Inspirasjon

Julefeiring på Gran Canaria

Slik er julefeiringen på Gran Canaria

Glem sekund for sekund-overvåking av ribbesvor og kranglingen over den siste medisterkaka – på Kanariøyene får du en litt annerledes julefeiring.

Stadig flere velger bort hvit snø og kulde mot strand i julen, og særlig barnefamiliene trykker Gran Canaria til sitt hjerte ved juletider.

Mange opplever at de får bedre tid til å være sammen når de reiser bort fra alle juleforberedelser, tradisjoner og forventninger. Spesielt de som har små barn, og som kanskje opplever tidsklemma i hverdagen synes det er deilig å reise bort sammen, sier Lissy Eriksson. Hun har jobbet for Ving på Gran Canaria og har hatt mer enn 40 julefeiringer på øya.

I ferien får vi tid til hverandre, og det er jo tross alt det julen handler om for mange. Dessuten er været her nede deilig. Her kan du jo virkelig nyte folkelivet iført tynne klær i stedet for lag på lag med yttertøy, votter og luer som vi bruker hjemme i kulden.

Lissy Eriksson har feiret jul på Gran Canaria i over 40 år.

Julematen er viktig – også på Kanariøyene

Julefeiringen her kan selvfølgelig minne litt om den hjemme, for også her på øya samles hver enkelt familie for å spise deilig julemat_, forteller Lissy. Hva julematen består av skiller seg derimot litt fra det vi er vant til å ha på bordet.

Her spiser vi skalldyr, lam og alle slags godsaker som man ikke spiser til hverdags. Det er ikke snakk om «julemat» i den skandinaviske betydningen av ordet, hver enkelt familie spiser rett og slett det de liker best.

Julesnop og kaker derimot er mer gjenkjennelig: det går i mandel, honning, sjokolade og mandelmasse. En av de mest populære julesøtsakene er Turron, en liten kjekskake som minner litt om en makron utseendemessig. For ikke å glemme julekjeksene polvorones. En skikkelig godbit, ifølge Lissy.

Mange her går også i kirken på midnattsmesse etter middagen, og de yngre samles gjerne ute på byen der det er et yrende folkeliv til tidlig morgen. Det minner nesten litt om nyttårsaften, og er ganske annerledes enn å feire hjemme i Norden.

Et mer utradisjonelt innslag i førjulstida er det store nasjonale lotteriet som avholdes 22. desember, også kjent som Sorteo Lotería de Navidad. Lotteriet er et av verdens største og trekningen direktesendes på spansk tv og radio den 22. desember.

Barn fra skolen San Ildefonso i Madrid «synger» frem numrene som blir trukket, og det er ingen underdrivelse å si at hele nasjonen følger med.

Kanskje ikke så rart når premiene er såpass gode som de er – den høyeste gevinsten (kjent som El Gordo: Tjukken) er på hele 4 millioner euro. Salget av lodd starter allerede i juli, så mulighetene for å sikre seg vinnerloddet er mange, forklarer Lissy.

Julaften i januar og julenissebesøk

Her på Gran Canaria har det sneket seg inn mange skandinaviske tradisjoner, og nissen kommer nok oftere hit enn han gjorde før, men fremdeles ikke i like stor utstrekning som hjemme. Her er nissen kjent som Papa Noel, men det er nok ikke han som oftest kommer med gavene.

Lollo & Bernie

På Sunwing Family Resorts feirer Lollo & Bernie jul.

Den store spanske ”julaften” er nemlig 13. juledag – det vil si 6. januar. Tradisjonen i Spania er at det er de tre vise menn (Los Reyes Magos) som kommer med julegavene. På ettermiddagen/kvelden i forkant arrangeres det store kortesjer i alle landsbyer og byer, og butikkene er åpne til langt på natt den 5. og 6. januar slik at alle som er sent ute med gavene skal få handlet. Deretter er det folkefest i gatene, barene flytter serveringen utendørs og det er liv og moro.

De tre vise mennene, Melchor, Gaspar og Baltazar, kommer ridende, av og til på kameler, og små og store barn følger opptoget med tindrende øyne. På kvelden setter alle barna sine fineste sko på utsiden av soveromdøren, og når de våkner på morgenen har de tre vise menn vært der og lagt igjen gaver. Her i San Fernando, lander de tre vise menn på fotballbanen med helikopter. Stor stas for alle barn med andre ord.

På julaften stod alle nabolagets dører åpne og vi gikk inn og ut av hverandres hjem og prøvesmakte fra putrende gryter og deilig julemat. Et fellesskap uten like! En nyttårsaften jeg husker spesielt godt var da alle båtene og skipene som lå i havnen ved hjemme vårt begynte å fløyte og skyte opp raketter klokken tolv. Vi hadde en flott utsikt til det hele og det var en forestilling uten sidestykke, forteller hun.

Det blir egentlig ikke jul hvis ikke jeg får deltatt på midnattsmesse i Las Palmas flotte katedral eller i en av de andre eldre kirkene på julaften. Levende lys skaper en magisk stemning og når orgeltonene fyller kirken med salmen «Stille Natt» eller «Noche de Paz» som den heter på spansk, ja da er det jul.

Men selv om du velger å feire høytiden på Gran Canaria er det ikke nødvendigvis slik at du trenger å gå glipp av den norske, tradisjonelle julemiddagen.

Vi nordboere har for lengst satt vårt preg på Gran Canarias restauranttilbud og de som ønsker å feire på tradisjonelt vis med juleribbe eller pinnekjøtt til middag, vil ha flere gode spisesteder å velge mellom. Øya representerer derfor en god kombinasjon for de som ønsker seg en varm solferie, men som likevel vil ha et visst innslag av nordisk julefeiring. I tillegg arrangeres det gjerne egne feiringer på hvert enkelt hotell, så jul blir det uansett.

Lissys beste tips for julefeiringen på Gran Canaria:

  • Glem alt som heter stress og nyt juleferien. Kjøp et lodd til julelotteriet og delta i spenningen.
  • Opplev den genuine spanske julestemningen ved Trinana-gaten i gamlebyen i Las Palmas.
  • Dersom du fortsatt er på øya 6. januar – ikke gå glipp av kortesjen med De tre vise menn.
  • Smak på det spanske, typiske julegodteriet polvorones og turron.
  • Besøk en julekrybbe. Disse settes opp i alle størrelser på flere steder. En av de mest besøkte finner du i Ingenio.