5 gode tips i San Francisco
Inspirasjon

San Francisco

5 gode San Francisco-tips

Er det best å gå, sykle eller kjøre over Golden Gate Bridge? Skal du velge stå- eller sitteplass på bytrikken? Når bør Alcatraz-billettene bestilles? Her får du svarene!

Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

1. Bestill billetter til Alcatraz på forhånd

Nesten alle som skal til San Francisco har planer om å besøke Alcatraz. Den sagnomsuste fengselsøya er en av de desidert mest populære severdighetene vestkystbyen, og selv om fergen går hyppig frem og tilbake hver dag er det rift om plassene. Du er med andre ord nødt til å forhåndsbestille billetter, og det bør du gjøre senest 14 dager i forveien.

Du har flere alternativer når du skal kjøpe billettene. Du kan velge en Day Tour (41 USD pr. voksen), som er den vanligste og inkluderer båtreisen tur/retur og en audioguide på øya. Så snart du er i land kan du bli så lenge du vil, du velger nemlig selv hvilken avgang du vil bli med tilbake til fastlandet.

Alcatraz
Alcatraz

IKKE TA DET PÅ SPARKET: Billettene til det sagnomsuste fengselet Alcatraz blir gjerne utsolgt minst 14 dager i forveien.

Early Bird-alternativet er det beste for deg som foretrekker å styre unna de største folkemengdene. Billetten koster det samme som en Day Tour-billett, og inkluderer akkurat det samme, men du blir med på dagens aller første avgang som går 8.45. Det betyr at du er blant de første som går i land på fengselsøya, og du får området for deg selv en liten stund før neste båtlass ankommer.

Velger du en Night Tour kan du oppleve Alcatraz på kveldstid etter at de ordinære avgangene har sluttet å gå, men vær obs på at disse billettene blir utsolgt enda tidligere enn de vanlige. Du kan kjøpe billetter inntil 90 dager i forveien.

2. Cable Car: Slik gjør du det

San Francisco er bygget på flere høyder, og et av byens ikoniske kjennetegn er de mange bratte bakkene – og de sjarmerende, gammeldagse trikkene som snirkler seg opp og ned dem. Trikkevognene har sitteplasser både på innsiden og utsiden, og du kan til og med stå på utsiden av vognen og holde deg fast.

Det kan lønne seg å hoppe på trikken på stoppene underveis i stedet for å gå til endestasjonene, også kalt turntables, der de snur og starter om igjen på rutene sine. Da slipper du den lange køen, men hvis du helst vil ha en av de beste sitteplassene (utendørs) kommer du som regel ikke unna køen: De beste plassene kapres raskt av de som står i kø på endestasjonen.

Cable car

IKKE TA FEIL TRIKK: Det fargede skiltet foran på vognen (her gult) viser hvilken trikkelinje vognen er på. Den røde Powell-Hyde-linjen er den mest populære.

Lombard Street

POPULÆR SEVERDIGHET: Lombard Street, også kjent som “The Crookedest Street in the World”.

Den mest populære linjen er den røde Powell-Hyde-linjen som blant annet stopper på toppen av Lombard Street. Denne gaten regnes som en av verdens mest svingete veier og er en populær severdighet.

Det koster 7 dollar for en enkeltbillett på trikken, og du kan kjøpe dem om bord (men da må du ha kontanter), eller i billettbodene på turntable-stasjonene.

3. Turen over Golden Gate Bridge

De som har vært der strides om hvilken side som byr på den beste utsikten mot den verdenskjente broen, så hvorfor ikke prøve begge?

På San Francisco-siden av broen ligger velkomstsenteret og utkikkspunktet Fort Point. Å krysse den 2,5 km lange broen tar en drøy halvtime til fots, men hvis du er blant dem som foretrekker litt mer fart er sykkel et bedre alternativ.

Du får imidlertid ikke leid sykler i nærheten av velkomstsenteret, men det finnes flere utleiesteder ved Fisherman’s Wharf og i Marina District. Turen derfra til Golden Gate tar 10-20 minutter avhengig av hvor du leier fra.

Det lønner seg å ha med noe å drikke på turen, for på andre siden av den røde broen finnes det ikke stort mer enn utkikkspunktet Marin Vista Point (og noen offentlige toaletter).

Det ligger også en høyde med flott utsikt på venstre side av broen når du krysser over fra San Francisco-siden, Golden Gate Bridge Vista Point, og dette er lettest tilgjengelig med sykkel – eller bil.

Golden Gate

4. Haight-Ashbury og Painted Ladies: To fluer i en smekk

Nabolaget Haight-Ashbury regnes som selve arnestedet for 60-tallets store hippiebevegelse, og den dag i dag er det fortsatt kort vei mellom bugnende blomsterbuketter og spraylakkerte biler dekorert både med psykedeliske solnedganger og fargerike hjerter.

Området lokker fortsatt til seg kunstnere, forfattere og artister, og langs gaten Haight, som går tvers igjennom nabolaget, finner du alt fra bruktbutikker og smoke shops til mer moderne innslag som kleskjeden American Apparel. Haight-Ashbury er verdt et besøk, og kan fint kombineres med en av San Franciscos andre store severdigheter: The Painted Ladies.

Fargerikt i gatene i Haight-Ashbury

HIPPESTRØKET: Det er fortsatt fargerikt i gatene i Haight-Ashbury.

De pastellfargede husene i Steiner Street

PERLER PÅ EN SNOR: De pastellfargede husene i Steiner Street er svært kjent takket være sin rolle i serien Under samme tak

Slik gjør du det: Spasér gjennom Haight Street hele veien fra Golden Gate Park, forbi Buena Vista Park og enda litt til. Underveis venter fargesprakende gatekunst og typiske San Francisco-fasader med karnapper og tårnrom.

Når du kommer til krysset mellom Haight og Steiner Street tar du til venstre. Da blir det bratt oppoverbakke et par kvartaler, før gaten flater ut og åpenbarer Alamo Square. Og der, til høyre for den grønne parken, ligger de pastellfargede husene som enhver Under samme tak-fan vil kjenne igjen: The Painted Ladies.

5. Highway 1? Ikke glem å sjekke om den er åpen

Veldig mange som besøker San Francisco leier bil og kjører den klassiske kystveien Highway 1 sørover mot Los Angeles. Turen er intet mindre enn spektakulær, og det er særlig området fra Monterey og ned mot Big Sur som begeistrer. På den ene siden har du bølgende åser og dramatiske klipper, og på den andre det brusende havet.

De siste årene har imidlertid strekningen vært rammet av flere jordskred, noe som har ført til at både større og mindre deler av Highway 1 har vært stengt for vedlikehold i lengre perioder. Du ser det raskt på skiltingen langs veien om den er stengt lengre fremme, men det kan lønne seg å gjøre et raskt googlesøk eller å spørre noen i forkant hvis du planlegger å kjøre hele strekningen.

Det er som regel mulig å kjøre et lite stykke nedover selv du ikke kan kjøre hele veien til Los Angeles, men vær oppmerksom på at du sannsynligvis må snu og kjøre mesteparten av den samme veien tilbake – det er nemlig veldig få utkjørsler fra Highway 1 til andre parallelle motorveier.

Tips! Litt ukomfortabel med å kjøre bil i San Franciscos mange bratte bakker? Velger du å hente leiebilen i en filial litt utenfor sentrum, så slipper du det.