Slik bruker du kredittkortet fornuftig på ferie

SLIK BRUKER DU KREDITTKORTET FORNUFTIG PÅ FERIE

Å la kredittkortet gå varmt i ferien kan være skummelt, men gjør du det rett kan det være supernyttig og praktisk. Trikset er å vite hvordan du bruker det fornuftigMer informasjon – og å ha det riktige kortet.

Mindre informasjon

Med kredittkortet i vesken (og en liten bekymringsrynke i pannen) satt jeg kurs for fantastiske USA – et umåtelig spennende land og velkjent pengesluk. Det kunne fort ha endt i en tilværelse som C-kjendis fra Luksusfellen og beste(u)venn med namsmannen, men i stedet dro jeg nytte av flere gode fordeler og en trygghet man ikke nødvendigvis får ved bruk av vanlige bankkort. Noen kredittkort er til og med skreddersydd for oss reiseglade, som MyHoliday Card, Vings kredittkort fra DNB.

Tips og triks til bruk av MyHoliday Card

1. Betal reisen med kredittkort

Før du kan sprade nedover New Yorks Fifth Avenue med shoppingposer på armen og den gode følelsen av å ha gjort et kupp, må turen naturligvis bestilles. Når du har funnet den perfekte pakkereisen – altså fly og hotell – hos Ving, og bruker MyHoliday Card til å betale for den, får du 500,- i rabatt. Rabatten kan kombineres med alle andre aktuelle tilbud, så her kan du spare en god del penger.

Når du bruker MyHoliday Card til betalingen får du også automatisk en gratis reise- og avbestillingsforsikring som dekker både deg og reisefølget (alle husstandsmedlemmer eller inntil tre medreisende). Flere penger spart der altså, med mindre du allerede har reiseforsikring. Å reise uten kan fort bli veldig dyrt hvis uhellet først er ute.

En av de gylne reglene for kredittkortbruk er at du må betale hele beløpet du skylder før fakturaen forfaller, for å unngå sure rentekostnader. Bestiller du en reise med Ving til over 2500,- og betaler med MyHoliday Card har du imidlertid muligheten til å få en relativt rimelig betalingsutsettelse, enten i 4 måneder (275,-) eller i 6 måneder (349,-). Det er vesentlig billigere enn å la rentekostnadene balle på seg i månedsvis (i alle fall hvis du utsetter betalingen av hele beløpet).

2. Bruk kredittkortet når du handler i ferien

Merkebutikkene på Fifth Avenue, vintagebutikkene i Brooklyn, varemagasinene på Manhattan – de fleste vet at New York er paradis for shoppingentusiaster. Men visste du at det kan være tryggere å bruke MyHoliday Card fremfor et vanlig bankkort hvis du skulle være uheldig å bli utsatt for svindel?

Du kan for eksempel aktivere en varsling som gjør at du får en tekstmelding til mobilen din hver gang kortet brukes. Da får du vite det umiddelbart hvis noen andre forsøker å bruke kortet ditt. I tillegg får du full oversikt over hva for eksempel butikken eller restauranten belaster deg når du betaler, beløpet står nemlig i tekstmeldingen – både i lokal og norsk valuta.

Du kan også skru på en egen varsling så du får beskjed når du begynner å nærme deg kredittgrensen. For full oversikt over kjøp og saldo logger du inn i en egen nettbank. Da blir det ekstra lett å ha kontroll på hva pengene har gått til. Og den 45 dagers rentefrie betalingsutsettelsen du kan få med MyHoliday Card er også ganske grei å ha når det lugger litt på bankkontoen.

3. Vurder hvor mye kontanter du trenger

I USA regnes tips som en del av lønnen til de ansatte på restauranter og andre serveringssteder, og det er uvanlig å tipse mindre enn 10 prosent med mindre du er veldig misfornøyd. Du kan betale med kort mange steder, men i motsetning til bankterminalene her hjemme får du ikke muligheten til å legge til tipsen ved kortbetaling. Det er med andre ord alltid lurt å ha noen dollar tilgjengelig, og sånn er det ofte når du er i utlandet. Sørg for å ha litt kontanter i den lokale valutaen tilgjengelig, men vurder hvor mye du har behov for. I mange minibanker i utlandet må du nemlig betale et gebyr for å ta ut penger, uavhengig av hva slags kort du bruker.

MyHoliday Card har gebyrfrie uttak i utlandet, så det koster mindre å ta ut penger sammenlignet med andre kort uten denne fordelen. Du bør imidlertid være klar over at det beregnes renter fra uttak til innbetaling. Det kan derfor lønne seg å ta ut penger flere ganger fremfor å ta ut en stor sum helt i begynnelsen av ferien, for på den måten får du færre rentedager – men det blir likefullt en liten ekstra rentekostnad. Undersøk på forhånd hvordan behovet for kontanter er og juster minibank-besøkene deretter.

4. Bruk kredittkort når du bestiller leiebil

En leiebil er gull verdt på mange reisemål, for den lar deg prioritere akkurat det du vil se og oppleve – i ditt eget tempo. Mange leiebilselskaper krever imidlertid et relativt stort depositum, nok til å dekke egenandelen din hvis noe skulle skje, og reserverer automatisk dette beløpet på kortet du velger å betale leiebilen med. Det lønner seg med andre ord å ha et kredittkort til denne betalingen, fremfor å la leiebilselskapet “fryse” en stor sum på brukskontoen din som du ikke får tilbake før leiebilen er levert like hel. Med MyHoliday Card kan du få inntil 75.000,- i kredittgrense.

Leiebil med Ving

5. Sett deg inn i de forskjellige kortenes fordeler

Fordeler som reiserabatt og gratis reiseforsikring er en perfekt måte å senke feriekostnadene noe på. MyHoliday Card gir deg også 1 prosent i sparerente, i tillegg til å være helt uten årsavgift. Pengene du får til overs kan du kanskje bruke på restauranten du i utgangspunktet syntes var litt for dyr, eller den stilige jakken du lot være å kjøpe? Eller så kan du spare dem til neste tur, eller hva du måtte ønske. Det er uansett alltid positivt å gå litt i pluss, er det ikke? Husk at det finnes mange kredittkort, og vel så mange betingelser, så sjekk alltid hvilke vilkår som gjelder for ditt kredittkort før du tar det i bruk.

Og til slutt, den gylne regelen for kredittkortbruk – som vi regner med at du kan, men likevel vil minne om – IKKE bruk mer penger enn du faktisk har råd til.

God tur!