Reisemålsfakta, Paleros

Paleros

Ligger i provinsen Epirus på Hellas´ vestkyst. Ca. 1.500 innbyggere.

Slik reiser du hit

Til Paleros kan du reise med Vings charterfly i sommersesongen (mai–oktober). Flyet lander på flyplassen i Preveza.

Flytid

Ca. 3 timer og 30 minutter fra Oslo lufthavn.

Tidsforskjell

Norsk tid + 1 time

Vår service

I perioden mai til september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller bare vil ha tips og gode råd. Reiser du med charter møter vi deg også på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Her kan du lese mer om Vings service på våre reisemål.

Transport

Med Vings busstransport kommer du enkelt og trygt til hotellet ditt i Paleros. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra flyplassen Aktio rett utenfor Preveza til hotellet ditt er ca. 40–50 minutter (ca. 30 km), avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Du får mer informasjon ved ankomst. Av og til kan transporten foregå med taxi eller minibuss. Ventetid på flyplassen kan forekomme for å avvente øvrige fly (maks. 20 minutter mellom flyene). Flyplassen er liten, og det tar tid med bagasjen ved ankomst og avreise. Les mer om transport her.

Sol & bad

Grovkornet sandstrand i sentrum. Langgrunt. Små badeviker hele veien østover fra sentrum. Vestover ligger den 2 km lange Potamaki Beach (ingen solsenger).

Aktiviteter

Paleros er et perfekt utgangspunkt for utflukter på egen hånd til landsbyer i nærheten, enten med lokalbuss eller med leiebil. Med leiebil kan du komme til Parga eller til den antikke landsbyen Nicopolis. Ta også en tur til Pogonia og videre gjennom jordbruksområder og fjell med fantastisk utsikt. Ta også en lengre tur til Delfi. Det tar ca. 4 ½ time å kjøre dit, så ta gjerne en overnatting på veien.

Mat & drikke

Flere restauranter, barer og tavernaer i Paleros.

Veiledende priser

På restaurant:
Lunsj fra 7 euro, gresk salat 6 euro og moussaka 7 euro. Middag på en enklere taverna fra 7 euro og på en finere restaurant fra 11,50 euro.
Vann eller brus, 2 euro
Øl, 3 euro
Vin 75 cl, 15 euro

I butikk:
Brus 33 cl, 1 euro
Vann 1,5 liter, 1 euro
Øl 50 cl, 1 euro
Vin 75 cl, 8 euro

Uteliv

Flere barer/kafeer og 2 diskotek. I juli og august kommer det mange "båtfolk" som stopper noen dager før de seiler videre.

Shopping

I sentrum av Paleros ligger det små butikker og lokale tavernaer og kafeer rundt havnen. Her finner du dessuten flere minimarkeder, og det største heter Dia. Det finnes også små butikker med lokale varer som for eksempel keramikk, broderier, krydder, honning og øyas vin - Vertzamo. Ikke langt fra Paleros ligger Lefkada og Preveza, som er middelstore byer der man får kjøpt det meste. Her er det store supermarkeder og butikker med sko og klær.

Kommunikasjon

Taxi. Lokalbuss fra Paleros til Vónitsa, ca. 16 km. Buss fra Vónitsa til Athen og Preveza. Avstand fra Paleros til Pogonia 4 km, til Vónitsa 15 km, til Mitikas 16 km og til Lefkas 30 km. Ferge fra Astakos til Kefalonia 3 timer (går daglig i høysesongen i juli–august). Båt fra Mitikas til Kalamos to ganger daglig, ca. 20 minutter.

Valuta og kredittkort

Euro (EUR). Minibank i sentrum. Kontanter kan veksles på Vings agentkontor i Paleros. Bank finnes i Vónitsa og Mikitas.

Visum

Hellas er med i Schengen, men som i mange andre land kreves det at du kan vise til gyldig legitimasjon. For nordmenn er det pass som er eneste gyldige legitimasjon. Den greske ambassaden minner om følgende:

Sørg for å ha med gyldig pass. Vi opplever at en del reisende reiser uten pass eller med utgåtte pass, noe som kan vanskeliggjøre returen til Norge og som kan føre til at hjemreisen må utsettes, med mindre turoperatøren kan assistere med innsjekking og ombordstigning.

Les mer på disse sidene:
ving.no/pass-og-visum
ving.no/faqarticle/hva-bor-jeg-tenke-pa-nar-jeg-skal-til-hellas

Spørsmål om pass og visum skal stilles til respektive lands ambassade eller konsulat.

Elektrisitet

220 V.

Vær & klima

I Parga-området og på øya Lefkas er det middelhavsklima som gjelder, med varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. Ving har flere reisemål langs Hellas' vestkyst: Parga, Paleros, Ammoudia og Sivota på fastlandet samt Nidri på øya Lefkas.

Er du glad i varme, sol og bad er det høysesong i juli og august, med maksimumstemperaturer på drøye 30 grader midt på dagen. Juli er den mest solrike måneden og vanntemperaturen er på topp i august, med 25 grader. Hvis du heller foretrekker norsk sommerklima kan du vurdere å reise om våren eller høsten. I mai ligger gjennomsnittstemperaturen i luften rundt 23 grader og 28 grader i september, og i havet er det knappe 20 grader i mai og rundt 23 grader i september.

Mai og september-oktober
Disse månedene regnes som før- og ettersesong med temperaturer rundt 23-28 grader på dagtid, og kjølige netter. Vanntemperaturen ligger rundt 18 grader i mai, mens den i september er ca. 23 grader for deretter å avta utover høsten. Både vår og høst kan det være litt kjølig om kvelden og morgenen, ned mot 13 grader. Regn kan forekomme sporadisk både i mai og september-oktober.
Juni
I mai stiger temperaturen både på land og i vannet. I luften kan den komme opp i 23 grader og i vannet nærmer det seg 20 grader. Regn kan forekomme, men det er uvanlig.

Juli og august
Juli og august regnes som høysesong i Parga-området og på Lefkas, med temperaturer som kan krype over 30 grader på dagtid og sjelden under 19 grader nattestid. I vannet kan man regne med at temperaturen stiger til 25 grader. Det regner sjelden i løpet av sommermånedene.

ECPAT

Ving har siden 1999 samarbeidet aktivt med organisasjonen ECPAT mot barnesexhandel. Les mer i Ving-permen eller i reiseguiden.

Turistbyrå/Ambassade

Den greske ambassade i Oslo
Nobels gate 45
0268 Oslo
Telefon: +47 22 44 27 28
E-post : gremb.osl@mfa.gr
Nettside:: www.mfa.gr/oslo

Skatter og avgifter

Hellas har innført en hotellskatt på alle kommersielle overnattinger fra og med 1. januar 2018. Skatten varierer i henhold til offisiell hotell- og leilighetsklassifisering og lengden på oppholdet. Den betales direkte til hotellet ved innsjekking. Legg merke til at Vings klassifisering av hotell og leiligheter kan variere fra den offisielle, som er grunnlaget for størrelsen på skatten.

1–2 stjerne(r): 0,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
3 stjerner: 1,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
4 stjerner: 3,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt
5 stjerner: 4,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt

Lover, lokale skikker og regler

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Øvrig

Kveldene er mørke på disse breddegrader, så ta med lommelykt og refleks. Det kan også være smart å ta med myggmiddel. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.