Informasjon til reisende med funksjonshemming/behov for assistanse

Alle flyselskap vi samarbeider med har av sikkerhetsmessige årsaker restriksjoner på antall funksjonshemmede om bord på en flyvning. Reisende med funksjonshemming må derfor informere Ving ved bestilling.

Dette gjelder funksjonshemmede som helt eller delvis klarer seg selv både ved ombordstigning og avstigning av flyet. Herunder regnes døve, blinde, psykisk utviklingshemmede og personer som på grunn av alder eller sykdom har redusert bevegelighet, og kan ha problemer med å komme seg om bord og ut av flyet. Det gjelder også om den funksjonshemmede har med egen ledsager. En passasjer regnes som funksjonshemmet dersom han/hun ikke raskt kan ta seg til en nødutgang uten hjelp.

Rullestolbrukere deles inn i tre kategorier: de som ikke kan gå, de som ikke kan gå i trapper og de som kun kan gå korte strekninger. Alle kategorier innebærer automatisk assistanse med rullestol på flyplassen.

Passasjerer som ikke kan gå må ha med ledsager som kan hjelpe til på reisen. Flyplasspersonalet kan hjelpe til ved ombordstigning.

Seteplassering om bord

Assistanse på flyplassen

Dersom du trenger assistanse på flyplassen, for eksempel rullestol eller bærehjelp, er det viktig at du ber om dette når du bestiller reisen. Ving kan gi deg informasjon om hva slag assistanse som tilbys, og vi kan bestille dette for deg.

Seteplassering om bord

Seteplassering av passasjerer er underlagt sikkerhetsregler, og det er derfor viktig at flyselskapet får informasjon om passasjerer med funksjonshemming eller spesielle behov. Bevegelseshemmede kan av sikkerhetsgrunner ikke sitte ved nødutgang. Se gjerne flyselskapenes egne sider for mer detaljert informasjon.
Setereservasjon

Gruppereise

Den som bestiller en gruppereise der flere av deltakerne er funksjonshemmet, må gjøre Ving oppmerksom på graden av funksjonshemming for hver enkelt, slik at vi kan søke flyselskapet om godkjennelse. Dette gjelder selv om gruppen har med en eller flere egne ledsagere. Se også www.avinor.no for råd og tips.

Rullestol

Rullestol

Reiser du med rullestol er det viktig at du opplyser Ving om dette ved bestilling av reisen, eller så fort som mulig. Ønsker du å ta med din egen rullestol må den leveres ved innsjekkingen. Trenger du rullestol helt frem til ombordstigning bestiller du assistanse, og får benytte en av flyplassens rullestoler. Ta kontakt med Ving hvis du har spørsmål rundt dette.

Fyll ut skjema for rullestol

Reiser du med medisinsk utstyr? Fyll ut skjema for medisinsk utstyr her

Elektrisk rullestol

På grunn av vekt- og plassbegrensninger er det kun et visst antall elektriske rullestoler som kan tas med på en flyvning. Ta kontakt med Ving for å reservere plass for rullestolen. Oppgi type, vekt og størrelse. Den må være utstyrt med tørrcelle- eller gelébatteri, dessuten gjelder følgende:
- Batteriet må være tilstrekkelig festet i rullestolen.
- Batteriet skal være frakoblet og tilstrekkelig isolert for å unngå kortslutning.

Hotellet

Hotell

Våre hotell i utlandet er tilrettelagt og godkjent etter lokale krav, og standarden kan derfor avvike fra kravene satt av Norsk Handikapforbund. Tilgang til alle fasiliteter på anlegget kan ikke garanteres. Gjør derfor Ving oppmerksom på din funksjonshemming, enten den er synlig eller ikke. Reisende med spesielle behov må opplyse om dette ved bestilling. Bestiller du reisen senere enn 40 dager før avreise må Ving ha beskjed umiddelbart, og ikke senere enn 10 dager før avreise.

På reisemålet

Transport mellom flyplass og hotell på reisemålet

Ving kan forhåndsbestille handikaptransport på følgende destinasjoner: Mallorca, Gran Canaria, Tenerife og Tyrkia. Vings personale har på grunn av skaderisiko ikke tillatelse til å løfte eller bære bevegelseshemmede gjester og heller ikke bagasjen deres. Det er ikke plass til elektriske rullestoler på våre busser. Har du elektrisk rullestol med deg på reisen må du bestille (og betale for) egen transport mellom flyplassen og hotellet samtidig med at du bestiller reisen.

Sammenleggbare rullestoler uten motor vil som regel (kan ikke garanteres) kunne fraktes med buss. Busstransport bestilles sammen med reisen. Alle passasjerer må selv eller ved hjelp av reisefølge kunne ta seg inn og ut av bussen.

Fyll ut søknad for tilbud på transport (kun på ovennevnte reisemål) tilpasset bevegelseshemmede

Uspesifiserte reiser anbefales ikke for funksjonshemmede.