Inspirasjon

Kutt kostnadene - ikke ferien

Slik får du råd til ferien

Med enkle grep kan du spare flere tusen uten at det går utover ferieopplevelsen. Her gir vi deg noen tips og råd for en rimeligere ferie.

Publisert: 31.10.2022

1. Bruk litt tid på å finne de gode tilbudene

De beste tilbudene finner du som regel på nett, men det kan til tider være litt forvirrende å finne frem i jungelen av priseksempler, kampanjetilbud og reiseforslag. Er du ute etter de beste tilbudene akkurat nå bør du gå rett til Vings tilbudsside. Den oppdateres fortløpende med alle aktuelle tilbud. Abonnerer du på nyhetsbrev får du også nye tilbud og reisetips rett i innboksen hver eneste uke.

Det lønner seg også å sette seg inn i hvordan de ulike søkemotorene fungerer. Her på ving.no, for eksempel, vil du automatisk få opp charteralternativene først, hvis du søker etter en reise til et sted Ving har både charter- og ruteflyflyvninger til. Det er enkelt å endre innstillingene for å heller søke etter ruteflyalternativer, det gjør du i feltet der du velger reiselengde.

Vurdér om du vil bestille fly og hotell sammen, bare flybilletten, eller bare hotellrom. Du kan også bestille hotell for bare en del av reisen. Du har med andre ord mange muligheter til å finne det beste tilbudet for akkurat deg.

Vet du hvilke dager det er billigst å reise på?

2. Sats på lavsesong

Når det kommer til reisetidspunkt er det motstrøms som gjelder, hvis du er ute etter gode tilbud.

– Du kan si at lavsesong er høysesong for alle som er ute etter en ferie til lavere pris enn ellers, sier Eirik Gjønnes, produktsjef i Ving.

Med lavsesong menes de periodene der færre velger å reise. Det har ikke nødvendigvis noe med reisemålet å gjøre, men kan for eksempel skyldes at man har barn i skolealder og må forholde seg til skolenes ferier.

– Hvis du har mulighet til å reise rett før eller rett etter skoleferien om sommeren, så kan du få reisen til en litt lavere pris sammenlignet med midt i fellesferien. På vinterstid er første halvdel av desember stort sett alltid billigst, og dernest januar, tipser Gjønnes.

Mange av reisemålene ved Middelhavet er også fine på vårparten, og billettene er gjerne rimeligere på den tiden av året. En annen fordel med å reise utenfor høysesong er at det ofte er færre folk og roligere omgivelser.

Tips! Det kan også være mye å spare hvis du kan reise på kort varsel. Ta en titt på våre restplasser så kanskje du finner en reise som passer dine ønsker.

Lavsesong er høysesong – for deg som vil spare penger

3. Pass på hvilken dag du velger

For å finne de beste prisene anbefaler Svein Erik Bjørheim, leder for Vings ruteflyavdeling, at du velger reisemål som flere flyselskaper har avganger til – og gjerne daglig.

– I tillegg bør du huske at tirsdag og onsdag ofte er de billigste utreisedagene for eksotiske langreiser. Hvis du drømmer om Asia, så kan det være kjekt å vite at prisene er lavest i september og frem til begynnelsen av desember. Det samme gjelder for april og mai – med unntak av påsken, fortsetter Bjørheim. Når det er sagt har flere eksotiske reisemål som Maldivene og Mauritius også lavere priser på hotellene i sommerhalvåret, noe som gjør at totalprisen på en eksotisk ferie oftest er billigst om sommeren.

– Når det gjelder storbyreiser er det billigst å reise ut søndag, mandag eller tirsdag. De rimeligste hjemreisedagene er tirsdag, onsdag, torsdag. Disse dagene er ofte billigst uansett hvilken tid på året det er snakk om, Hjemreise i helgene er alltid dyrest, forklarer Bjørheim. Men det gjelder å bestille tidlig når det er snakk om rutefly – du gjør sjelden de gode kjøpene like i forveien.

– De fleste ruteflyselskapene har en annen forretningsmodell enn typiske charterselskap. Mange forretningsreisende bestiller ganske sent, og derfor rabatteres ruteflybilletter sjeldent ned til restplassnivå sånn som i charterselskapene, forklarer Bjørheim.

Bjørheim forteller at sjansen for å finne gode restplasser på rutefly er størst hvis det er snakk om direktefly fra Norge. Flyselskaper som opererer med mellomlandinger og flybytter har sjeldent rimelige billetter like før avreise. Og de billigste reisene?

– Storbyer i Baltikum er alltid billigst. Byer som Riga, Tallinn, Praha og Gdansk er blant de rimeligste alternativene. Og kan du reise midt i uken i slutten av november, i begynnelsen av desember eller i januar – da gjør du de beste kjøpene, avslutter Bjørheim.

I storbyer som Praha får du mye ferie for pengene.

4. Ikke glem research før du bestiller

Det er lett å la seg rive med når man finner veldig rimelige flybilletter, men du bør også undersøke prisnivået på reisemålet før du bestiller, og se nærmere på hvor mye du må regne med å betale for overnattinger.

Selv om du kan få skikkelig billige flybilletter til et sted kan det være kamp om både hotellrom og leiligheter der, og da presses prisene opp – og totalt sett kan reisen bli mye dyrere enn du hadde sett for deg.

Glem heller ikke at prisnivået kan ha forandret seg på steder du har vært tidligere. For eksempel vil fulle handleposer på Fifth Avenue i New York gjøre et mye kraftigere innhugg på norske kontoer enn tidligere, ettersom dollerkursen er en helt annen i dag. I London var det for en del år siden helt motsatt, da var pundet lavere enn på lenge og flyselskapene kjørte priskrig på billettene.

Pass på at du ikke velger en reise som koster det mer enn den smaker.

5. Planlegg pengebruken i ferien

Sett opp et feriebudsjett. Da er det enklere å holde styr på økonomien, og det blir mindre lett å la seg rive med. Husk at du skal ha råd til å kose deg litt på ferie også – ikke bruk hele budsjettet på flybilletter og hotell.

Når avreisedagen kommer, så vei bagasjen før du drar hjemmefra. Da slipper du å starte ferien med unødvendige utgifter til overvekt. Ikke pakk mer enn du trenger. Tenk basisplagg som kan brukes til flere enn ett antrekk, og husk at vaskemaskinen er oppfunnet og som regel er tilgjengelig for en billig penge over (nesten) hele verden.

Hvis du uansett har tenkt til å kjøpe alkohol, godteri eller sminke i ferien, så kan det lønne seg å kjøpe det som taxfree-varer. Flyr du med Vings flyselskap Sunclass Airlines kan du handle i Airshoppen – hvor prisene alltid er lavere enn på flyplassen, og 25–50 % lavere enn i vanlige butikker.

Med All Inclusive kan du spise og drikke så mye du vil i ferien, uten å tenke på regningen. Perfekt for familier med sultne tenåringer og barn med egen dessertmage. På noen hotell er også enkelte aktiviteter inkludert i All Inclusive. Generelt er det slik at jo høyere klassifisering hotellet har, desto mer er inkludert i All Inclusive. Sett deg inn i hva som gjelder for akkurat det hotellet du velger.

Hvis du ikke går for All Inclusive, så pakk med deg en kjølebag! Du kan spare mye penger ved å kjøpe mat på en lokal matbutikk. En kjølebag fylt med frukt, brus og gode sandwicher er langt mer økonomisk enn (og ikke minst vel så godt som) å spise på strandrestauranter hver dag. Med litt planlegging og noen regler for hvor mange måltider som skal spises ute unngår du høye restaurantkostnader. Og du, unngå typiske turistrestauranter. De er ofte både dyrere og dårligere enn restaurantene der lokalbefolkningen spiser.

Begrens besøkene i minibanken. Å ta ut penger når du er i utlandet kan koste mye i avgifter og gebyrer, så undersøk hva som gjelder for kortet du bruker. Det kan lønne seg å ha med seg litt kontanter i den lokale valutaen, og på Oslo lufthavn kan du ta ut mange forskjellige valutaer før du reiser. Husk at hvis du betaler noe med kort på reisemålet, så lønner det seg alltid å handle i lokal valuta.

Du kommer langt med disse sparetipsene i bagasjen.

Alt trenger ikke å koste noe

Sist, men ikke minst: Husk at du ikke alltid må velge dyre opplevelser og aktivteter på ferie. Turer til fornøyelsesparker og den slags kan lett bli en kostbar affære. Sjekk heller den lokale turistinformasjonen for muséer med gratis inngang, offentlige badeplasser og andre severdigheter som koster lite eller ingenting.

Tips! Det finnes en app for alt, og med Vings app kan du laste ned reiseguider gratis og holde deg oppdatert på gode tilbud og kampanjer. Det finnes også gratisapper med ordbøker, restaurantoversikter og andre verktøy som kan være kjekke å ha i ferien.