No stress på Kapp Verde
Inspirasjon

Bli med til

Kapp Verde

Drømmeferie på Kapp Verde

Da Elin og Kjell skulle feire 25-års bryllupsdag ville de slå skikkelig på stortromma. De bestemte seg for å reise til Kapp Verde.

– Vi hadde lyst til å gjøre noe spesielt, og vi drømte om en litt eksotisk og annerledes «barbeint-ferie». Og på Kapp Verde var det bokstavelig talt det vi fikk. Restaurantene langs stranden hadde rett og slett sand i stedet for gulv, og sko var helt overflødig. Det var helt nydelig avslappende, forteller Elin Thorkildsen entusiastisk.

Og hun er ikke alene om entusiasmen. Øygruppa utenfor Afrikas vestkyst har nemlig rukket å bli et svært populært reisemål for reiseglade nordmenn de siste årene.

STORFORNØYDE: Elin og Kjell fikk drømmeferien på Kapp Verde. Foto: Privat

Paret ønsket seg til et solsikkert sted med behagelig temperatur, og hadde samtidig lyst til å prøve noe nytt og annerledes. Siden de bare hadde én uke til rådighet, falt valget på øya Sal, knappe 7,5 time med fly fra Oslo. Der sjekket de inn på Hotel Morabeza, midt i Santa Maria, med kort avstand til absolutt alt.

– Hotellet var kjempefint, og det lå på stranden, så for oss var dette et perfekt valg. Vi ville kose oss, slappe av, sole oss, bade, spise god mat og få tid til å være kjærester, og Sal viste seg å være det perfekte stedet. Det var god stemning, og alt gikk i et saktere tempo enn hjemme. Det passet oss veldig godt med en stressfri ferie, sier Elin.

Selv om paret først og fremst var på ferie for å slappe av, opplevde de også mye spennende på Sal, som er én av ni bebodde øyer i det selvstendige øyriket i Atlanterhavet.

– En av dagene leide vi en taxisjåfør. Han kjørte oss rundt hele øya, og han tok oss blant annet med til fiskerlandsbyen Palmeira, som han var fra. Det var en fin opplevelse, forteller Elin.

Hun og mannen fikk oppleve Burracona og det naturlige havsbassenget der, og Salinas, hvor de badet i salte kilder. Takket være Sals beskjedne størrelse rakk de mye i løpet av en hel dag, og til slutt gikk turen til det som kalles «haibukta».

– Det var absolutt dagens høydepunkt! Vi sto med vann til langt opp på lårene, omgitt av flere store – men ufarlige – haier på 2-3 meter bare 20 meter unna. Det var også en del småhai som nesten svømte mellom bena på oss. Dette er visst en vanlig turistopplevelse på Sal, men det var virkelig en spesiell opplevelse.

Paret ble også med på en minneverdig aften med lokale delikatesser, servert på stranden ved bålet i måneskinn.

– Det var en herlig kveld med flotte mennesker, god mat og nydelig musikk, mimrer Elin.

Hun og mannen er ikke i tvil om hvorvidt Kapp Verde er verdt et besøk.

– Vi kan virkelig anbefale andre å reise dit. Slipp skuldrene ned, se på soloppgangen, besøk piren om morgenen for å se dagens fangst, spis hummer i restauranten på hotellet Odjo d’Agua, spis pizza på Ristorante Palm Beach og dans på One Love Reggae Bar, avslutter hun smilende.

Tilbake til Kapp Verde – igjen og igjen

Elin og Kjell er ikke de eneste som har lagt sin elsk på Kapp Verde. Rune (49) og Ellen Berget (48) fra Skjetten har vært der tre ganger og planlegger allerede en fjerde tur.

– Livsmottoet på Kapp Verde er «No stress», og det passer oss fint. Vi er også «avhengige» av stabilt vær med mye sol når vi er på ferie, og når vi får det på Kapp Verde er valget enkelt.

«NO STRESS»: Rune og Ellen trives godt med livsmottoet på Kapp Verde. Foto: Privat

Ikke minst forteller Ellen at det er en bonus at det bare ligger et par timer lenger sør enn Gran Canaria. Klimaet er også mer sikkert på Kapp Verde enn på Gran Canaria midt på vinteren.

Da paret var der sist bodde de på et relativt stort hotellanlegg rett utenfor byen. Meliá Llana Resort & Spa er et lekkert All Inclusive-hotell med herlig beliggenhet rett ved stranden, nord for øyas hovedstad Santa Maria. Hotellet ligger også ved øyas beste beach club, Bikini Beach Club.

– Hotellet var veldig bra, og vi synes det var en veldig avslappet og deilig ferie. Mat og drikke var alltid tilgjengelig, og vi hadde betalt alt på forhånd slik at vi slapp å tenke på det. All Inclusive ble ikke kjedelig på dette hotellet, for det var flere gode restauranter å velge mellom. I tillegg kunne vi selvfølgelig også reise inn til Santa Maria og spise der hvis vi ville det, forteller hun.

Ellen og Rune liker rolige og avslappede ferier på solsengen, enten ved bassenget eller på stranden, men de liker også å trene og gå turer.

– Jeg vil anbefale å leie ATV-er som man kan bruke til å kjøre rundt på øya. Det er praktisk og ikke minst veldig gøy!

Paret anbefaler å leie ATV og kjøre rundt på øya. Foto: Privat

Som kjennere av Sal synes paret at det relativt nye turiststedet har rukket å bli veldig bra.

– Det er jo en liten øy, men samtidig finnes det mange flotte hotell og mer enn nok å gjøre der. Byen Santa Maria har de siste årene også blitt mer koselig med flere restauranter å velge mellom.

Eller forteller videre at den lille byen består av to parallelle brosteinsgater med restauranter, barer og små butikker med lokal kunst og håndverk. De lokale som jobber på øya er også veldig vennlige og imøtekommende.

Mange forbinder Kapp Verde-øyene med windsurfing og kiteboarding. De vakre øyene er nemlig kjent for å være et mekka for vannsportentusiaster og kule, langhårede surfere. På Sal er det stor kiteaktivitet, men paret har ikke helt turt å prøve seg på sporten enda.

– Men det er veldig fascinerende og stemningsfullt å sitte på stranden og se på både proffe og amatører som prøver seg i bølgene.

Sal er et mekka for vannsportentusiaster.

Kjekt å vite om Sal

Kapp Verde og øya Sal er et relativt nytt charterreisemål, men har allerede rukket å bli svært populært. Og det er først og fremst de vakre strendene og de 350 soldagene i året som har gjort Kapp Verde til et turistparadis. Til Sal reiser man først og fremst for å koble av. De er brede, finkornede og gyllengule, med turkisblått vann, og de strekker seg rundt hele øya. Du trenger ikke å lete etter din egen lille strand hvis du foretrekker litt privatliv, det er faktisk mer sannsynlig at det blir utfordrende å finne selskap – hvis det er det du foretrekker.

Sal passer perfekt for par, vennegrupper eller familier med litt eldre barn. Primært er det temperaturen og de fine strendene som lokker turister dit, men det er også nok å finne på om du trenger en liten avveksling fra stranden. Øya byr på flotte dykkeforhold, og man kan prøve fiskelykken ute på havet med skikkelig dyphavsfiske. Du kan også bli med på katamaranturer eller ta innenriksfly til en av naboøyene hvis du vil oppleve enda mer. Eller bare legge deg til rette på solsengen og slappe av.