Se hotell (5)

Reiser til Saranda

Når du reiser til Saranda venter herlige strender, god mat, spennende historie og vakker natur. Og ikke minst – nøye utvalgte hotell.
Saranda er en hyggelig kystby en kort båtreise fra Korfu. Byen er ikke så stor, men den rommer alt du trenger i ferien: fine strender, en trivelig strandpromenade, spennende restauranter og ferieopplevelser litt utenom det vanlige.

Strandpromenaden i Saranda

Det meste som skjer i Saranda skjer langs den kilometerlange strandpromenaden. På den ene siden ligger strendene, og på den andre venter restauranter og barer med mye godt på menyen. Promenaden er perfekt for en rusletur (eller kanskje en joggetur?), og det er alltid en livlig atmosfære takket være turistene og de fastboende som benytter den. Ute i bukten kan du se hvordan fergen til Korfu heiser ankeret, eller kanskje det kommer en lekker yacht innover? Fin utsikt til solnedgangen er det også!

Spis godt i Saranda

Fersk fisk og skalldyr dominerer menyene i Saranda, og rettene smaker fantastisk. Med sin beliggenhet mellom Hellas og Italia har Albania lånt det beste fra begge kjøkken, og du kan like gjerne bestille en perfekt grillet havabbor som en smaksrik og generøs pasta frutti di mare. Salatene består av solmodne, lokale råvarer og er også verdt å smake på – særlig den greske. Innholdet på vinlisten er like kortreist som grønnsakene, og albansk vin får du sjeldent anledning til å smake på utenfor landets grenser. Uansett hva du velger til middag vil du oppleve at du får valuta for pengene, for her er prisene lave og kvaliteten høy.

Sol og bad i Saranda

Langs bukten, og midt i Saranda, ligger strendene på rekke og rad. De består som regel av rundslipt grus/rullestein og har klart og fint vann. Mange av hotellene har sin egen strand, og da kan du gå rett fra rommet ditt og ned på stranden for å ta en morgendukkert eller en svømmetur i solnedgangen. Det ligger også flere fine sandstrender i Ksamil, ca. 20 minutter sør for Saranda (med buss eller taxi), og mange reiser hit for å bade og sole seg. Det er mulig å svømme ut til noen av de små øyene utenfor stranden, der er stemningen gjerne roligere.

Velg riktig hotell i Saranda

Hotellene i Saranda har høye ambisjoner og holder god standard. Et eksempel er Epirus, som ligger en kort spasertur fra sentrum. Her bor du i nyrenoverte rom, og det er kun få skritt fra resepsjonen til stranden og restauranten. Et annet eksempel på ambisjoner er det familiedrevne Harmony, et lite stykke utenfor Saranda. Hotellets eierer kokk og sies å være den beste i hele Saranda. Vil du bo litt mer luksuriøst bør du ta en titt på på Andon Lapa I Luxury Suites. Dette hotellet ligger ved stranden i nordenden av Saranda, med fine og elegante rom, et lekkert bassengområde og en utmerket restaurant.

Oppdag Albania

Bare noen timer unna Saranda ligger den vakre Drinas-dalen, der de karrige fjellene står i mektig kontrast til den grønne og frodige sletten nederst i dalen. Her produseres det flere ostetyper fra kuene og geitene som rusler omkring, og det er også her du finner Gjirokaster – byen som rommer mye av Albanias historie.
Her ble Ismail Kadare, en av landets mest kjente forfattere født, og det var her Enver Hoxha, som i lang tid var statssjef i landet, bodde. Gjirokaster er på UNESCOs verdensarvliste takket være sin velbevarte ottomanske arkitektur, og du kan også besøke 'The Cold War Tunnels', et tunnelsystem i fjellet under den gamle byfestningen. Fra festningens mur har du for øvrig flott utsikt over Drinas-dalen.
Er du opptatt av natur bør du besøke Syri i Kalter, også kalt 'Det blå øyet'. Det er en dypblå kilde med iskaldt vann, langt inne i en vakker fjelldal.
Det er også mange eksempler på kulturarven fra antikken, som byen Butrint. Her er det både greske og romerske ruiner.

Kombiner Saranda og Korfu

Når du bestiller en reise til Saranda med Ving flyr du til Korfu, og derfra tar du båten over Korfukanalen, en reise på litt under en time. Om du vil kan du kombinere en uke i Saranda med en uke på Korfu, eller legge hele ferien til Albania. Transport fra hotellet i Saranda til Korfu havn inngår i prisen når du kombinerer Saranda og Korfu.
Nyttige tips
 • Rimelig mat og drikke
 • Lokale restauranter
 • Historie
 • Hotell på stranden
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Saranda

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Strender
Det er flere strender langs hele bukten i Saranda. Noen av dem er private, men mange av dem er åpne for alle. Vær oppmerksom på at noen av dem krever betaling på 200-300 lek for adgang. Strendene består for det meste av rundslipt grus og småstein, noe som gjør vannet klart og fint. Strendene langs strandpromenaden er for det meste ganske smale, men det varierer noe avhengig av tidevannet.

Den kanskje mest kjente stranden er Plazhi Sarandes midt på strandpromenaden. Her er det et lite hoppetårn og et slags flytende hoppeslott ute i vannet. Selve stranden er et par hundre meter lang og kan være ganske folksom i høysesongen. Den er åpen for alle (mot avgift).

Litt lenger nord, forbi kaien hvor fergen fra Korfu legger til, er det flere strender, men de fleste er private og eies av hotellene som ligger der. De er med andre ord reservert for hotellgjestene. De er for øvrig ganske like strendene som ligger langs strandpromenaden i utseende, men har et litt mer omfattende servicetilbud ettersom hotellene har egne strandklubber her.

Ksamil

Området Ksamil ligger noen mil sør for Saranda, og her er det flere fine strender. De følger den krokete kystlinjen ut mot Korfu-kanalen der den er som smalest. I motsetning til strendene i Saranda er Ksamils sandstrender, noe som bidrar til deres popularitet.
I tillegg er det flere restauranter i nærheten som serverer skalldyr fra Butrint-lagunen innenfor det brede neset hvor Ksamil ligger. I helgene er både restaurantene og strendene fulle av besøkende både fra Saranda og andre steder, og det lønner seg å være tidlig ute. Sammenlagt utgjør strendene noen kilometer, oppdelt i kortere strekk av pirer og odder. Det er også strender på de to små øyene utenfor stranden, men du må svømme eller padle over.

Liker du å snorkle? Da er dette stedet for deg. Ingen av strendene er særlig langgrunne, og etter fem meter har en voksen person vann til midjen, men vannet er klart og fint. Det er mer eller mindre obligatorisk å leie solseng og parasoll, noe som koster rundt en 50 kroner pr. dag.
Mat, drikke og uteliv
Det er mange restauranter i Saranda, og de har et fellestrekk: mange av rettene på menyene består av fersk fisk- og skalldyr, og de serveres ofte grillet. Tilbehøret er som regel minimalt, og hvis du vil ha noe grønt ved siden bør du bestille det i tillegg til hovedretten.

Maten i Saranda

Grillet fisk og skalldyr er blant de vanligste rettene på menyene, og havabbor og dorade er de vanligste fisketypene. Risotto finnes i utallige varianter og minner om den man får servert i Italia, selv om de er litt mer gjerrige på osten i Albania. Hva med en risotto med skalldyr, fisk eller kjøtt, eller sopp og safran? Pastaretter er også et vanlig syn på menyen, også de i utallige varianter. Frutti de Mare svikter sjeldent, med rause porsjoner fulle av blekksprut og reker. I likhet med fiskerettene serveres også kjøttet som regel grillet og med enkelt tilbehør. Enkelte restauranter griller hele lam, og hvis du kommer over en slik anbefales det å prøve denne. I Albania vet de nemlig hvordan de skal grille lammekjøttet både saftig og smakrikt.

Drikke til maten

Det er flere albanske bryggerier som produserer utmerket lager som Korca og Tirana. De passer like bra til maten som for seg selv, og koster relativt lite. Det produseres også mange typer vin i Albania, men få av dem er kjent utenfor landet ettersom produksjonen er begrenset i omfang. Mange av druene er også ukjente utenfor Albania, som Shesh, Mereshnik, og Kryqës, men noen kjenner vi fra andre land på Balkan, som Mavrud og Vranac. Her har du anledning til å prøve deg frem blant både rødt, hvitt og rosé. Et tips er imidlertid å styre unna de aller billigste vinene på menyen. Går du opp en prisklasse eller to vil du ikke bli skuffet.

Restauranter i Saranda

Det er ikke vanskelig å finne en fristende restaurant i Saranda. Tar du deg en rusletur langs strandpromenaden finner du flere gode alternativer, og du velger selvfølgelig stedet du synes ser best ut. Velger du en av restaurantene med terrasse over strandpromenaden er atmosfæren noe roligere, samtidig som du har utmerket utsikt til det som skjer. Utover dette er det egentlig ingen av restaurantene som skiller seg nevneverdig ut i mengden, men Saranda har imidlertid flere hotellrestauranter som er mer enn bare en «pliktskyldig» del av hotelldriften. Harmony og Andon Lapa er to eksempler på dette, og her kan du regne med en god smaksopplevelse.

Handle mat i Saranda

Små supermarkeder og utsalg er nesten overalt i sommermånedene, når alt som har modnet på gårdene skal selges. De stenger igjen når høsten gjør sitt inntog. De største supermarkedene ligger oppe på Idriz Alidhima. Det ene ligger i et gammelt lagerlokale, og det andre er en Spar-butikk, av det slaget som du finner i mange andre middelhavsland. Her kan du kjøpe det meste av nødvendigheter, alt fra mat- og drikkevarer til solkrem og plaster. I den samme gaten ligger det også en ostebutikk og en spesialforretning som bare selger drikke, hvor de blant annet har et bra sortiment av lokale øltyper.
Saranda uteliv er rolig. Det finnes en og annen nattklubb, men de fleste nøyer seg med en lang og hyggelig middag på strandpromenaden.
Shopping
Det er en del butikker i Saranda, men vareutvalget er av ganske lokal karakter. Hvis du trenger en t-skjorte eller en solhatt er det ikke noe problem å få kjøpt den slags, men hvis du er på utkikk etter for eksempel merkeklær eller elektronikk er ikke Saranda det rette stedet. Hvis du skal kjøpe en suvenir til deg selv, eller kanskje vil kjøpe med en liten ting til personen som har vannet blomstene eller passet katten der hjemme, kan en flaske albansk vin eller lokalprodusert ost kanskje falle i smak.
Aktiviteter og severdigheter

Frukt- og grønnsaksmarkedet

I gaten Mitat Hoxha ligger Sarandas frukt- og grønnsaksmarked, en interessant opplevelse for alle som er opptatt av mat. Hvis du også er interessert i det lokale brennevinet raki bør du også ta deg en tur hit, for her selges det i mer eller mindre hjemmelagde varianter. Du kan prøvesmake litt av hvert, med andre ord!

Syri i Kalter

«Det blå øyet» er en bemerkelsesverdig kilde i fjellene mellom Saranda og Gjirokastra. Vannet strømmer opp fra bunnen i en fart på ca. 10 m3 pr. sekund, og enkelte steder har vannet en intens blåfarge på grunn av sin kjemiske sammensetning og lysforholdene rundt. Hvis du vil kan du bade i det iskalde vannet, eller følge elven et lite stykke nedover. I dalen hvor kilden ligger er det flere restauranter med terrasser over vannet, og fra disse kan du nesten telle steinene på bunnen.

Gjirokastra

Gjirokastra er en historisk by i Drinas-dalen som ligger et lite stykke innover i landet. På grunn av sin velbevarte ottomanske arkitektur har byen vært på UNESCOs verdensarvliste siden 2005.

Den gamle festningen, som er omtalt allerede i tekster fra 1300-tallet, ligger på en høyde over byen. Deler av festningen er av nyere dato, fra 1700-tallet og utover, men den er uansett et flott syn. Nedenfor brer byen seg utover, ned mot dalen, og du kan ikke unngå å legge merke til de mange steintakene som har gitt byen kallenavnet «steinbyen».

På det lille turistkontoret har de utmerkede hefter med tips til turer i byens mest interessante og kjente deler. Ikke gå glipp av 'The Cold War Tunnels', en påminnelse om paranoiaen som hersket i store deler av Albania etter krigen. Under festningen gravde man ut underjordiske kvartaler, komplett med 59 rom og saler til regjering, forhør og opplæring – alt som skulle til for å lede landet. Det er mørkt, fuktig og rått, og en helt spesiell opplevelse. Tilbake på bakkeplan kan du besøke basaren og handle alt fra fargerike håndklær med den albanske to-hodede ørnen til krigseffekter fra første verdenskrig.

Butrint

Butrint er en historisk by med aner fra antikken. Både teateret og badehuset i området er velbevart, i likhet med den gamle bymuren. Butrint var opprinnelig en gresk koloni, og ble senere et populært tilholdssted for pensjonerte romerske statstjenestemenn. Butrints virkelige storhetstid var imidlertid i den bysantinske tidsalderen. I motsetning til mange andre arkeologiske utgravingsområder er dette et sted med mye skygge, noe som gjør det lett å tilbringe en hel for- eller ettermiddag her.
Utflukter
Butrint – før og nå
Butrint – før og nå
Bli med på en reise bakover i tid til den romerske byen Butrint, en av Albanias best bevarte arkeologiske skatter. Heldagsutflukt hvor lunsj på en appelsinplantasje er inkludert.
Les mer om utflukten
Mangfoldige Albania og Gjirokastra
Mangfoldige Albania og Gjirokastra
Det hører med til sjeldenhetene at man får se de deler av Albania som ligger innenfor kysten. Bli med på en heldagsutflukt med flere høydepunkter, som alle har til felles at de ligger inne i landet. Lunsj er inkludert.
Les mer om utflukten
Hvordan du tar deg rundt
Saranda er ikke så stort, så det er enkelt å komme seg rundt til fots. Det er også busser og taxier i byen.

Taxi

Det er taxier overalt. Husk å avtale pris på forhånd.

Buss

Busstasjonen i Saranda ligger i Lefter Talo, men den består ikke av mer enn et par meter av en gate der bussene venter på passasjerer.

Hvis du vil ta bussen til Ksamil eller Butrint er det enkeleste å ta bussen som går langs Abedin Dino og Skanderbeu, med flere holdeplasser underveis. Du kjenner igjen bussene på den tyske teksten de har på siden – det er nemlig gamle busser fra Tyskland som man ikke har fått anledning til å male om.
Fakta

Vår service på reisemålet

I perioden april-september kan du nå oss døgnet rundt på vår servicetelefon og på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leie bil eller bare vil ha tips eller gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg på telefon eller e-post kommer vi ut til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig i minst tre måneder etter hjemkomst. Norske statsborgere trenger ikke visum til Albania for opphold i inntil 90 dager. For mer informasjon ta kontakt med den albanske ambassaden i Stockholm som er akkreditert til Norge på tlf. +46 8 7310920, eller http://www.ambasadat.gov.al/sweden/en

Vær klar over at du flyr til Korfu, og at det er passkontroll i havnen både på inn- og utreise. Albania tilhører verken EU eller Schengen. Hvis du reiser med mindreårige må du kunne fremvise attest fra begge foreldre.

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Albania.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Albanske lek (ALL). Euro kan ofte brukes. Minibanker finnes. Vær oppmerksom på at bankkort ikke aksepteres overalt.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Korfu: +1 time. Albania/Saranda: Ingen tidsforskjell.

Elektrisitet

220 V.

Språk

Hellas: Gresk. Albania: Albansk
Fly og transport

Flytid

Ca. 3 timer og 25 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Flyet lander på flyplassen på Korfu.
Med Vings båttransport fra Korfu til Albania kommer du deg enkelt og sikkert til ditt hotell i Saranda. Transport mellom Korfu og Saranda er ikke inkludert i reisens pris, men må legges til i bestillingen. Da er busstransport og båtbilletten tur/retur Korfu – Saranda inkludert. Å ordne transport på egen hånd er vanskelig, og kan medføre problemer med å komme seg over til Albania. Du kan ikke bestille busstransport/båttransport hos oss om du har bestilt kun fly.

Fra flyplassen på Korfu er det en kort bussreise på ca. 10 minutter ned til Korfu havn. Der venter en båt som tar deg over sundet til Saranda (ca. 30–40 minutter). Fra havnen i Saranda er det gangavstand til enkelte hotell, om du ikke velger å bli med bussen. Avhengig av vær og vind kan det bli noe venting i havnen både på ut- og hjemreise. Enkelte dager venter båten på flere flyankomster før den går, men den går aldri senere enn rett etter midnatt.

Det er passkontroll både på Korfu og i Saranda, både ved inn- og utreise. Obs! Albania tilhører verken EU eller Schengen. Hvis du reiser med en mindreårig som ikke er ditt eget barn må du kunne fremvise attester/godkjennelser fra begge foreldre/foresatte.

Ved kombinasjon med reisemål på Korfu er transport inkludert fra hotellene i Saranda til Korfu havn. Transport fra og til flyplassen på Korfu er ikke inkludert, og må legges til i bestillingen. Transport fra Korfu havn til hotellet ditt på Korfu er ikke inkludert, og kan ikke forhåndsbestilles. Les mer om transport.
Vær
 • januar
11°2°
4
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • februar
12°3°
4
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mars
14°4°
5
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • april
18°7°
7
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • mai
23°11°
9
Soltimer/dag
18°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juni
27°14°
10
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • juli
30°16°
12
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
27
Regnfrie dager
 • august
30°16°
10
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • september
27°14°
8
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • oktober
21°10°
6
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • november
16°7°
4
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • desember
12°4°
3
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager

Finn reise til Saranda
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.