Strand på Kypros

Teds beste Kyprostips

Etter 13 somre på Kypros er vår kjære Ving-medarbeider Ted Grönberg en av dem som vet mest om dette elskede, solfylte reisemålet. Her deler han sine beste tips fra øya.

I 2006 hadde Ted akkurat kommet tilbake til Sverige etter åtte måneder i Australia. Suget etter å jobbe utenlands med sol og bading var stort. Ved en tilfeldighet så han en annonse hvor Ving søkte badevakter på Kypros, noe som passet han perfekt ettersom han allerede var utdannet badevakt og svømmelærer.

– Bare noen dager etter et intervju på Vings hovedkontor i Stockholm satt jeg på flyet til Kypros. Nå i etterkant kan jeg helt klart si at dette er en av mine beste avgjørelser i livet.

I dag kaller Ted Kypros for sitt andre hjem. Og etter å ha tilbragt så mye tid på øya, er det selvfølgelig mange gullkorn han gjerne deler. Men før vi går inn på detaljer, har han et mer konkret tips å komme med:

– Reis til Kypros, punktum. Jeg er helt sikker på at du kommer til å bli like forelsket i denne fantastiske øya som jeg er! Mange steder rundt på øya har fått seg en skikkelig ansiktsløftning de siste årene, og her finnes det absolutt noe for alle.

Ted Grönberg ved bassenget på O.B.C Kypros

Ted Grönberg

Strender på Kypros

Nissi Beach

En av Europas fineste strender! Hit går jeg fordi den har alt. Det blå vannet og den lange stranden har rett og slett mye å by på. På den ene siden pleier barnefamiliene å være, og her er det litt roligere på restaurantene og barene. På den andre siden er det litt mer liv, med høy musikk, drinker og festglad ungdom. Det er bare kjenne etter hvilket humør man er i, før man reiser hit!

Nissi Beach

Nissi Beach

Landa Golden Beach

– Dette er stranden jeg drar til når jeg bare vil ha det deilig og rolig. Den ligger et stykke etter Nissi Beach og er like fin, men med færre besøkende. Mitt absolutt beste strandtips for deg som virkelig vil slappe av en dag. Hit drar jeg på mine fridager, når jeg vil komme meg unna litt og bare slappe av. Stranden er også perfekt for barnefamilier og det ligger en hyggelig restaurant her med god mat og god service.

Konnos Beach

– Hit drar jeg for å få ordentlig middelhavsfølelse. Med en svingete vei som snirkler seg ned til stranden oser stedet virkelig av ferie og hverdagsluksus. Man blir forelsket med en gang! Det er vanskelig å forklare – det må helt enkelt oppleves! Her er det også en hyggelig restaurant og forskjellige typer vannsport. Mitt tips er å dra dit tidlig på dagen for å få en av de beste solsengene og deretter bli hele dagen og få oppleve den vakre solnedgangen.

Konnos Beach

Konnos Beach

Mat på Kypros

Meze

– Når du er på Kypros må du selvfølgelig prøve det lokale kjøkkenet. Den beste måten å prøve litt av hvert på, er å bestille en meze. Det finnes ofte to forskjellige varianter med kjøtt eller fisk. Et tips er å ikke spise seg mett på de fantastiske salatene og sausene som kommer først, men å spare litt plass til kjøttet og grytene som kommer mot slutten. Spør gjerne noen som bor eller jobber på øya om de har et meze-sted å anbefale! Ofte kan det lønne seg å dra et stykke utenfor turistområdene for å få den genuine meze-opplevelsen.

Gyros

– Kjøtt i brød med tzatziki og grønnsaker. Det trenger ikke være vanskeligere enn det! Et lite tips er å be om litt pommes frites på toppen, for å få den ordentlige lokale smaken.

Dessert med rosevann

– Min absolutte favoritt! Kanskje ikke noe som passer alle, men en litt annerledes smaksopplevelse som helt klart kan være verdt å prøve. Rosevann er en spesialitet på Kypros, og det brukes i alt fra velværeprodukter til bakevarer. Smaken er vanskelig å beskrive, men jeg kan si at det minner om blomster, med en tydelig duft av roser.

Meze skild

Utflukter på Kypros

Ut på havet

– En dag ute på det turkise vannet er noe du ikke må gå glipp av. Uansett om det er en hel- eller halvdagsutflukt er det noe du kommer til å leve lenge på etter at du kommer hjem. Å kjenne den friske sjøluften og oppleve avkjølende dukkerter hvor du kan se helt ned til bunnen i det krystallklare vannet, er helt fantastisk. Det er mange alternativer, alt fra en katamarantur i solnedgangen til partybåter hvor musikken dundrer non-stop.

Leiebil

– Noe jeg virkelig vil anbefale er å leie en bil, moped eller sykkel noen dager og utforske øya, eller i hvert fall nærområdet. Kjør for eksempel til Pafos, hovedstaden Nicosia eller ta en dag i Troodossjellene. Ta mopeden til Capo Greco og se på solnedgangen eller bare en herlig sykkeltur i nærområdet. Det ligger en veldig koselig park med statuer ovenfor Ayia Napa, med fantastisk utsikt over havet. Sykle dit og ta en kopp kaffe – eller hvorfor ikke unne dere en kveld på tivoliet som ligger midt i byen?

Turkisblått vann på Kypros

Uteliv/party på Kypros

De beste pubene

Paddys Bar
– En irsk pub som ligger midt i bargaten i Ayia Napa. Innredet på klassisk irsk måte med masse sjarm. Det føles som et lite Irland på Kypros! Livemusikk hver kveld og herlig atmosfære.

Tommy's Pub
– Karaoke og stor uteservering. Her finner du en herlig blanding av folk i alle aldre. Ligger også sentralt i Ayia Napa.

De beste nattklubbene

Grabbarna Grus og Blue Moon Bar
– Et must hvis man er skandinavisk og klar for fest! Perfekt for en helkveld med god musikk og hyggelig stemning.

Castle club
– Heftig, stor nattklubb med fem dansegulv med forskjellig type musikk på hvert sted. Her er det garantert noe for alle!