Slik lager du tapas hjemme
Den spanske tapastradisjonen har mange år på nakken, men går aldri av moten. Lite slår å nyte godbitene på en tapasrestaurant i Spania, men heldigvis kan du også trylle dem frem hjemme på ditt eget kjøkken med disse oppskriftene.
Tortilla Española – potetomelett
Dette trenger du:
• 0,5 dl olivenolje
• 4 bakepoteter
• 1 gul løk
• 200 g chorizo
• 5 egg
• salt og pepper
Slik gjør du det:
- Skrell potetene og skjær dem i skiver. Kutt løk i småbiter og skjær chorizoen i terninger.
 - Varm 2-3 spiseskjeer av oljen i en stekepanne på middels varme. Stek potet og løk i ca. 10-15 minutter.
 - Tilsett chorizoen i pannen og stek i 5 minutter til. Poteten skal bli myk og pølsen gjennomstekt. Krydre med salt og pepper.
 - Visp sammen egg i en stor bolle og tilsett potet, løk og chorizo fra stekepannen. Bland godt.
 - Ha resten av oljen i en ren stekepanne og varm på middels varme.
 - Stek blandingen med egg, løk, potet og chorizo i ca. 10 minutter uten omrøring (pass på at pannen ikke er for varm!)
 - Snu omletten og stek den andre siden i 5-10 minutter.
 - Legg en stor tallerken opp ned over pannen og snu pannen mens du holder tallerkenen, så omeletten blir liggende på tallerkenen.
 - La omeletten avkjøles, eller server den varm.
 

Gambas Al Ajillo – reker i hvitløk
Dette trenger du:
• 1,5 dl olivenolje
• 4 hvitløksfedd
• 1 ts chiliflak
• 20-25 store reker
• saft fra 1 sitron
• 0,5 dl konjakk
• 1 ts paprikapulver
• 1 ss persille
• salt og pepper
• godt brød
Slik gjør du det:
- Finhakk hvitløk og persille og skrell rekene.
 - Varm oljen i en stekepanne (eller spansk, ildfast leireform om du har det)
 - Tilsett hvitløk og chiliflakes og la det surre i pannen til hvitløken blir gyllenbrun.
 - Skru opp temperaturen og tilsett reker, sitronsaft, konjakk og paprikapulver. Rør godt om.
 - Ta platen av varmen etter 3-4 minutter. Tilsett salt og pepper, topp med persille og server med brød.
 

Aioli – hvitløksmajones
Dette trenger du:
• 3-4 hvitløksfedd
• 1 ts salt
• 2 eggeplommer
• 2,5 dl extra virgin olivenolje
• 1-2 ss ferskpresset sitronsaft
Slik gjør du det:
- Pass på at alle ingrediensene er romtemperert før du begynner. Visp sammen hvitløk, salt og eggeplommer. Du kan bruke stavmikser.
 - Tilsett olivenolje sakte, f. eks ved å helle i en tynn stråle samtidig som du visper.
 - Smak til med sitronsaft og salt.
 


