Ekspertenes tips

På to hjul gjennom

Barcelona

Guidet sykkeltur i Barcelona

Reiser du til Barcelona, bør du absolutt prøve en hyggelig sykkeltur rundt i den sentrale delen av byen! Ikke bare får du overblikk over byen, du får også nyttig og interessant informasjon om stedene du passerer fra guiden via hjelmens høyttalere. Du får vite hvor de gode tapasstedene ligger, hvordan du kommer deg til stranden og hvor du finner den beste shoppingen.

Tekst & foto: Rasmus Panduro

Sykkelsightseeing med guide

Stemningen er uformell når vi møter guiden, og vi venter utenfor utleiestedet som befinner seg i et lite smug i den gamle delen av Barcelona. Vi får utlevert en hjelm med en liten høyttaler i venstre øre, slik at vi kan høre guidens kommentarer. Foran oss står det røde sykler, som er helt alminnelige sykler uten gir, men det er heller ikke en nøvendighet på denne hyggelige turen rundt i de smale gatene.

I rolig fart gjennom byen

Vi begir oss av sted, og nå gir det mening å ha med en guide. Vi kjører nemlig i meget smale gater som slynger seg igjennom den gamle bydelen mot vårt første stopp, katedralen. Mens vi kjører, hører vi guidens stemme og vi får informasjon om det vi passerer underveis. Vi nærmest triller av sted, og tempoet passer veldig fint til å samtidig fordøye de mange inntrykkene.

De lokale kikker litt på oss, og godtar at vi sykler på fortauene så lenge vi viser hensyn og lager plass til alle. Vi hilser med et «Hola!» og et smil, noe som gjør at en gammel dame stopper opp og smiler tilbake.

Etter et kort stopp foran katedralen, sykler vi videre. Vi passerer en botanisk hage, og fortsetter inn i parken der vi tar et kort stopp. Vi spør guiden om den politiske bevegelsen som ønsker et selvstendig Catalonia, og han åpner seg opp og forteller sin versjon av historien. Det gjør stemningen mer lokal, og vi lytter spent. Plutselig oppdager vi at tiden har løpt fra oss. Turen er med et tapas-stopp, så vi sykler inn i gamlebyen igjen og stopper ved en genuin pintxos-restaurant.

Pintxos-pause

Pintxos er småretter, oftest på brød, med fantasifullt oppsett. Det er en type pinnemat, hvor det nærmer seg kunst når det kommer til kreativ utforming. Vi velger oss 3 pintxos hver fra de cirka 20 forskjellige som tilbys, og alt er en fryd for øyet! Skinkene henger fra taket, og vi har selskap av lokale som spiser lunsj eller muligens sen frokost.

Store kontraster

Nå går turen mot stranden, og vi ruller lett nedover igjennom den olympiske delen av byen, før vi tar en pause på en av bryggene. Det er fascinerende å se hvordan bymiljøet skifter fra storby til strand, og det er full aktivitet med joggere, solbadere og strandbarer som gjør klar for lunsjservering. Vi vender ryggen mot vannet og begir oss på tilbakeveien mens guiden gir oss en god oversikt over både byen, stranden og fjellene som omkranser Barcelona.

Neste stopp er ved yacht-havnen der de store skipene ligger og skaper kontraster til området som tidligere var kjent som «fattigmannsområdet», nemlig La Barcelonetta. Om bord på skipene er det uniformerte personalet i full gang med vedlikehold og sørger for at alt av metall skinner. Vi lister oss måpende forbi og er tilbake på de små, smale veiene hvor vi tar turens siste stopp på en tapasbar.

Turen er slutt, og vi kjører til sykkelgarasjen der vi tar farvel med guiden vår. Følelsen av å ha fått overblikk over byen er samtaleemnet på turen tilbake til hotellet. Å få se gamlebyen, parkene, olympialandsbyen, havnen og stranden på kun et par timer er som å ha fått åpnet et hav av muligheter.

Dilemmaet nå er bare om vi skal dra til stranden eller gå på shopping i de små gatene vi syklet igjennom. Denne beslutningen krever en kopp kaffe, så vi finner oss et hyggelig sted i gamlebyen der vi kan sette oss ned og bli enige om den neste opplevelsen i denne skjønne storbyen.

Rasmus Panduro

Rasmus foretrekker aktive ferier, og sykkelreiser er favoritten hans. Når han ikke sykler i fjellene på Mallorca eller Gran Canaria, finner du han mest sannsynlig på en storbyferie med venner eller på en avslappende familieferie.