Dyr og natur

Vakker natur og eksotisk flora og fauna assosieres med ferie i varmere strøk. På flere av våre reisemål er vi også så heldige å få mulighet til å møte dyr vi ikke ser her hjemme.

Ville og utrydningstruede dyr

Vi i Ving samarbeider med kolleger i Norden, Nordic Leisure Travel Group, for å få bedre kontroll og bedre forutsetninger for de dyrene vi møter på reisemålene våre. I flere år har Nordic Leisure Travel Group jobbet aktivt med dyrevern og vært delaktige i utviklingen av retningslinjer for dyrehold og dyrevern. I 2008 ble blant annet ”ABTAs Global Standards, Animal Welfare Handbook and Checklists”, som er laget i fellesskap av medlemmer i den engelske reisebransjeorganisasjonen ABTA. Retningslinjene ble revidert i 2013 og anses i dag å være de mest omfattende retningslinjer som finnes for dyrs velferd innen turistbransjen.

  1. januar 2017 ble en enda strengere policy for arrangører av utflukter med dyreattraksjoner innført i hele Nordic Leisure Travel Group, som Ving er en del av. Den inneholder flere kontroller og oppfølginger, samt krav om at alle utflukter skal følge ABTAs retningslinjer fullt ut. Arrangører som ikke følger retningslinjene blir fjernet. Nordic Leisure Travel Group er den første aktøren innen reiseliv med så strenge regler. Policyen er laget i samarbeid med eksperter innen området, Global Spirit og dyreorganisasjonen Born Free.

Policy og handlingsplan

  • Fra og med 1. januar 2017 gjennomføres kontroller av utflukts-arrangører som arrangerer utflukter der man møter dyr. I kontrollen utgår man fra retningslinjene som ble fastlagt i "Global Welfare Guidance for Animals in Tourism".
  • Kontrollene gjøres uanmeldt og hver arrangør er forventet å gi Global Spirit det de trenger av materiell for å foreta kontrollen.
  • Om kontrollen viser at en arrangør ikke følger opp retningslinjene på tilfredsstillende måte, har de tre måneder på seg til å løse problemene. Vi jobber da med arrangøren for å forbedre vilkårene for dyrene i denne perioden. Om situasjonen ikke forbedres, stoppes alt salg og markedsføring av denne utflukten.
  • Selv om en utflukt tas ut av salg, fortsetter vi å hjelpe arrangøren med å oppfylle kravene som stilles. Beslutningen om å ta tilbake arrangøren tas fra tilfelle til tilfelle - og alltid med utgangspunkt i at de klarer å leve opp til retningslinjene.

En viktig del i policyen vår er også at vi ikke aksepterer at dyreparker kjøper inn ville fangede dyr fra naturen til sine parker for å bruke dem i underholdningsøyemed.

Første etappe er nå gjennomført (31/3 2017) og har resultert i at Nordic Leisure Travel Group tar bort 16 utflukter hvor man møter dyr. Les mer her. I løpet av sommeren 2017 granskes 25 utflukter og innen årsskiftet planlegges det å granske ytterligere 25.
Ler mer om ABTAs retningslinjer her.

Nordic Leisure Travel Group/Ving kutter ut dyreparker som har spekkhuggere

Siden retningslinjene ble innført har vi, t.o.m. sommeren 2018, gransket 49 utfluktsmål, og fjernet 29 som ikke innfrir ABTAs gjeldende reglene for dyrebeskyttelse. De øvrige 20 utfluktsmålene innfrir kravene om godt dyrestell, og har i tillegg innført forbedringer som et direkte resultat av de kontroller som ble gjennomført via Global Spirit. 29. juli 2018 ble det offentliggjort at Nordic Leisure Travel Group fjerner dyreparkene SeaWorld og Loro Parque i sitt utfluktsprogram.

Elefantutflukter

Som et ledd i arbeidet i Nordic Leisure Travel Group (Ving i Sverige og Norge/Spies/Tjäreborg) besluttet vi i 2015 at vi fra og med vintersesongen 2015/2016 skulle ta bort alle elefantutflukter fra programmet vårt. Beslutningen ble deretter implementert i hele Nordic Leisure Travel Group. Framover kommer vi til å jobbe for å finne mer dyrevennlige alternativ for å kunne tilby gjestene våre utflukter hvor man kan møte elefanter.

Vi prøver å være lydhøre for de tilbakemeldingene vi får fra både kunder og ansatte. Får vi meldinger om at dyr ikke har det bra, eller at noe annet ikke er som det bør være, prøver vi å ta affære raskt. Vi har hatt turer der våre ansatte eller gjester har reagert på at dyrene ikke har det bra og da har vi fjernet disse turene fra vårt program.

Tenk på dette når du møter dyr på ferien:

  • Unngå alle ville dyr som brukes som underholdning. Dette inkluderer dansende bjørner og å bli fotografert med aper, tigerunger, slanger og eksotiske fugler. Disse dyrene er ofte hentet fra naturen når de er små og blir ikke alltid like godt behandlet.
  • Ikke kjøp produkter som er helt eller delvis laget av utrydningstruede arter eller planter. Dette inkluderer for eksempel koraller, skjell, sjøstjerner, elfenben, pels, fjær, skinn, horn, tenner, egg, reptiler og skilpadder.
  • Om du ser noen dyr som ikke har det bra når du er på ferie med oss, dokumenter det gjerne og kontakt Vings personale på reisemålet.

Natur

Gjennom vellykket miljøarbeid på våre hotell og i vårt eget flyselskap, bidrar vi på ulike måter til å minske de negative miljøeffektene. Men vi prøver også å bidra til å bevare både natur og miljø på reisemålene gjennom lokale prosjekter og engasjement.

I løpet av årets varme måneder er brannfaren stor rundt Middelhavet og på mange steder blir store skogsområder ødelagt som følge av branner. På Rhodos har myndighetene tatt initiativ til planting av trær i områdene som har vært herjet av branner. I løpet av en treårs periode har det blitt plantet ca. 1500 trær i disse områdene.
Prosjektet med plantingen gjennomføres sammen med ansatte ved Vings hotell Sunwing Kallithea Beach Resort og Sunprime Miramare og den lokala fagforeningen for hotellansatte. I november 2013 detok 200 personer som sammen plantet ca. 1000 trær i området Efiles. Trærne ble gitt av Prefectural Nursery garden of Dodecanese. En stor vanntank ble gitt av det lokale brannkorpset og sammen med dem har man vannet trærne til faste tider i de varme sommermånedene side 2014. Dette gjennomfører av frivillige, blant annet ansatte ved Vings hoteller.

Beach Cleaning Day

Gjennom vårt arbeid med Blue Flag gjennomfører vi også hvert år en Beach Cleaning Day på våre sertifiserte hotell og strender. Det innebærer at personalet går ut på strendene for å plukke søppel og gjøre det pent. Til og med gjestene blir oppmuntret til å delta for å vise sitt standpunkt til lokale myndigheter.

Shopping og suvenirer

For mange er shopping en morsom og viktig del av ferien, og mange vil også ha med seg et minne hjem fra ferien. Men mye av det som selges på reisemålene er enten piratkopier eller ting som er laget av dyr eller plantedeler. På en del stedet kan man til og med kjøpe levende planter og dyr. Derfor er det viktig at man både kjenner til og følger de internasjonale og nasjonale lovene som finnes. Vurderer du å kjøpe suvenirer som helt eller delvis er laget av dyr eller planter, bør du vite at mange arter beskyttes av internasjonale regler og at du kanskje må ha tillatelse for å ta dem med hjem. Dette kan også gjelde skjell og koraller. Tenk også på at alle land beskytter sine kulturelle og historiske arv og at majoriteten av alle historiske formål er ulovlig å ta med ut av de respektive landene.

Hvilke kontrollorgan finnes?

CITES, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna, ble etablert i 1973 for å forsikre at internasjonal handel med ville dyr og planter ikke utgjør noen trussel mot artenes overlevelse. CITES har i dag mer enn 160 medlemsstater og et regelverk som omfatter over 30 000 planter og dyrearter som er forbudt å handle med eller som krever spesielle tillatelser.
I Norge er det Tollvesenet som kontrollerer inn- og utførsel, og det finnes lignende myndigheter i landene du besøker. Tenk på at visse varene kan være tillatt å ta med ut av det landet du besøker, men forbudt å ta med inn i Norge.

Mer om Ving

Her finner du informasjon om oss og hvordan vi jobber med reisemålene våre,
kvalitet og sikkerhet og et mer bærekraftig reiseliv.

Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.