Syv gode grunner til å dra på cruise
Inspirasjon

7 gode grunner til å dra på cruise

Drømmer du om å reise rundt i løpet av ferien, men får svetteperler på overleppa bare av tanken på heseblesende pes fra sted til sted? På cruise får du reisemålene servert på sølvfat – og det er bare én av flere grunner til at du kommer til å elske cruiseferie.
Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

1. Se verden – uten å løfte en finger

Okei da, så må du kanskje knyte på deg skoene og fysisk gå ut av skipet for å se stedene der dere legger til kai, men det er vesentlig lettere enn å styre med flertallige hotellbestillinger, transport mellom dem og ikke minst – utallige pakkerunder i kofferten. Du går om bord i skipet, pakker kanskje ut på lugaren og spiser en deilig middag, legger deg – og våkner på et nytt sted som ligger der venter på å bli utforsket. Du drar på oppdagelsesferd, går om bord i båten igjen senere, og så: eat, sleep, repeat.

Lære å dykke på cruiseferie

Visste du at du kan lære å dykke på cruiseferie?

Klassiske cruiseruter går som regel i Middelhavet og har stopp på steder som Barcelona, Marseille, Dubrovnik, Palma, Sardina, Santorini og Venezia, eller i Karibia med paradissteder som Bahamas, Antigua, Mexico og Jamaica.

Den siste tiden har det også dukket opp flere spennende cruiseruter på radaren, for eksempel cruise i Det indiske hav med stopp på Seychellene, Madagaskar og Mauritius – og cruise i Hawaiis øyrike med Honolulu, Waikiki Beach og Maui på programmet. Hvem sa at cruise var kjedelig?

2. Du velger skipet som passer for akkurat deg

Uansett om du reiser med barn, med kjæresten, med venner eller foreldre finnes det et cruiseskip som passer dine reisebehov. De største cruiseskipene er som store lekeplasser for store og små, med alt fra surfesimulatorer til musikaler og minigolfbaner.

Når det gjelder valg av skip finnes det en tommelfingerregel: Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, så kan du forvente deg en relativt høy snittalder.

Cruise passer for alle

Cruise passer for alle

3. Du har alltid havutsikt

Balkong på lugaren? Ja takk!

Balkong på lugaren? Ja takk!

Lurer du på om det er verdt det å betale litt ekstra for en lugar med balkong? Svaret er JA. Ingenting kan måle seg med en forfriskning på din egen lille, balkong, og du har garantert havutsikt hele veien. Lugar med vindu er også å foretrekke om du ikke har lyst til å bruke pengene det koster for en balkong. Innvending lugar med vindu ned mot butikker, restauranter og barer kan være nokså forstyrrende, og lugar uten vindu i det hele tatt? Ørlitegrann klaustrofobisk, men det er nå individuelt hva hver enkelt foretrekker. Havutsikten finner du uansett alltid på et av de øvre dekkene om du ikke har den fra din egen lugar.

4. Glem luguber gatekjøkkenmat

I den uendelige jakten på det perfekte spisestedet har mang en sulten turist gitt opp, valgt nærmeste sted som ser ut til å severe noe spiselig og trykket i seg en flat pappburger mens munnvikene henger ned under bordet. Den slags matopplevelser på ferie er ingen forunt, og når du først er på cruise kan du føle deg trygg på at maten i restaurantene er laget av noe helt annet enn papp. Mange av restaurantene får nemlig ferske råvarer i hver havn skipet legger til, og det betyr fersk, sesongbasert mat på bordet. Når kvelden kommer kan du kresent velge deg ut den menyen som frister mest akkurat der og da – og kanskje prøve en annen neste kveld.

Jamie's Italian

Stjernekokken Jamie Oliver har sin egen italienske restaurant om bord på cruiseskipet Harmony of the Seas

5. Du kan utfordre deg selv og være aktiv

Utfordre deg selv

Litt høydeskrekk? Om bord på større cruiseskip er det ikke uvanlig med klatrevegger du kan bryne deg på, og på de største finnes det ziplines som går tvers over høye, åpne atrium.

Noen skip har også dykkesentre, surfesimulatorer, store sklier og løpebaner.

6. Du kan gjøre så lite du bare vil

Ja, visst har de største skipene fullspekket program og en drøss av aktiviteter du kan være med på, men det betyr ikke at du være med på dem. Du kan også ta det helt piano og slappe av ved et av bassengene på dekk, i et av boblebadene – eller kanskje i spaavdelingen? Enkelte skip har også egne soldekk for voksne, med aldersgrense og merkbart lavere lydnivå sammenlignet med områdene rundt de mest populære barnebassengene.

7. Samle på solnedganger

Noen samler på frimerker, andre på glansbilder. Vi elsker solneganger, og å se solen synke sakte ned i havet mens himmelen eksploderer i rødt, rosa og oransje går vi aldri lei av. Det blir aldri nok solnedganger i samlingen.

Fra øverste dekk på cruiset har du plass på første rad til et av himmelens vakreste show – hver eneste kveld.

Samle på solnedganger på cruise
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.