Reisemålsfakta, Livadia

Tilos

Tilos er en av Tolvøyene og er 2,5 mil lang og 5 kilometer på det bredeste, med andre ord en veldig liten øy. Øya har kun 500 innbyggere. Fra den lille fiskerlandsbyen Livadia er det 8 kilometer til byen Megalo Chorio. Den eneste turismen som er å oppdrive på øya finnes i Livadia. Tilos har fantastiske muligheter for fotturer i det dramatiske fjellandskapet som preger øya.

Slik reiser du hit

Til Tilos kan du reise med Ving i sommersesongen. Flyet lander på Rhodos flyplass ca. 15–30 minutter utenfor Rhodos by og deretter tar man ferge til Tilos.

Flytid

Ca. 4 timer fra Oslo lufthavn.

Tidsforskjell

Norsk tid +1 time

Vår service

I perioden april-oktober kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller bare vil ha tips og gode råd. Reiser du med charter møter vi deg også på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Her kan du lese mer om Vings service på våre reisemål.

Transport

Flyet lander på Rhodos. Transport mellom flyplass og hotellet er inkludert (både buss- og båttransport). Vings reiseleder hjelper deg å finne riktig buss. Bussturen til Kamiros Skala tar ca. 1 time. Ventetid før båten går (samt på flyplassen, avhengig av når flyet ditt lander) kan forekomme. Båten går ca. kl. 18.00, og fra Kamiros Skala till Tilos tar det ca. 2,5 timer (ingen reiseleder om bord). I havnen på Tilos møtes du av hotellansatte.

Ved hjemreise går båten fra Tilos til Rhodos kl. 06.00 om morgenen. Går flyet på kvelden, tilbringes dagen på egen hånd i Rhodos by. Bagasjen kan oppbevares på et hotell der. Rom for dagen kan leies ved ledig plass på hotellet og betales direkte til dem. Mer informasjon om hjemreisen finner du i velkomstmaterialet som deles ut ved ankomst.

Avhengig av vær og vind, innstilte turer og andre uforutsette endringer i båttrafikken kan det noen få ganger, spesielt i lavsesong, bli en forsinket eller lengre båtreise til Tilos. I så fall kan overnatting(er) på Rhodos forekomme på utreise, hjemreise eller begge deler.

Sol & bad

Stein- og grusstrender, mange klipper. Stranden i Eristosbukta er en lang sand- og grusstrand med steinbunn. Ingen vannsport. Ved noen strender finnes det tavernaer.

Aktiviteter

Lokale arrangører står for et begrenset utvalg utflukter, f.eks. fotturer og båtturer.

Mat & drikke

Et 15-talls tavernaer i Livadia.

Veiledende priser
På restaurant:
Moussaka 8,5 EUR, pasta 7,5 EUR, souvlaki (grillspyd) 9,5 EUR, større varmretter fra 14 EUR.
Coca Cola 25 cl 2 EUR
Øl på flaske 50 cl 3,5 EUR (Mythos)
Vann 1½ liter 3 EUR
Vin 75 cl fra 17,5 EUR

I butikk:
Coca Cola 33 cl 1 EUR
Øl på flaske 50 cl 1,5 EUR (Mythos)
Vann 1½ liter 1 EUR
Vin 75 cl fra 4 EUR

Uteliv

Begrenset uteliv, men det finnes et fåtall barer.

Shopping

Shoppingutvalget på Tilos er veldig begrenset. Her finnes noen få småbutikker med begrenset utvalg av suvenirer, postkort, snorkleutstyr etc.

Kommunikasjon

Lokalbuss flere ganger daglig fra Livadia til Megalo Chorio, Agios Andonis og Eristos. Begrenset mulighet for taxi, for det finnes kun én på øya. Katamaran går til øya Nissyros.

Valuta og kredittkort

Euro (EUR). Bank og minibank.

Visum

Hellas er med i Schengen, men som i mange andre land kreves det at du kan vise til gyldig legitimasjon. For nordmenn er det pass som er eneste gyldige legitimasjon. Den greske ambassaden minner om følgende:

Sørg for å ha med gyldig pass. Vi opplever at en del reisende reiser uten pass eller med utgåtte pass, noe som kan vanskeliggjøre returen til Norge og som kan føre til at hjemreisen må utsettes, med mindre turoperatøren kan assistere med innsjekking og ombordstigning.

Les mer på disse sidene:
ving.no/pass-og-visum
ving.no/faqarticle/hva-bor-jeg-tenke-pa-nar-jeg-skal-til-hellas

Spørsmål om pass og visum skal stilles til respektive lands ambassade eller konsulat.

Elektrisitet

220 V.

Klima og vær

Rhodos har, som naboøyene Symi og Tilos, middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre da det meste av årets nedbør kommer. Om sommeren kan temperaturen stige til over 30 grader, med temperaturer på rundt 25 grader i vannet. Tidlig og sent i sesongen, altså mars-april og september-oktober, er klimaet ganske likt den norske sommeren, med temperaturer rundt 20 grader eller mer i luften og en og annen regnskur.

Mars og april
I mars er våren i full gang, med dagtemperaturer som nærmer seg 20 grader, selv om havet fortsatt kan kjennes kjøligt med 17-18 grader. I april stiger temperaturen til over 20 grader, og regnskurer er mer sjeldne.

Mai
I mai kommer sommeren, dagtemperaturen kan klatre over 25 grader og i havet er det rundt 20 grader. Solen skinner store deler av dagen og regn er uvanlig.

Juni, juli og august
Dette er høysesong på Rhodos og det kan bli veldig varmt, over 30 grader, og selv om natten synker temperaturen sjelden under 20 grader. Temperaturen i havet ligger på 23-25 grader og regn forekommer nesten aldri.

September og oktober
Dette er sensesong på Rhodos, men mye av sommervarmen holder seg i havet, som ligger på rundt 25 grader i september og synker til 23 grader i oktober. På land kan man regne med mellom 25 og 30 grader. Regn er sjelden i september, men kan forekomme i oktober.

November, desember, januar og februar
I november kan temperaturen både i luften og i havet fremdeles ligger rundt behagelige 18-20 grader, mens den kan synke ned til ca. 15 grader senere på vinteren. Regn er mer vanlig i denne perioden.

ECPAT

Ving har siden 1999 samarbeidet aktivt med organisasjonen ECPAT mot barnesexhandel. Les mer i Ving-permen eller i reiseguiden.

Turistbyrå/Ambassade

Den greske ambassade i Oslo
Nobels gate 45
0268 Oslo
Telefon: +47 22 44 27 28
E-post : gremb.osl@mfa.gr
Nettside:: www.mfa.gr/oslo

Hotellskatt Hellas

Hellas har innført en hotellskatt på alle kommersielle overnattinger fra og med 1. januar 2018. Skatten varierer i henhold til offisiell hotell- og leilighetsklassifisering og lengden på oppholdet. Den betales direkte til hotellet ved innsjekking. Legg merke til at Vings klassifisering av hotell og leiligheter kan variere fra den offisielle, som er grunnlaget for størrelsen på skatten.

1–2 stjerne(r): 0,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
3 stjerner: 1,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
4 stjerner: 3,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt
5 stjerner: 4,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt

Lover, lokale skikker og regler

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Øvrig

Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser etc.