Inspirasjon

Maspalomas – et solfylt fristed

«The gays! Always so happy!»

Ordene kommer fra en 72 år gammel britisk dame jeg står rett ved siden av under Pride-paraden i Maspalomas i mai. Iført en laksefarget kaftan og med en rosa stripe i luggen står hun der, ved siden av sin høyreiste ektemann. De har vært mann og kone i 50 år. Begge har en liten regnbue-pin festet på brystet.

Tekst og foto: Sølve Sundrehagen
Publisert: 21.6.2023

Vi blir stående å prate litt, hun og jeg. Hun og mannen har vært faste tilskuere og allierte under Maspalomas Pride siden tidlig 2000-tall. De var egentlig bare feriegjester som opplevde arrangementet ved en tilfeldighet på den tiden, men livsgleden, de fargerike gatene og den herlige summingen fra lykkelige LHBT-mennesker, eller «the gays» som hun kaller oss, gjorde at de fra da av la ferien sin til samme sted og samme tid hvert år.

Jeg tenker på det hun sa om oss. Alltid så lykkelige.

Sølve Sundrehagen i Maspalomas for å få med seg Pride-festen.

To ganger i året arrangeres det en fargerik Pride-parade i Maspalomas.

Å være skeiv turist på Gran Canaria

Visste du at Spania, med det skeive mekkaet Gran Canaria i spissen, blir omtalt som et av de mest kulturelt liberale og LHBT+-vennlige landene i verden? I en undersøkelse gjennomført i nærmere 40 land i 2013 (PEW Research Center) oppga 88 % av de spurte spanjolene at de hadde aksept for skeive mennesker. Det sikret spanjolene en 1. plass på rankingen.

Og ja, det er virkelig noe unikt med akkurat denne Pride-paraden. Måten de viktige budskapene, de om å ta vare på unge transpersoner, like rettigheter og trygg helsebehandling, går hånd i hånd med glade, glitrende paradedeltakere, dansende med hendene i været. Jeg har aldri noen gang opplevd en parade som balanserer parolene og historien med fest og livsglede på en så god måte.

Tusenvis av mennesker møter opp for å være med på feiringen.

God stemning i festpyntede gater.

For mange er Pride-paraden årets høydepunkt.

Dobbel Pride-feiring

Pride feires med regnbueflagg i Maspalomas året rundt, men de har to hovedfeiringer. Summer Pride i mai, og Winter Pride i november. Begge oppleggene varer en uke og er fullpakket av arrangementer, som konserter og show med internasjonalt anerkjente artister og kunstnere.

Med et stort antall tilreisende fra hele verden er arrangementene godt tilrettelagt for at du som skeiv turist skal komme deg trygt og effektivt rundt i byen. Jeg anbefaler at du får med deg et av de herlige og sosiale beach-partyene, og ikke minst kveldskonsertene på kjente Yumbo Centrum midt i byen – der kan du slå deg løs på dansegulvet langt inn i tropenatten. På Yumbo er det butikker, utesteder og show-barer. Det er rett og slett et skeivt paradis for deg som vil kjenne på pulsen og utelivet sammen med andre som deg, og det gjelder året rundt.

Alltid så lykkelige

Rausheten, aksepten og trygghetsfølelsen har gjort Gran Canaria til et verdenskjent reisemål for skeive turister. En av tingene som gjør øya unik, og da spesielt Maspalomas og Playa del Ingles, er den gode følelsen du får som skeiv. Det er skeive mennesker overalt. Andre som deg. Hånd i hånd. Ruslende rundt med lave skuldre.

Vel hjemme forstår jeg hva hun la i «always so happy», hun med den rosa stripen i håret. Det har vært en uke fylt med kjærlighet, mangfold og lykkelige mennesker. Gran Canaria er et fristed når Pride arrangeres, men også hele resten av året. Et sted hvor vi bare kan være, nyte, slappe av og føle oss hjemme. Vi mennesker blir virkelig lykkelige av slikt.

Happy pride!

Instruktør Sølve Sundrehagen

Sølve Sundrehagen

Sølve er utdannet innen fysisk aktivitet og ernæring, sertifisert personlig trener og gruppeinstruktør. Med over 20 ulike trenerutdannelser i boks byr han på både kunnskap og kreativ treningsglede under sine økter. Han jobber fulltid med trening både online i egen treningsportal og offline på treningssenter i Tønsberg. Sølve brenner for glimt-i-øyet-coaching, og latteren sitter løst under disse øktene. Helt siden 2010 har han jobbet med treningsreiser og eventer både nasjonalt og internasjonalt, og dette gjenspeiles i trygghet og erfaring på treningsfeltet.

Instagram:@solvesundrehagen