-filialer | Pierre Hermé-filialer
Listen hadde vel ikke vært komplett uten det mange av oss anser som det mest franske av alt: makroner. Faktisk er makroner opprinnelig italiensk, men det var først i Paris at de tok form som de makronene vi kjenner (og elsker) i dag; som to små mandelbunner med myk smørkrem mellom.
Ladurée er klassikeren som de aller fleste kjenner til. Pastellgrønne lokaler og lange disker med makroner med tradisjonelle smaker som vanilje, pistasj og bringebær. Du finner filialer overalt, og det ligger til og med flere på terminal 2 på Charles de Gaulle-flyplassen.
Pierre Hermé er litt mindre kjent og baker makroner for viderekomne. Smakene er mer eksperimentelle, som rose og litchi, matcha, yuzu og olivenolje. Balansen mellom søtt, syrlig og kremet er spennende og annerledes. Paris har mange Pierre Hermé-filialer også.
Enten du går for klassisk eller eksperimentell, så er det nesten umulig å bare spise én. Og hvorfor skulle du det, egentlig?


Bonustips: Piknik i Paris
Selvvalgt park
Finnes det noe mer fransk enn å gå rundt med en fersk baguette under armen? Hvis værgudene spiller på lag, så stikk innom et bakeri og et supermarked og fyll handlenettet med det du liker aller best – og sett kurs mot en park. Vi endte opp i museumshagen utenfor Petit Palais. Piknik i Paris trenger verken å være perfekt kuratert eller nøye planlagt – det holder at baguetten er fersk og bakken er tørr.
Pst! Vær oppmerksom på at det ikke er lov å sitte på gresset i alle parker, og det kan være begrenset antall benker. Se etter skilt som forteller hva som gjelder. Å drikke alkohol i offentlige parker er i utgangspunktet ikke lov, men det håndheves ulikt. Husk å ta med deg alt som skal kastes til nærmeste søppelbøtte.

Dette er en artikkel skrevet av Ving sin reiseekspert

Lén Kongerud
Lén har reist jorden rundt på 30 dager, men kan også bruke en hel helg på å jakte på det perfekte bakverket. I artiklene hennes kan du lese om alt fra ekostiske opplevelsesreiser og storbybesøk til barnevennlige familieferier.