Se hotell (14)

Reiser til Havanna

Din reise til Havanna kan bli enda mer spennende om du kombinerer den med soling og badeliv på strendene i Varadero.
Det første du legger merke til når du kommer til Havanna er den fantastiske arkitekturen. De falmede bygningene fra kolonitiden er utrolig vakre til tross for at mange av dem er preget av tidens tann. Ciudád Vieja (gamlebyen) står på UNESCOs verdensarvliste. Noe særlig shopping er det ikke snakk om her, så du rusler istedet rundt og nyter den særegne atmosfæren. Overalt kan du høre rytmene av mambo, cha-cha-cha og heftig salsa, og overalt ser du loslitte amerikanske dollarglis fra 50-tallet. I gamlebyen ligger dessuten to av Hemingways favorittbarer: El Floridita, hvor han inntok sin daglige daiquiri, og La Bodeguita del Medio, hvor han alltid drakk Mojito – den cubanske nasjonaldrikken.

Godt og billig

Havanna er ikke noen utpreget restaurantby, men det finnes likevel mange spisesteder som serverer god og billig mat. Det beste og mest spennende alternativet er en paladar – det vil si "hjemme-hos-restauranter" i private hjem. Det er også en del hotell med takhager som er gjort om til barer og restauranter. Selv om du ikke bor på hotellet kan du likevel spise hos mange av dem. De mest kjente finner du på Inglaterra, den litt mer luksuriøse utgaven i øverste etasje på Parque Central, eller den i 25. etasje på Tryp Havanna Libre.
Senere på kvelden kan du stikke innom en av de populære musikkbarene i gamlebyen, som ofte har høy stemning til langt på natt. Ellers foregår nattelivet først og fremst på hotellenes diskotek og nattklubber.

Bo bra i Havanna

Ving har flere hotell å velge mellom i Havanna, derfor er det lett å finne et hotell med beliggenhet og standard som passer akkurat for deg. Stiligst bor du kanskje på Iberostar Parque Central, et tradisjonsrikt hotell med mye historie bak fasaden og perfekt beliggenhet midt i gamlebyen. I det samme området ligger byens eldste hotell, Inglaterra, med sin berømte takbar. Dette hotellet har enkel standard, men er veldig godt likt.

Vings reiser til Cuba

Når du reiser med Ving til Havanna kan du skreddersy oppholdet slik det passer deg best. Det betyr at du selv velger hvilken dag du vil reise og hvor lenge du ønsker å være borte. Du kan også kombinere flere reisemål slik at du får det meste ut av reisen din.
Du kan for eksempel begynne reisen i Havanna hvor du lærer mer om landets historie og besøker byen hvor tiden nesten har stått stille helt siden 1950-tallet. Deretter kan du reise videre til Varadero og tilbringe resten av ferien på den innbydende sandstranden eller ved hotellets bassengområde.
Nyttige tips
 • Hotell med basseng
 • Kombiner flere reisemål
 • Valgfri reiselengde
 • Hotell i sentrum
 • Hotell med 2–5 bølger
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Havanna

Strender
Det er ingen strender inne i selve Havanna, men det ligger en strand ca. 20 kilometer utenfor byen. Havanna og Varadero ligger på nordkysten av Cuba, ut mot Atlanterhavet, ikke langt fra Mexicogolfen. På sørkysten av Cuba ligger Det karibiske hav med turkis vann og et rikt liv under overflaten mellom de vakre korallene. Havet holder en behagelig temperatur på over 20 grader året rundt.

Playas del Este

Playas del Este (de østre strendene) ligger ca. en halvtime med bil fra Havanna, og er de strendene som ligger nærmest hovedstaden. Her venter rundt fem kilometer med palmestrender. I vintermånedene er det som regel god plass på strendene her, men om sommeren flokker cubanerne seg her. Playa Santa Maria del Mar er i følge mange den vakreste stranden. Playa Jibacoba er også populær, men ligger litt lenger bort fra Havanna (ca. 60 km). Her kan du med assistanse av det lokale dykkerfirmaet komme ut på sjøen og snorkle blant gamle skipsvrak.
Mat, drikke og uteliv
Ute ved kysten spiser de mye fisk og skalldyr, mens de ellers på øya fremfor alt spiser retter som inneholder kjøtt, kylling, fisk og bønner. Rom fra Cuba er verdensberømt, og i tillegg til å brukes i klassikeren Cuba Libre inngår den også i kjølende drinker som mojitos og daiquiris. Cuba er ikke et utpreget restaurantland, men det finnes likevel en del spisesteder. Det beste alternativet er ofte en "Paladar" – hjemme hos-restaurant – i private hjem. Der kan du spise både godt og billig.

El Floridita

El Floridita er nok Havannas mest berømte restaurant, og det var Hemingways favorittsted når han skulle ut og drikke daiquiri. Det er et elegant sted hvor det føles som om man er tilbake på 1950-tallet. Restauranten er kjent for sine gode fiske- og skalldyrretter, men har også internasjonale retter på menyen. På El Floridita betaler du like mye for navnet som for maten. Det kan være lurt å bestille bord noen dager i forveien om du ikke skal være så lenge i byen.

La Bodeguita del Medio

Her råder det en helt spesiell stemning. I glansdagene drakk kjendiser som Ernest Hemingway og Errol Flynn mer enn én mojito her. Baren serverer kanskje ikke byens beste mojito, men helt sikkert en av de dyreste. Her kan du spise typisk cubanske retter. Det er dyrt her, men du betaler for historien som sitter i veggene. Du gjør lurt i å bestille bord en dag i forveien, siden det ofte er ganske fullt her.
Mye av utelivet i Havanna foregår på hotellenes nattklubber og diskotek. I gamlebyens populære musikkbarer er stemningen høy til langt på natt. Tropicana er en av landets mest berømte nattklubber, med en praktfull kabaret. Det er flere show å se rundt i byen, og på historiske Hotel Nacional er det flere ganger i uken forestillinger i Las Vegas-stil i hotellets lokaler fra 1930-tallet. Vil du ned på gatenivå kan du oppsøke barene Tejadilo, La Louvre og kjente Bodegita del Medio, som alle spiller musikk til langt på natt.
Shopping
Havanna er ikke kjent for sin shopping, men i de eldre delene av byen selger de fargerik kunst på torget ved katedralen. Her er det et stort utvalg av håndverk, og det spilles høy vestindisk musikk over det hele.
Aktiviteter og severdigheter
Gamle Havanna, Habana Vieja, er et mylder av smale gater og hus i kolonistil og restene av det som en gang har vært vakre palass og handelshus. Hele bykjernen i Havanna er som et museum med gamle bygninger, og overalt ser du de amerikanske 50-tallsbilene. Havanna er en pulserende storby med neste tre millioner innbyggere. Det er ingen utpreget shoppingby, men snarere en by hvor du spaserer rundt og suger til deg atmosfæren, luktene og lydene. Og overalt møtes du av åpenhet og vennlighet.
Det er mye å oppleve i Havanna – her er noen forslag til severdigheter du kan besøke på egen hånd.

Edificio Bacardi

I denne art deco-bygningen fra 1929 lå hovedkontoret til familiebedriften Bacardi frem til begynnelsen av 60-tallet, da familien forlot landet. På toppen av den 12 etasjer høye bygningen troner firmaets sorte flaggermus som kronen på verket. I dag rommer bygningen kontorer, og besøkende kommer derfor ikke lenger enn til baren rett innenfor inngangen.

Capitolio

Dette praktbygget fra 1929 kan minne om Capitol i Washington D.C., og var regjeringsbygning frem til 1959. På en guidet omvisning kan du blant annet se det tidligere presidentkontoret og kongressalene. Bygningen er for tiden stengt pga. renovering.

Casa del Chocolate

Kjøp med deg lekker sjokolade, eller ta et glass varm eller kald sjokolade i cafeen. Ikke bli overrasket om du må stå i kø på gaten for å få bordplass, men om du er glad i sjokolade er det verdt ventingen.

Habana 1791

Få din helt egen parfyme basert for eksempel på ditt stjernetegn, ditt humør, eller din favorittduft. Til de klassiske duftene hører jasmin, rose og tobakk. Butikken fører også sine egne merker på gammeldagse flakonger med vokssegl.

Hotel Ambos Mundos

På Obispo ligger det mange historiske bygninger. En av dem er Hotel Ambos Mundos, hvor Hemingway bodde på 1930-tallet mens han skrev på "Klokkene ringer for deg". Han bodde på rom 511, som nå er et museum. Mot et mindre beløp kan du få se rommet. Bor du på hotellet er det gratis adgang.

Revolusjonsmuseet

Dette museet befinner seg i diktatoren Batistas gamle palass. Utenfor står blant annet båten Granma, som Fidel Castro, Che Guevara og 80 andre geriljasoldater seilte i fra Mexico til Cuba i 1956. Det er mye å se inne på museet, for eksempel Batistas gylne pistol, Ches svarte beret og sovepose fra Bolivia (en amerikansk postsekk), Fidel Castros svarte jakke som han hadde på seg under rettssaken mot ham og en rekke fotografier i sort hvitt.

Sigarfabrikken Partagas

Sigarinteresserte bør besøke denne fabrikken, som også ligger i Habana Vieja. Fabrikken produserer fire forskjellige sigarmerker. Offisielt tar den ikke imot besøkende, men av og til slipper man inn mot betaling, og det ligger en butikk her om du skulle bli fristet. En offisiell omvisning på sigarfabrikkene i Havanna kan bestilles ved San Cristobal-disken på Hotel Saratoga.

Cathedral de San Cristóbal

Domkirken i Havanna ligger i Habana Vieja. Christoffer Columbus' jordiske levninger skal være begravd her. Kirken er bygget i kalkstein ca. år 1704, og rommer en rekke vakre skulpturer, altertavler og malerier.

Rom

Det ligger et fint rom-museum på Calle San Pedro i gamlebyen. Her kan du se hvordan de lager Havana Club. Museet holder åpent fra kl. 09.00 til 17.30, mens baren, som i tillegg til gode drinker også har levende musikk, er åpen til rundt midnatt.
Hvordan du tar deg rundt
Det er mange måter å reise rundt i Havanna og på Cuba.

Busser

Havanna har bybusser med fast takst som betales med cubanske peso. Bussene er alltid overfylte, og det er ikke uvanlig å måtte vente i flere timer. Å kjøre taxi koster ikke så mye mer enn å ta bussen, så vi anbefaler dette alternativet. Cubanske busser kjører uregelmessig mellom byene, og i blant må du reservere plass flere uker i forveien. Bussnettet dekker stort sett hele landet.

Tog

Cubansk jernbane var den først i Amerika, og er muligens den verste. Togene går uregelmessig, så spør etter tidene på stasjonen. Nattoget mellom Havanna og Santiago tar ca. 17 timer, og har voldsom luftkondisjonering og vonde seter. Toget mellom de de to storbyene går hver tredje dag.

Hest og kjerre

Vil du oppleve Havanna i et rolig tempo er hest og kjerre et bra valg. Det er flere staller i Habana Vieja. Prisene står ofte på baksiden av vognen, men du kan prøve å forhandle deg frem til en lavere pris.

Fly

Det går innenriksfly mellom de største byene på øya, og det er som regel ikke dyrt å fly.

Taxi

Du kan praie en taxi på gaten eller bestille i hotellresepsjonen. Alle statseide taxier har taksameter og betales med peso. Får du en taxi uten taksameter må du huske å avtale prisen på forhånd. Sjåførene har som regel dårlig med vekslepenger, så en reise som koster for eksempel 3,50 peso rundes av til 4 peso. De statseide taxiene har fått konkurranse av privattaxier, som ofte er gamle amerikanske biler. Her må du avtale prisen på forhånd.

Coco-taxi

Dette er gule, kokosnøttformede motorsykkeltaxier med tre hjul. De tar to personer. Sikkerheten er dårlig, men får du lyst på en tur så husk å avtale prisen på forhånd.
Fakta

Vår service på reisemålet

Ving har ingen reiseledere eller personale på dette reisemålet.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Vaksinering

Ving anbefaler vaksinasjon mot hepatitt A og B. Ta Twinrix minst 4 uker før avreise, så får du mangeårig beskyttelse mot både hepatitt A og B. Husk å vaksinere deg minst 4 uker før du reiser. Se www.vaksinekart.org for mer informasjon.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Valutaen er CUC (pesos convertibles). Ta med euro i kontanter. Kredittkort fungerer av og til, men er upålitelig. Husk å ikke veksle for mye euro til CUC på en gang, da det kan være vanskelig å veksle tilbake pesos til euro. Utflukter arrangert av Ving eller vår agent Cubatur betales helst med kontanter i CUC.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Norsk tid –6 timer

Elektrisitet

110 volt, enkelte deler av øya har 220 volt. Adapter er nødvendig på enkelte hotell, andre har universaluttak.

Språk

Spansk

Øvrig informasjon

På barer og restauranter er det vanlig å gi tips til personalet og musikere hvis man er fornøyd. Det samme gjelder på hotell og på utflukter. Som andre steder i verden bør man selvsagt unngå å gi tips til for eksempel offentlige tjenestemenn med mål om å få bedre service, da dette kan anses som forsøk på bestikkelse.
Cubanske myndigheter krever at reisende til Cuba kan vise frem gyldig reiseforsikring ved innreise.
Reisende som mangler bevis på reiseforsikring må kjøpe en cubansk reiseforsikring på flyplassen. Denne forsikringen koster 2,5 pesos pr. dag. For personer som skal delta i aktiviteter som anses som risikofylte, eller som er over 70 år, tilkommer en ekstra avgift på 2 pesos.
Det er ikke mulig å koble egen pc til internett, med unntak av noen få hotell med trådløst internett. Alle oppkoblinger gjøres via stasjonære pc-er.
Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.
Fly og transport

Flytid

Ca. 14 timer fra Oslo lufthavn inkl. mellomlanding(er).

Slik reiser du hit

Når du reiser til Cuba med Ving reiser du med rutefly, noe som betyr at du kan reise året rundt. Flyet lander på flyplassen utenfor Havanna.
For å komme deg enklest mulig til hotellet, anbefaler vi at du forhåndsbestiller privat transport. Det kan du gjøre online samtidig med at du bestiller reisen, eller ved å kontakte en reiserådgiver etterpå. All informasjon om hvordan og hvor sjåføren møter deg finner du i reisedokumentene dine. Les mer om transport når du reiser med rutefly.

Reisetiden fra Havannas flyplass José Martí International Airport til hotellene er ca. 30 minutter (ca. 15–25 km) avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Det er ikke mulig å forhåndsbestille transport mellom Varadero og Havanna (ca. 150 km). Det enkleste er å ta en taxi. Reisetiden fra hotellene i Varadero til flyplassen Juan Gualberto Gomez Airport tar fra ca. 30 minutter til en time (ca. 22–40 km). Tidene kan variere avhengig av lokale trafikkforhold.
Vær
 • januar
26°18°
7
Soltimer/dag
24
Regnfrie dager
 • februar
26°18°
7
Soltimer/dag
21
Regnfrie dager
 • mars
27°19°
8
Soltimer/dag
25
Regnfrie dager
 • april
29°21°
9
Soltimer/dag
25
Regnfrie dager
 • mai
30°22°
9
Soltimer/dag
22
Regnfrie dager
 • juni
31°23°
8
Soltimer/dag
17
Regnfrie dager
 • juli
32°23°
9
Soltimer/dag
18
Regnfrie dager
 • august
32°24°
8
Soltimer/dag
16
Regnfrie dager
 • september
31°23°
7
Soltimer/dag
15
Regnfrie dager
 • oktober
29°23°
6
Soltimer/dag
19
Regnfrie dager
 • november
27°21°
7
Soltimer/dag
22
Regnfrie dager
 • desember
27°19°
7
Soltimer/dag
24
Regnfrie dager

Finn reise til Havanna
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.