Ekspertenes tips

En langhelg i

Den gylne byen

En helg i Praha

I sommerferien dro jeg og kjæresten på weekendtur til Tsjekkias hovedstad for 4 dager med mat, vin, opplevelser og kvalitetstid. Vi elsket Praha, og her får du mine tips til hva du kan finne på under en helg i den gylne byen.

Tekst & foto: Kaci Troberg

Historisk boutiquehotell midt i byen

Som på alle storbyferier kan det fort bli mye gåing, så det er lurt å bosette seg sentralt. Jeg er svak for boutiquehotell som har en unik karakter, derfor valgte vi å sjekke oss inn på Iron Gate Hotel & Suites som ligger et par minutter fra det kjente torget i gamlebyen.

Hotellet ligger i en UNESCO-vernet bygning fra 1400-tallet, og har mange originaldetaljer i innredningen som gir stedet en historisk atmosfære. Vi var superfornøyde med både beliggenheten, frokosten, servicen og romkvaliteten. I tillegg hadde de en egen restaurant ved navn Deer Restaurant som hadde helt fantastisk mat.

Vi bestilte en juniorsuite, og alle disse rommene hadde et særegent, barokkinspirert interiør. Anbefales!

Historisk stemning i resepsjonsområdet

Historisk stemning i resepsjonsområdet

Vår koselige juniorsuite

Vår koselige juniorsuite

Nydelig mat på Deer Restaurant

Fantastisk mat på Deer Restaurant

1 av 6 retter vi smakte

1 av 6 retter vi smakte

Himmelsk dessert

Himmelsk dessert

Malá Strana – Prahas "lilleby"

I Praha finner du restauranter overalt, men det kan være litt vanskelig å unngå turistfellene - spesielt på sommeren når det er høysesong. Disse restaurantene er ofte ganske dyre, og maten er så som så.

Vi fant at Malá Strana, en av de eldste bydelene i Praha kjent som "Prahas lilleby", hadde koselige restauranter med god mat til en billig penge - til tross for å være et turistområde dette også. Her er det hyggelige butikker, kaffebarer, små restauranter med lokal mat og vinbarer. Sent en kveld stakk vi tilfeldigvis innom en restaurant kalt Tavern of Seven Swabian, som jeg egentlig var litt skeptisk til da det ikke var en eneste gjest der, men etter at vi hadde satt oss begynte det å renne inn med kunder og plutselig var stemningen i taket. Stedet serverte lokal, tsjekkisk mat og drikke, og lokalet ga deg følelsen av å reise tilbake til middelalderen.

Litt lenger ned hovedgaten fra denne restauranten lå også en koselig, liten vinbar kalt Vinotéka&Bar, som hadde et godt utvalg av tsjekkisk vin til 20-30kr glasset. Eieren var superhyggelig, så her bør du stikke innom!

Lokal mat på Tavern of Seven Swabian

Lokal mat på Tavern of Seven Swabian

En av Malá Stranas koselige restauranter

En av Malá Stranas koselige restauranter

Tsjekkisk vin på Vinotéka&Bar

Tsjekkisk vin på Vinotéka&Bar

St.Vitus-katedral

Tips!

Malá Strana ligger på vestsiden av Vltava, like nedenfor Prahas borg, så enten før eller etter middag anbefaler jeg å ta turen opp til dit for å få en vakker utsikt over byen. Det er også her du finner St.Vitus-katedralen, men denne er kun åpen for besøk på dagtid.

Trdelník – Tsjekkias favorittdessert

Et must når man er i Tsjekkia er å prøve den klassiske desserten deres Trdelník, som er deilig gjærbakst stekt over glødende kull. Trdelník får du servert i utallige varianter – alt fra den tradisjonelle med sukker og kanel, til varianter med is, nutella, krem og bær. Du finner boder der de selger denne på nesten hvert gatehjørne, så det er vanskelig å unngå de.

Obs! De lager dem kjempestore og de er veldig mektige, så to personer kan fint dele på én. Vi snakker av erfaring…

Trdelník med salt karamell-is

Trdelník med salt karamell-is

Vingård i storbyen

Om du er noenlunde interessert i vin, anbefaler jeg deg å besøke vingården Vinice sv. Kláry - eller The St. Clara Vineyard som den også kalles. Ca. 25 minutter fra gamlebyen finner du denne vakre, naturskjønne vingården som er en del av Prague Botanical Garden. Gården har en sti der du passerer alle de store druesortene som vokser i Tsjekkia, og det finnes en vinterhage med fin utsikt der du kan kjøpe deres egenproduserte vin på glass, så vel som hjemmelaget dessert og snacks. Jeg anbefaler ostetallerkenen deres med lokal ost. Nam!

Du kan også kjøpe med deg vinflasker hjem – jeg tok med to, og vinen var helt fantastisk. Vi fikk litt kort tid her, så anbefaler deg å ta besøket som en formiddagsaktivitet. Nyt den botaniske hagen som består av trær og blomster fra alle verdenshjørner, og avslutt med et stopp innom vinterhagen.

Vingårdens mange druer

Vingårdens mange druer

Pause i vinterhagen

Pause i vinterhagen

Den botaniske hagen

Den botaniske hagen

Hvordan komme seg rundt?

Det er billig og enkelt å reise med t-bane og trikk, og trikkene er forøvrig veldig søte, men det er også veldig rimelig, og ikke minst beleilig, å bruke Uber. Vi brukte Uber eller elektrisk sparkesykkel overalt, og turene kostet mellom 20-150kr.

Prahas mange museer

Jeg elsker å besøke museer på ferier og i Praha finnes det utrolig mange, så her er det noe for enhver smak. Er du glad i kunst, bør du ta turen innom Central Gallery. Museet, som ligger på torget i gamlebyen, strekker seg over tre etasjer og stiller ut verk fra Alfons Mucha, Salvador Dalí og Andy Warhol i hver sin etasje. Utrolig fine og gjennomførte utstillinger! Ikke langt unna finner du også det kule museet The World of Banksy, som viser verk fra den kjente grafittikunstneren.

I nærheten av disse museene har du flere av byens kjente severdigheter, slik som den astronomiske klokken og den hengende statuen av Sigmund Freud.

Central Gallery

Salvador Dalí

Central Gallery

Salvador Dalí

Central Gallery

Andy Warhol

En hengende Sigmund Freud

En hengende Sigmund Freud

Den astronomiske klokken

Den astronomiske klokken

Alkymiens historie

Et annet museum du bør ta turen innom er Speculum Alchemiae, som er lokalisert i en av de eldste bygningene i Praha. Museet gir deg en 30 minutters guidet tur i et av de hemmelige, underjordiske alkymistlaboratoriene som ble bygd for Kong Rudolf II på 1500-tallet. Museet er lite, men historien bak stedet er utrolig spennende og fascinerende.
Verdt et lite stopp!

Speculum Alchemiae

Speculum Alchemiae

Lærer om alkymistenes historie

Lærer om alkymistenes historie

Kaci Troberg

Kaci har reist mye rundt på egenhånd med en sekk på ryggen, og elsker å oppdage nye reisemål. Hun liker alle type destinasjoner, men synes spesielt storbyturer er gøy. Her får du hennes beste tips fra turene hun har tatt rundt omkring i verden.

Nødvendige informasjonskapsler hjelper til med å gjøre nettsiden brukbar, gjennom å aktivere grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Nettsiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan nettsiden ser ut eller oppfører seg, som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Dette er nødvendig for at nettsiden skal fungere optimalt.
Statiske informasjonskapsler hjelper oss med å forstå hvordan den besøkende interagerer med nettsiden. Det skjer ved innsamling av data. Vi samler inn informasjon om hvordan du interagerer med nettsiden, hvor ofte du besøker den og hvilke sider du får opp. Dette gjør vi for å optimere design og brukervennlighet, samt styrke effektiviteten til nettsiden. Vi bruker også informasjonen til å gi deg personlig innhold og forberede markedsundersøkelser.
Markedsførings-informasjonskapsler brukes til å spore brukernes aktivitet på nettsiden. Det er for at vi og samarbeidspartnere skal ha mulighet til å vise innhold som er relevant for den besøkende. Vi samler informasjon om dine interesser, hvilke sider og annonser du klikker på og hvilke produkter eller tjenester du viser interesse for, eller kjøper (såkalt “profilering”). For å kunne vise målrettede annonser og annen målrettet markedsføring, deler vi informasjonen med virksomheter vi samarbeider med.