Ekspertenes tips

Ruiner, meze og påfugler langs

Rhodos vestkyst

Besøk Rhodos' genuine vestkyst

Langs Rhodos' østkyst blomstrer turismen med store hotellkomplekser og annet som hører til, men jo lengre sør man kommer, og langs hele vestkysten, møter man et helt annet Rhodos. Her finnes det godt med urørte steder, man ser lokalbefolkningens jordbruk og dyrking av tomater, løk og meloner og det finnes advarselsskilt for kyr og geiter som du ofte ser vandrende fritt rundt.

Tekst & foto: Amanda Svensson

Reis gjennom frodige landskap

Du kan velge å enten starte fra Rhodos by i nord, eller, hvis du har reist sørover med en leiebil for å utforske østkysten, fortsette reisen over til vestkysten gjennom innlandet. Om du velger sistnevnte, fortsetter du litt sørover fra Lindos til landsbyen Gennadi, der du svinger av mot landsbygda og tar sikte på Monolithos Castle. Det tar omtrent 1 time over til den andre siden, og du reiser gjennom Rhodos frodige landskap, praktfulle fjell og snirklete veier.

Monolithos Castle

Når du er over på vestsiden, blir du møtt av fjell og utsikt over havet. Om du vil gå bakover i tid, anbefaler jeg et besøk til Monolithos Castle. På veien dit er det boder hvor lokalbefolkningen selger honning og andre godbiter. Bruk anledningen til å handle noe godt, sett deg ned på en av benkene og nyt utsikten. Når du parkerer under slottet, venter det deg mange trappetrinn for å komme til toppen. Gå rundt blant ruinene og forestill deg hvordan det så ut for et par hundre år siden da de speidet etter fiender i det fjerne.

Embona by og Embona View

Fra Monolithos Castle fortsetter du nordover langs vestkysten, gjennom det fjellrike landskapet. Jeg anbefaler et stopp på restauranten Embona View. Her får du velsmakende Meze og du kan nyte utsikten over både landsbyen Embona og havet. På en klar dag vil du se øya Tilos med Tyrkia i bakgrunnen. Muligheten for klar sikt øker på sensommeren når temperaturen er litt lavere, og det dermed blir mindre tåkete.

Etter måltidet kan du titte innom butikken som er der. Du kan kjøpe eiernes egenproduserte olivenolje, vin og selvfølgelig oliven. Ta deretter bilen ned til landsbyen hvor du vil få muligheten til å føle på den ekte greske kulturen. Her er det rolig stemning - lokalbefolkningen sitter på torget, nyter en frappucino eller kaffe og snakker om alt mellom himmel og jord. Du passerer en vakker kirke og det er små butikker som tilbyr olivenolje, såper etc. Er du heldig, blir du også invitert på vinsmaking. Personlig kan jeg varmt anbefale et kjøp av ansiktsmasken laget av spirulina, og en olivenolje med hvitløk og chili som er fantastisk god å dyppe brød i.

Kamiros - et av Rhodos' tre akropolis

Når du forlater Embona kan du komme deg ned fra fjellene, ut mot landsbyen Kritina og videre nordover langs kysten. Her kan du se Tyrkia i det fjerne mens du hører bølgene slå mot steinene og stranden. Om du fortsetter, vil du snart komme til Kamiros - en av Rhodos' tre akropoliser. Her kan du se utgravningene av en stor, antikk by - vel verdt å se for de som er interessert i historie. Andre kan nyte en vakker utsikt fra toppen.

Påfugler og fly

Om det er tid for et siste stopp før du kommer tilbake til Rhodos by, kan det være morsomt å titte innom Filerminos. Denne landsbyen ligger 83 meter over havet, og du har en fin utsikt over Rhodos by som ligger i nærheten. På toppen er det et kors som er flere meter høyt, og veien her går gjennom en lang gangvei kantet med trær og statuer. Høydepunktet er dog alle påfuglene som bor fritt her og blir tatt vare på av arbeiderne. En gang ble de brakt hit av italienerne for å bli brukt som et naturlig alarmsystem - når en starter å lage lyd, lager straks alle lyd. En lyd som minner litt om mjauing.

Om du heller liker fugler av den mer kunstige typen, er dette et ypperlig sted for "flyspotting". Her har du en perfekt utsikt over flyplassen, og du kan se fly ta av og lande med få minutters mellomrom.

Amanda Svensson

Amanda er jenta som har bodd utenlands siden hun var 19 år gammel. Her byr hun på sine aller beste insidertips fra Rhodos og Vietnam, både for deg som foretrekker late dager på stranden og for deg som vil reise rundt og oppdage nye favorittsteder.