10 tips til familieferie i Tyrkia
Inspirasjon

Kjekt å vite om familieferie i Tyrkia

Tyrkia er et gjestfritt land hvor du alltid blir møtt med et smil. I tillegg har landet både deilig badevann og barnevennlige hotell med høy standard – til rimelige priser. Tyrkia er med andre ord perfekt for en familieferie!

Sist oppdatert: 22. januar 2024

1. Barnevennlige og prisgunstige hotell

Hotellet er viktig når du reiser med barn. Velger du et barnevennlig hotell ligger det meste til rette for en deilig ferie for store og små. Har hotellet lekeplass? Barnebasseng? Barneklubb? Er stranden barnevennlig? Uansett om du du og familien har planer om å tilbringe mye eller lite tid på hotellet er det lite som slår å kunne trekke seg tilbake på et hotell som har alt. Og sammenligner du prisene med andre ferieland vil du raskt oppdage at du får mye mer for pengene i Tyrkia.

2. Garantert badeglede for de aller minste

Når minstemann får plaske og leke i babybassenget flyr tiden. Husk å smøre den sarte huden med nok solkrem, og velg gjerne et hotell hvor babybassenget er dekket av et solseil. Barnevennlige Barut Goia har for eksempel to babybasseng, begge med solseil, og alle bassengene er oppvarmet til ca. 23–25 grader på våren og høsten.

3. Shop i vei

Tyrkias lave priser gjør shopping ekstra gøy. På mandags-markedet i Manavgat, litt utenfor Side, kan du gjøre et kupp på barneklær. Et godt tips er å vente med å handle til du har sett deg godt omkring. Mange boder selger nemlig det samme. Alanya er stedet for deg som vil kjøpe klær, sko og vesker.

4. Gå for en Inclusive-pakke

Hvis du vil ha en så avslappende ferie som mulig bør du velge en Inclusive-pakke. Ingen panikk fordi du har glemt å fylle på med vann eller snacks til barna, og ingen ekstrautgifter til mat, is og drikke. En Inclusive-pakke betyr ikke at du må være på hotellet hele tiden, det gir deg også anledning til å være spontan. Dra på utflukt, spis ute, gjør det du vil – og vit at du alltids kan dra tilbake til hotellet og nyte en smoothie ved bassenget når du vil.

5. Fersk frukt – hele tiden

Tyrkia har frukt i verdensklasse. Ferskenene, appelsinene og vannmelonene er kanskje de aller beste som finnes. Ha frukt tilgjengelig ved bassenget, på stranden og på utfluktene, så får både store og små en ekstra fin ferieopplevelse. Nam!

6. Hotell med badeland

Drømmer familiens yngste om å boltre seg i vannet i hele ferien? I Tyrkia kan du besøke flere heftige badeland, men enda bedre er det å bo på et hotell med eget badeland.

Barnevennlige Green Garden Resort & Spa i Alanya har for eksempel fire vannsklier, og Cornelia Diamond Golf Resort & Spa i Belek har flere barnebasseng og badeland.

7. Spis lokalt og lekkert

Det tyrkiske kjøkkenet er i verdensklasse. Maten er preget av middelhavstradisjonene, men Tyrkia skiller seg ut ved sin forkjærlighet for kjøtt. Landet er kjent for kebab, og meze – en slags tyrkisk form for tapas. De gode smårettene faller som regel i smak hos både barn og voksne, og det gjør også de grillede maiskolbene, den saftige vannmelonen og yoghurtisen. Stort sett alle restaurantene i turistområdene er vant til unge middagsgjester og har både barnestoler og barnevennlige retter på menyen. Her kan du se frem til deilig, velsmakende tyrkisk mat til en rimelig penge.

8. Søtsakenes land

Tyrkia er verdensberømt for søtsakene sine, og det sies til og med at wienerbrød stammer fra den tyrkiske baklavaen fra den gangen det tyrkiske riket strakte seg nesten helt til Wiens grenser. Derfra kom wienerbrødet (i noe justert utgave) og kaffen til Europa. Baklava er (uansett opphav) et must å smake på, og det søte bakverket faller i smak blant de fleste barn. Prøv også den minst like søte lokum, også kjent som Turkish delight.

Tyrkisk is, dondurma, er også en sikker hit. Isselgerne er ofte kledd i tradisjonelt antrekk og skøyer ofte med deg når de serverer isen i vaffelkjeks via en slags stang. Med denne dreier de isen rundt og rundt, og lar deg gjerne knote litt før du «får lov» til å ta isen din.

9. Ja, de har bleier i Tyrkia

I Tyrkia kan det virke som den gjengse oppfatningen er at så lenge noe dufter godt, så er det også av topp kvalitet – og det gjelder også baby- og barneprodukter. Det kan med andre ord være vanskelig å finne bleier og våtservietter uten parfyme, men på supermarkedkjeden Migros har de det meste – også uten parfymetilsetning. Du finner butikker både i Side, Alanya og Antalya.