Vindsurfing på Kapp Verde
Ekspertenes tips

Surf på

Kapp Verde

Opplev Kapp Verde på brett

Kapp Verde har fått en mytisk posisjon blant vindsurfere over hele verden, og kite-legender som Mitu, Airton og Matchu Lopes, som alle kommer fra Kapp Verde, har bare høynet Sal sin status blant verdens surfere.

Passatvindene blåser over Kapp Verde fra november til juni, og er sterkest fra januar til mars. Vinden er ganske lett, mellom 5-10 m/s, men i blant kan det blåse litt mer. Bølgene er på sitt beste fra desember til mars.

Tekst & foto: Petter Sevenius

Vindsurfing

SUP (Stand Up Paddleboarding)

Kitesurfing

Santa Maria

I Santa Maria starter surfingen fra Ponte Leme og Angulo Beach. Surfesenteret drives av tidligere verdensmester Josh Angulo, og er også en sjarmerende restaurant/strandbar som passer for en "after beach".

Ved Ponte Leme ligger også Ion sentrum. Ion tilbyr nyere og freshere ting, men fordelen med Angulo er at du kan ta med leieutstyr opp til vestkysten for å jakte bølger.

Ponte Leme er et fint sted, perfekt for både nybegynnere og de mer erfarne som ønsker å begynne å surfe på bølgene. Det er lett vind og rolig vann på stranden, men så øker vinden og bølgene jo lenger ut man kommer.

Østkysten

Mitu & Djo Kitecenter er et perfekt sted for både nybegynnere og erfarne kitesurfere. Har du ikke leiebil er det enkelt å komme seg hit med taxi eller ved å bestille en pickup. Det blåser en skrå pålandsvind her, noe som gjør det trygt for og enkelt å surfe for nybegynnere.

Kite Beach er det mest vindsikre stedet på Sal og et paradis for kitesurfing, men på grunn av vindretningen mot land (som på fagspråket blir betegnet som "onshore") er bølgene flate og lite egnet for surfing. Hvis de er flate på vestkysten, er det vindbølgene på østkysten du må jakte istedet, og lengst sør finnes det en brytning som kan være morsom når ingenting annet fungerer.

Vestkysten

Selv om østkysten og Santa Maria har surfemuligheter, er det Sals vestkyst som hovedsakelig er forbundet med de store bølgene. Disse ruller inn fra nordvest og vinden kommer fra nordøst, noe som gir en perfekt vinkel for bølgesurfing. Lengst nord ligger Cural Joul, Alibaba og Tras Leão (også kalt Secret Spot eller Little Hookipa).

Bølgene her er ikke egnet for nybegynnere fordi de er hule, bryter over rev og gir lite rom for feil. Hvis det ikke er bølger på Alibaba, er det imidlertid et fint sted å snorkle, og du kan se både koraller og fargerik fisk der.

Monte Leão er først og fremst et SUP- og surfested. Jo lenger ut du starter, jo større blir bølgene, men bukten er et flott sted selv for nybegynnere - noe som betyr at surfeskolene bringer mindre grupper hit. Monte Leão er en fin skjermet bukt, og er perfekt for de som foretrekker å bo på stranden for å nyte sol, svømming og snorkling.

Ponta Preta har bølgen med en stor B, og er en lekeplass for verdenseliten. Jeg anbefaler virkelig alle å besøke stranden for å være vitne til showet, og hvorfor ikke avslutte kvelden her med en øl i solnedgangen?

Santa Maria – mer enn bare bølger

Det er i Santa Maria det meste skjer. Her finner du restauranter, kafeer og strandbarer. For en "after beach" på Angulo, er mitt tips å besøke bryggen når fiskebåtene kommer inn med dagens fangst. Unn deg en frokost/lunsj på sjarmerende Cape Fruit, en pizza på Leonardos eller en drink på Ocean Cafe.

Egen bil er fint om du vil utforske bølgene på egen hånd, men det er absolutt ikke et must. Du kan ta taxi til Kite Beach, og til de fleste strender kan du bestille henting der du selv bestemmer tidspunkt. En bil med firehjulstrekk gjør det enkelt å komme seg til de mest avsidesliggende stedene, men det er mulig å komme til de vanlige strendene med personbil også.

Petter Sevenius

Med et brett under armen og sekken på ryggen, reiser Petter dit nesen peker og tar eventyrene som de kommer. Men planlegging har også sine fordeler, spesielt på familieferier.