Herlig stemning på en gate med kaféer i Malaga
Ekspertenes tips

Lynguide til

Malaga

Malaga: Storbyferie, strand og kultur

Du blir aldri lei av å oppleve Malaga, for byen endrer seg hele tiden og har så mye å by på. Du rekker rett og slett aldri å bli ferdig før noe nytt og spennende skjer.

Tekst: Rasmus Panduro
Publisert: februar 2023

Malaga - huse og blomster på træer
Malaga - strandpromenaden

Costa del Sol og Malagas allsidighet

Første gang jeg kom til Malaga, var jeg på vei til guideskolen og ble overrasket over pulsen som byen hadde allerede da. Dette har ikke endret seg, og selv om byen er i konstant endring er Malaga fortsatt en vakker by i Andalucía. Byen er fylt med historie, kultur og solskinn mesteparten av året. Lurer du på hva du kan gjøre i Malaga? Det er massevis av ting å gjøre i denne storbyen, så du vil aldri kjede deg. Her er noen av de mest populære aktivitetene og opplevelsene.

Det er enkelt å komme seg til Malaga takket være de mange gode flyforbindelsene. Og er du tidlig ute kan du også finne billige flybilletter. Min anbefaling er å bestille senest 30 dager før avreise, for når det er under en måned til avreise vil flybillettene ofte stige i pris.

Severdigheter i Malaga

Malagas historiske sentrum er fylt med smale gater og fargerike bygninger. Det er mange kirker, katedraler og torg å besøke, og disse gir et innblikk i byens rike historie og kultur.

Besøk Alcazaba: Alcazaba er en maurisk borg fra det 11. århundre og en av de mest populære severdighetene i Malaga. Borgen ligger på en høyde og har en imponerende utsikt over byen. Du kan gå rundt i borggården og se på alle de ulike bygningene – et godt eksempel på arabisk arkitektur.

Gibralfaro Castle: Gibralfaro Castle er et middelalderslott som ligger på en høyde over Alcazaba. Slottet ble bygget på 1300-tallet og ble brukt som et festningsanlegg under den mauriske okkupasjonen. Slottet har en panoramautsikt over byen og er et flott sted å nyte solnedgangen.

Picasso-museet: Malaga er fødestedet til den berømte maleren Pablo Picasso, så det er opplagt å besøke Picasso-museet, som huser en rekke av hans verk. Museet viser også verk av andre kunstnere som har inspirert Picasso. Det er utrolig populært, og det er ofte lang kø, så det kan være lurt å kjøpe inngangsbilletter på forhånd.

En annen viktig severdighet i Malaga er katedralen, som er bygget i renessansestil og huser mange kunstskatter. Jeg elsker mystikken rundt den gamle katedralen, samtidig som det er et imponerende og tankevekkende byggverk. Malaga har også flere kulturelle severdigheter som Carmen Thyssen-museet og Centre Pompidou Malaga, hvor du kan se kunst- og kulturutstillinger.

Markedshallen i Malaga
Malaga - madmarked

Markedshallen er en opplevelse for alle sanser.

Mat og drikke i Malaga

I Malaga kan du nyte et utvalg lokale spesialiteter kjent for sin unike smak og kvalitet. Her er noen av de mest populære rettene som også jeg går etter når jeg besøker byen:

Gazpacho: Gazpacho er en kald suppe laget av tomater, agurker, hvitløk og brød. Det er en av de mest populære rettene i Andalucía og kan nytes om sommeren som en forfriskende måte å holde seg kjølig på.

Paella: Paella er en av de mest kjente spanske rettene, bestående av ris, grønnsaker og kjøtt eller fisk. I Malaga kan du prøve paella med fisk eller skalldyr, en lokal variasjon av denne populære retten. Bestill gjerne dagen før, og hvis dere er flere, så bestill en liten paella som et supplement til tapas.

Fritura Malagueña: Fritura Malagueña er en samling små, friterte retter, vanligvis bestående av fisk og skalldyr som sardiner, ansjos og muslinger. Retten er populær i Malaga og kan nytes på flere restauranter i byen.

Salmorejo: Salmorejo er en annen kald suppe laget av tomater, hvitløk og brød. Det er en variant av gazpacho, men med en tykkere konsistens. Salmorejo er populær i Malaga og kan nytes som forrett eller snack.

Pescaíto frito: Pescaíto frito er en rett bestående av små friterte fisk, vanligvis servert med aioli eller en skive sitron. Retten er populær i Malaga og kan nytes på flere restauranter i byen.

Flan Malagueño: Flan Malagueño er en lokal variant av den klassiske spanske desserten, flan. Denne versjonen er vanligvis laget med mer sukker og kan ha en karamellisert skorpe og karamellsaus. Det er en populær dessert i Malaga og kan nytes på flere restauranter i byen.

To tips til gode restaurantopplevelser i Malaga

Hvis du ønsker en virkelig autentisk opplevelse, bør du besøke Antigua Casa de Guardia – den eldste "vinbaren" i Malaga. Her samles lokalbefolkningen langs den lange baren, hvor lokale søte viner og likører serveres direkte fra tønnene på veggen. Atmosfæren er veldig lokal, og maten nytes ofte stående eller ved langbord. Du finner den her

En av de beste tapasrestaurantene i Malaga er El Tapeo de Cervantes. Her kan du nyte et bredt utvalg av lokale spesialiteter i en intim atmosfære. Det anbefales å reservere bord på forhånd, da stedet er svært populært. Du finner den her

Malaga - strandliv

Strandlivet i Malaga

Malaga har mange vakre strender som er perfekte for avslapning og for å nyte solen. Strendene er mest populære om sommeren, og mange av dem har fasiliteter som solsenger og parasoller som du kan leie.

I Spania finnes det offisielle strandbarer, kalt "chiringuito", som serverer lette snacks. Det er vanligvis et offentlig toalett i nærheten eller i tilknytning til strandbaren.

En av de mest populære strendene i Malaga er Playa del Palo, som ligger i nærheten av Malaga by. Stranden er en av de mest livlige i området, og det er mange restauranter og barer i nærheten hvor du kan oppleve utelivet og nyte lokal mat og drikke. Playa del Palo er også kjent for sine fargerike båter som ligger på stranden.

Playa de la Malagueta er en annen populær strand i Malaga som ligger sentralt i byen. Stranden er omgitt av en lang promenade hvor du kan spasere og nyte den vakre utsikten over Middelhavet. Playa de la Malagueta er også et populært sted for vannsport som windsurfing og kitesurfing.

Playa de Pedregalejo er en annen strand verdt å besøke i Malaga. Den ligger i nærheten av byen og er kjent for sin stemning og sjarmerende atmosfære med mange omkringliggende restauranter og barer.

Malaga - shopping

Shopping i Malaga

El Corte Inglés: El Corte Inglés er et av de største kjøpesentrene i Spania og er et flott sted å handle. Det kan minne litt om Glasmagasinet i Oslo, med et bredt utvalg av butikker som selger alt fra klær til elektronikk. Det er en opplevelse å bare gå rundt og se på hva spanjolene kjøper – og selvfølgelig å selv ta en titt på alt som selges der.

Atarazanas Market: På Atarazanas Market kan du kjøpe ferske matvarer og lokale spesialiteter. Markedet har et bredt utvalg av frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk, samt lokale delikatesser som oliven og ost. Atarazanas Market finner du her

Calle Larios er den fineste og mest berømte handlegaten i Malaga. Det er også en av de dyreste gatene å bo i i hele Spania! Her kan du spasere rundt og titte i butikkene. Hvis du er i Malaga før jul, må du ikke gå glipp av julepynten, som er spektakulær langs denne gaten.

Opplevelser utover det vanlige

Fra Malaga er det enkelt å ta en utflukt til El Caminito del Rey – en opplevelse du absolutt ikke bør gå glipp av. Du kan enten leie bil og kjøre dit selv (ca. 50 km), eller du kan kjøpe en utflukt med buss tur-retur. El Caminito del Rey er en vakker 7,7 km lang tursti hvor du blant annet passerer en 105 meter høy hengebro over Gaitanes-ravinen. Vær oppmerksom på at turen kun er mulig å gjennomføre i godt vær, da den er stengt når det regner.

Hvis du har mer enn et par dager til rådighet, anbefaler jeg på det sterkeste å leie bil og kjøre rundt i Andalusia. Det er utrolig mange vakre og sjarmerende byer der, og ikke minst spennende severdigheter. Kombiner for eksempel oppholdet i Malaga med noen dager i Granada og besøk det unike Alhambra. Cordoba er også en utrolig spennende by, som etter min mening er veldig undervurdert med sin orientalske sjarm og sine trange smug. Til slutt er Ronda også verdt et besøk, her kan du gå på noen utrolig flotte fjellturer.

Rasmus Panduro

Rasmus foretrekker aktive ferier, og sykkelreiser er favoritten hans. Når han ikke sykler i fjellene på Mallorca eller Gran Canaria, finner du han mest sannsynlig på en storbyferie med venner eller på en avslappende familieferie.

Les flere artikler fra Rasmus her