Utsikt over sjø på Malta
Ekspertenes tips

Høydepunkter på

Malta

5 ting du må oppleve på Malta

Om du leter etter et sted å ta sommerferien som kan by på badesteder i særklasse, koselige restauranter og ikke minst, sol, sol og mer sol - da er Malta stedet for deg! Her får du mine 5 tips til hva du bør gjøre på øya mens du er der.

Tekst & foto: Kaci Troberg

1. Bad i St. Peters Pool

Du bør ikke glemme badetøyet hjemme når du skal til Malta, for det finnes utrolig mange nydelige badesteder her. Min favoritt var St. Peters Pool, som ligger en 30 minutters kjøretur fra Maltas hovedstad, Valletta. St. Peter's Pool er et av de vakreste, naturlige svømmebassengene på Malta og ligger nære Marsaxlokk på spissen av Delimara Point - sørøst på Malta. Vannet er krystallklart med azurblå og grønne farger, og du kan sole deg, svømme, stupe eller snorkle her. Med andre ord, alt er tilrettelagt for tidenes stranddag!

De flate steinene rundt St. Peter's Pool gir perfekte områder for soling, og de høye klippene skaper litt skygge fra den sterke solen. Det er stiger for å komme seg ned i vannet, og klipper der de tøffe kan stupe eller hoppe fra.

Stedet er populært blant lokalbefolkningen, spesielt for de som bor i nærliggende landsbyer, og for turister som leter etter et roligere sted å tilbringe dagen.

Et godt tips er å ta med seg egen mat hit, for utvalget er labert. Da vi var der fantes det kun en foodtruck som solgte sandwicher og drikke, i tillegg til en litt sliten restaurant med et magert tilbud som bare tok kontanter. Foodtrucken hadde dog tidenes slusher og frozen iskaffe, noe som var himmelsk i 40 varmegrader – de bør du teste ut!

St. Peter's Pool

St. Peter's Pool

Slush ved St. Peter's Pool

En iskald slush i varmen

2. Ta en middag på Rootz

Denne restauranten altså … Her finnes det nesten ikke ord. Verdens koseligste, mest intime lokale, og maten var helt nydelig. Konseptet med restauranten er veldig bohemsk - de preparerer ikke noe av maten på forhånd, alle råvarene er kortreiste og av ypperste kvalitet, og du føler du sitter hjemme hos noen. Din jobb er å nyte nuet, og godta at maten kan ta litt tid å lage.

Menyen er tapasinspirert med en italiensk vri. Jeg bestilte en ostetallerken med lokalt kjøtt, og den gikk ned på høykant. Alt smakte himmelsk – maten var perfekt komponert, og vinen og drinkene var fantastiske. Alle detaljer på stedet er gjennomførte, servitørene er blide og avslappet kledd i sine vanlige klær, serviset er eklektisk og stedet oser av hippiestemning og livemusikk. Lokalet er veldig lite, så man må bestille bord i ganske god tid, men det lover jeg deg at det er det verdt!

Gate i Valleta

Valletas koselige gater

Middag på Rootz

Middagen på Rootz

Iskrem i bygate

3. Spis is på Amorino

Denne koselige, lille iskremkiosken ligger midt i Valletta sentrum, og har et kjempeutvalg av ulike gelatos og sorbéter. Du kan velge å få isen i beger eller kjeks, men om du drar hit må du nesten velge kjeks for da former de den som en blomst. Både isen og utseendet får full score fra min del, så stedet anbefales på det sterkeste.

4. Besøk Casa Rocca Piccola

Dette vakre palasset midt i Valletta ble bygget på 1500-tallet for Don Pietro La Rocca, en ridder av Malta, og er nå det private hjemmet til den adelige maltesiske familien de Piro. Det meste av palasset brukes som museum, men noen av soverommene har i tillegg blitt restaurert og fungerer nå som et lite, eksklusivt Bed & Breakfast. Jeg hadde gjerne bodd en natt her, spesielt på Cosimo-suiten, som er oppkalt etter Cosimo de Piro – den første de Piro-en som bosatte seg på Malta. I tillegg til et museum og B&B, driver eierne også en restaurant i nabobygget ved navn La Giara som har en siciliansk-inspirert meny.

Suite på hotell Casa Rocca Piccola

Cosimo-suiten hos Casa Rocca Piccola B&B (bilde lånt fra casaroccapiccola.com)

I palasset får man lære om skikkene og tradisjonene til den maltesiske adelen, og du får se de Piro-familiens private samling av eiendeler, møbler, sølv og malerier. Det er veldig gøy å se hvordan den «andre halvdelen» levde på den tiden, og ikke minst fascinerende å spasere rundt i hjemmet til noen. Det finnes også en bunker fra andre verdenskrig i husets hage som man kan ta en tur ned til. Gangene er ganske lave og trange, så ikke noe for den klaustrofobiske.

Familiens papegøye

Familiens papegøye

Majestetiske detaljer

Majestetiske detaljer

Palassets hage

Palassets hage

5. Dra på båttur til Comino, Gozo og Blue Lagoon

Fra Malta går det dagsturer med båt til Blue Lagoon som reiser fra flere steder, deriblant Sliema, St. Paul’s Bay, Buggiba, Mellieha og Cirkewwa. Om du bor i Valletta eller St. Julians, så er Sliema det beste stedet å reise fra. Det finnes mange forskjellige varianter av disse båtturene, men vi tok en som først stoppet innom grottene i Comino, deretter Gozo med sightseeing av byen og Dwejra Bay, og til sist Blue Lagoon.

Comino Caves

På det første stoppet vårt, Comino, fikk vi en omvisning av de vakre grottene som ble naturlig dannet gjennom hundrevis av år med forming fra Middelhavet. Båten kjører inn i et par av grottene, så dette er en kul opplevelse å få med seg. Vannet her er krystallklart, og du ser havbunnen tydelig. Veldig fotogent!

Gozo og Dwejra Bay

Båten kjørte så videre til Gozo, der vi fikk ca. 2 timer på å se oss om i sentrum, før vi turet videre til Dwejra Bay. Gozo sentrum er koselig, men spør om råd på hvor du skal gå for å komme til kjernen. Vi gjorde ikke det, og havnet litt i utkanten der det ikke var så mye å finne på. Turen til Dwejra Bay tok ikke lang tid, og stedet er et klippeformet landskap med vakre naturbasseng som byr på en fantastisk utsikt. Det ligger et lite kapell her kalt Cappella Sant'Anna, som jeg anbefaler å ta turen innom. Et nøkternt, men vakkert kapell der man kan tenne lys eller kjøpe rosenkranser med bilde av Sant'Anna. Dwejra er også hjemmet til Fungus Rock eller, som det er lokalt kjent, "Il-Ġebla tal-Ġeneral"- General's Rock. Navnet er til minne om en italiensk general som for århundrer siden falt i døden mens han overvåket området.

Blue Lagoon

Siste stoppet var Blue Lagoon, en av Maltas mest kjente attraksjoner. Området ligger på vestkysten av Comino, mellom Malta og Gozo, og er en liten, vakker bukt med relativt grunt, azurblått vann. Her er det sol, bading og snorkling som gjelder. Stedet blir veldig fullt, spesielt om sommeren, så det kan være litt vanskelig å finne et sted å slå seg ned. Men man er som regel mest i vannet uansett, så det går fint.

Comino Caves

Comino Caves

Cappella Sant'Anna

Cappella Sant'Anna

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Kaci Troberg

Kaci har reist mye rundt på egenhånd med en sekk på ryggen, og elsker å oppdage nye reisemål. Hun liker alle type destinasjoner, men synes spesielt storbyturer er gøy. Her får du hennes beste tips fra turene hun har tatt rundt omkring i verden.