Gambas al Ajillo
Inspirasjon

Slik lager du tapas hjemme

Den spanske tapastradisjonen har mange år på nakken, men går aldri av moten. Lite slår å nyte godbitene på en tapasrestaurant i Spania, men heldigvis kan du også trylle dem frem hjemme på ditt eget kjøkken med disse oppskriftene.

Tortilla Española – potetomelett

Dette trenger du:

• 0,5 dl olivenolje
• 4 bakepoteter
• 1 gul løk
• 200 g chorizo
• 5 egg
• salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Kutt løk i småbiter og skjær chorizoen i terninger.
  2. Varm 2-3 spiseskjeer av oljen i en stekepanne på middels varme. Stek potet og løk i ca. 10-15 minutter.
  3. Tilsett chorizoen i pannen og stek i 5 minutter til. Poteten skal bli myk og pølsen gjennomstekt. Krydre med salt og pepper.
  4. Visp sammen egg i en stor bolle og tilsett potet, løk og chorizo fra stekepannen. Bland godt.
  5. Ha resten av oljen i en ren stekepanne og varm på middels varme.
  6. Stek blandingen med egg, løk, potet og chorizo i ca. 10 minutter uten omrøring (pass på at pannen ikke er for varm!)
  7. Snu omletten og stek den andre siden i 5-10 minutter.
  8. Legg en stor tallerken opp ned over pannen og snu pannen mens du holder tallerkenen, så omeletten blir liggende på tallerkenen.
  9. La omeletten avkjøles, eller server den varm.

Tortilla Española – potetomelett med løk og chorizo

Gambas Al Ajillo – reker i hvitløk

Dette trenger du:

• 1,5 dl olivenolje
• 4 hvitløksfedd
• 1 ts chiliflak
• 20-25 store reker
• saft fra 1 sitron
• 0,5 dl konjakk
• 1 ts paprikapulver
• 1 ss persille
• salt og pepper
• godt brød

Slik gjør du det:

  1. Finhakk hvitløk og persille og skrell rekene.
  2. Varm oljen i en stekepanne (eller spansk, ildfast leireform om du har det)
  3. Tilsett hvitløk og chiliflakes og la det surre i pannen til hvitløken blir gyllenbrun.
  4. Skru opp temperaturen og tilsett reker, sitronsaft, konjakk og paprikapulver. Rør godt om.
  5. Ta platen av varmen etter 3-4 minutter. Tilsett salt og pepper, topp med persille og server med brød.

Klassikeren Gambas al Ajillo lager du på bare noen minutter. Himmelsk godt!

Aioli – hvitløksmajones

Dette trenger du:

• 3-4 hvitløksfedd
• 1 ts salt
• 2 eggeplommer
• 2,5 dl extra virgin olivenolje
• 1-2 ss ferskpresset sitronsaft

Slik gjør du det:

  1. Pass på at alle ingrediensene er romtemperert før du begynner. Visp sammen hvitløk, salt og eggeplommer. Du kan bruke stavmikser.
  2. Tilsett olivenolje sakte, f. eks ved å helle i en tynn stråle samtidig som du visper.
  3. Smak til med sitronsaft og salt.

Pimientos de Padrón – stekt paprika

Dette trenger du:

• 0,5 kg ferske pimientos de padrón (små, grønne paprika)
• olivenolje
• havsalt

Slik gjør du det:

  1. Skyll paprikaene i kaldt vann og tørk av dem.
  2. Varm godt med olivenolje i en stekepanne og stek paprikaene i flere omganger i 2-3 minutter.
  3. Tilsett salt og pepper og server.

Å lage Pimientos de Padron hjemme på ditt eget kjøkken er enklere enn du tror.

Vil du se flere oppskrifter?

Nødvendige informasjonskapsler hjelper til med å gjøre nettsiden brukbar, gjennom å aktivere grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Nettsiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan nettsiden ser ut eller oppfører seg, som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Dette er nødvendig for at nettsiden skal fungere optimalt.
Statiske informasjonskapsler hjelper oss med å forstå hvordan den besøkende interagerer med nettsiden. Det skjer ved innsamling av data. Vi samler inn informasjon om hvordan du interagerer med nettsiden, hvor ofte du besøker den og hvilke sider du får opp. Dette gjør vi for å optimere design og brukervennlighet, samt styrke effektiviteten til nettsiden. Vi bruker også informasjonen til å gi deg personlig innhold og forberede markedsundersøkelser.
Markedsførings-informasjonskapsler brukes til å spore brukernes aktivitet på nettsiden. Det er for at vi og samarbeidspartnere skal ha mulighet til å vise innhold som er relevant for den besøkende. Vi samler informasjon om dine interesser, hvilke sider og annonser du klikker på og hvilke produkter eller tjenester du viser interesse for, eller kjøper (såkalt “profilering”). For å kunne vise målrettede annonser og annen målrettet markedsføring, deler vi informasjonen med virksomheter vi samarbeider med.